De ce şi cât minţim la prima întâlnire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă evitarea discuţiilor în contradictoriu
Specialiştii recomandă evitarea discuţiilor în contradictoriu

Pentru a crea o cât mai bună primă impresie, bărbaţii îşi lasă partenerele să creadă că au un job mai bun şi că sunt mai avuţi. Femeile, pe de altă parte, vor să pară cât mai tinere şi mai puternice.

Mulţi oameni spun că stresul primei întâlniri cu un potenţial partener este la fel de mare precum cel resimţit la un interviu pentru o slujbă importantă. La fel cum unii încearcă să-şi sporească şansele de angajare confecţionându-şi un CV cât mai impresionant, şi atunci când se profilează o relaţie sentimentală oamenii se străduiesc să fie cât mai competitivi, chiar cu preţul de a turna o serie de minciuni, unele nevinovate, altele de-a dreptul sfruntate.

Cosmetizarea adevărului la prima întâlnire este un obicei foarte răspândit, cel puţin aşa susţine o agenţie matrimonială din Italia, care a realizat un amplu sondaj printre celibatari. Potrivit acestuia, 54% din persoanele aflate în căutarea fericirii recunosc că nu sunt chiar sincere atunci când încearcă să cucerească pe cineva. Bărbaţii sunt ceva mai mincinoşi, cu un procent de 52%, în timp ce printre femei procentul este de 48%, relevă datele sondajului realizat de Speed Date, o agenţie care organizează serate cu întâlniri contra cronometru pentru celibatari.

Nici Don Juan, nici călugăr

La loc de cinste, în topul celor mai frecvente minciuni, se află cele privind timpul scurs de la ultima relaţie. Cel puţin 33% din persoanele intervievate, bărbaţi şi femei deopotrivă, admit că nu spun adevărul despre acest lucru. În mod paradoxal, este o problemă în privinţa căreia se minte în ambele sensuri, lungind sau scurtând perioada scursă de la despărţirea de fostul partener.

Potrivit specialiştilor italieni, explicaţia e simplă: nimeni nu vrea să recunoască, spre exemplu, că s-a despărţit de cineva în urmă cu câteva zile şi că deja caută altă iubire, deoarece aceasta ar denota neseriozitate. În acelaşi timp, a spune că n-ai mai avut pe nimeni de multă vreme, de un an de zile de pildă, pare o recunoaştere implicită a faptului că nu prea ai succes la persoane de sex opus şi, posibil, ceva nu e în regulă cu tine.

Prin urmare, atât bărbaţii, cât şi femeile, tind să aleagă un interval care să pară rezonabil în ochii persoanei pe care vor să o cucerească. Aceeaşi atitudine o au oamenii şi în privinţa numărului de foşti parteneri - nimeni nu vrea să pară genul nestatornic, recunoscând prea multe relaţii anterioare, dar, în acelaşi timp, nimeni nu este dispus să spună că nu a fost niciodată îndrăgostit.

Deşi psihologii nu recomandă discuţiile despre fostul partener la prima întâlnire, dacă se ajunge totuşi la acest subiect, foarte mulţi mint şi în privinţa motivului pentru care s-a produs despărţirea. Potrivit sondajului Speed Date, 28% din intervievaţi, bărbaţi şi femei, au recunoscut că preferă o variantă cosmetizată a poveştii, în care, în mod evident, vina este aruncată asupra ex-ului.

„Am întâlnit un astfel de tip", povesteşte Laura M. (33 ani, din Craiova). „Când ne-am cunoscut, mi-a turnat o poveste lacrimogenă, cum că fosta iubită era o femeie neserioasă, care umbla pe ascuns cu tot felul de indivizi şi şi-a bătut joc de el. Vorbea cu atâta convingere încât nu mi-a fost greu să-l cred. Cu timpul, mi‑am dat seama însă că e un tip extrem de gelos, care face scandal şi pentru un SMS de la un coleg de birou. La una dintre certurile noastre, mi-a aruncat în faţă că sunt exact ca fosta lui iubită şi abia atunci am înţeles adevărul", îşi aminteşte femeia.

Lăudărosul se dă mare şef

Un alt domeniu în care se toarnă multe gogoşi este cel privitor la locul de muncă. La acest capitol, campioni incontestabili sunt bărbaţii. Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie de MyCelebrity Fashion, 47% din bărbaţi pretind că au o funcţie mai importantă, cu mai multă răspundere decât cea reală. De asemenea, majoritatea îşi exagerează venitul. În opinia specialiştilor, acest tip de minciună vizează autopromovarea pe post de „mascul alfa", individul dominant care, la toate speciile, atrage cele mai multe femele.

„Viaţa profesională este foarte importantă pentru bărbaţi, iar pentru a impresiona o femeie, ei înfloresc mult acest aspect, fiind mai preocupaţi de asta decât de ascunderea unui număr prea mare de relaţii anterioare sau a celor în care s-au comportat urât. Femeile, mai atente la sfera emoţional-afectivă, au tendinţa, la prima întâlnire, de a minimiza suferinţa provocată de o relaţie anterioară", susţine Giuseppe Gambardella, fondatorul agenţiei Speed Date.

Puncte sensibile

Există o categorie de minciuni care se întâlnesc în mod special la bărbaţi. Mulţi dintre ei se laudă cu maşini mult mai tari decât au în realitate. Totodată, domiciliul este un subiect foarte delicat, în special pentru cei care încă locuiesc cu părinţii. În general, este o minciună prin omisiune, în cele mai multe cazuri cel aflat în această situaţie preferând să schimbe subiectul în caz că discuţia ajunge în acest punct. Nici cel care recunoaşte că stă cu părinţii nu ar admite nici în ruptul capului că e mult mai comod să fie în grija mamei. Cei mai mulţi pretind că e o situaţie temporară şi că sunt pe punctul de a cumpăra ori măcar de a închiria o locuinţă.

În ceea ce le priveşte pe femei, punctul lor slab este binecunoscut - vârsta. Dacă în privinţa kilogramelor nu au cum să mintă la o întâlnire faţă în faţă în ceea ce priveşte vârsta, ele fac să dispară câţiva ani sau se ascund sub formule vagi, de genul „ca femeie trecută de 30 de ani", fără alte precizări. „O femeie a fost prinsă de poliţie cu o carte de identitate falsă, în care trecuse alt an de naştere nu pentru a ascunde o ilegalitate, ci pentru a da bine în ochii bărbatului cu care ieşea", susţine Gambardella.

Minciuni necesare

Totuşi, până şi cei mai cârcotaşi admit că, uneori, lipsa de sinceritate este bună. Situaţiile se pot număra însă pe degete. Astfel, este foarte posibil ca discuţiile de la prima întâlnire să alunece spre subiecte banale, asupra cărora se întâmplă ca partenerii să aibă vederi diferite. Cel mai bine este evitarea unei controverse inutile.

De pildă, dacă noua parteneră se declară o fană înrăită a unui serial plictisitor, este preferabil ca bărbatul să o aprobe politicos şi apoi să treacă mai departe. Dacă întâlnirea se va materializa într-o relaţie, serialul oricum se va termina. Dacă nu, ce rost are să pierdeţi vremea cu o discuţie în contradictoriu? Pe acelaşi model, este mai bine să se evite exprimările categorice asupra unor subiecte la care se poate reveni mai târziu, când relaţia va fi consolidată.

47% din bărbaţi pretind că au slujbă mai importantă decât cea reală, potrivit unui sondaj britanic.

Testul poligraf pentru amatori

Pentru a depista dacă partenerul spune sau nu adevărul, oricine poate căuta semnele care trădează minciuna, conform unui ghid realizat de American Polygraph Association şi American Psychiatric Association. Iată câteva dintre acestea:

- Partenerul întrerupe contactul vizual şi priveşte în altă parte, de regulă spre stânga sau în sus.

- Tonalitatea vocii se schimbă sau începe să se foiască pe scaun.

- Ezită înainte de a da un răspuns, pentru că se gândeşte ce să spună.

- Oferă un răspuns plin de amănunte, de explicaţii de cele mai multe ori inutile, care pare pregătit dinainte.

- Începe să transpire, mai ales palmele i se umezesc.

- Oamenii care mint vorbesc mai repede decât de obicei, iar unora li se înroşeşte faţa.

- Multe persoane care ascund adevărul au anumite ticuri: îşi freacă urechea, îşi răsucesc părul, îşi freacă palmele sau îşi bagă mâinile în buzunar.

Femeile cosmetizează adevărul din compasiune

Aşa cum sunt o parte integrantă a vieţii sociale, minciunile sunt prezente şi în viaţa de cuplu. „Acest lucru se întâmplă mai ales la începutul relaţiilor, când fiecare încearcă să se aşeze într-o lumină mult mai favorabilă pentru a fi acceptat şi valorizat de către celălalt", afirmă psihologul Loredana Ionaşcu.

Din păcate, cosmetizarea adevărului nu se opreşte când relaţia devine mai serioasă. „Minciunile continuă şi pe perioada relaţiei, dar cu o frecvenţă mai scăzută. Studiile în domeniu arată că persoanele căsătorite se mint mai puţin decât cele aflate într-o relaţie neoficializată. De cele mai multe ori, în cuplu, minciuna este folosită pentru a evita neplăceri, certuri, deziluzii sau ruptura relaţiei. Chiar şi aşa, mai devreme sau mai târziu, adevărul îşi face loc, iar dezamăgirea este mult mai mare", mai spune specialistul.

Omisiunile, tot minciuni

Motivele pentru care evităm adevărul când vine vorba de partener sunt nenumărate. Printre motive: minţim ca să fim acceptaţi, pentru a obţine diverse avantaje, pentru a scăpa de anumite probleme, pentru a evita critica, dar minţim şi din răutate, pentru a crea neplăceri.
Şi omisiunile sunt tot minciuni, deşi uneori păstrarea unui secret este o dovadă de maturitate şi independenţă, susţin psihologii. „Bărbaţii mint pentru a face o impresie mai bună, pentru a brava, iar femeile mint pentru a nu răni, pentru a-şi face interlocutorul să se simtă mai bine", explică Loredana Ionaşcu.

Neîncredere sădită de partener

Specialiştii spun însă că, pentru ca o relaţie să poată fi clădită pe o bază sănătoasă, cei doi parteneri trebuie să evite minciunile. Desigur, pericolul cel mai mare este acela că neadevărurile, mici sau mari, vor ieşi la iveală pe măsură ce relaţia progresează, iar consecinţele vor fi mai grave decât dacă cei doi ar fi fost sinceri. Pe de altă parte, cel care minte sădeşte neîncrederea în propriul său suflet. Ştiind că el a spus lucruri false, mincinosul va ajunge să aibă îndoieli despre sinceritatea celuilalt, pe principiul „dacă eu mint, de unde să ştiu dacă ea spune adevărul".

"Viaţa profesională este foarte importantă pentru bărbaţi, iar pentru a impresiona o femeie, ei înfloresc mult acest aspect. ''
Giuseppe Gambardella manager agenţie matrimonială

"De cele mai multe ori, în cuplu, minciuna este folosită pentru a evita neplăceri, certuri, deziluzii sau ruptura relaţiei.''
Loredana Ionaşcu psiholog

Dicţionar de replici masculine „clasice"

Bărbaţii mint cu mai mult tupeu, dar o femeie poate citi mai uşor printre rânduri atunci când este prevenită asupra unora dintre textele folosite de aceştia pentru a-şi ascunde hibele sau pentru a‑şi arunca în ceaţă partenera. Experţii susţin că sunt câteva sintagme care, odată rostite la prima întâlnire, ar trebui să ridice un semn de întrebare.

Atunci când un tip spune că este „între două slujbe" sau că tocmai a renunţat la vechiul loc de muncă pentru că nu era „suficient motivat", o femeie deşteaptă înţelege că are de-a face cu un bărbat care habar n-are ce vrea de la viaţă. Ea trebuie să cântărească foarte atent dacă este dispusă să convieţuiască cu un potenţial şomer de carieră.

„Niciodată nu sunt aşa de îndrăzneţ" este foarte probabil o minciună sfruntată, iar fata trebuie să înţeleagă că, în sinea lui, tipul îşi freacă mâinile de ce bine merge treaba. Bărbatul în cauză face parte din categoria celor care sunt obişnuiţi să fie foarte direcţi în avansurile lor, testând terenul pentru a vedea cât de departe pot ajunge din start.

Nimeni nu vrea un soţ din prima

„E vremea să mă aşez la casa mea, să-mi fac o familie" - este în 99% din cazuri o minciună. Bărbaţii sunt în mod fundamental mai reticenţi în a-şi lua angajamente, cu atât mai puţin la prima întâlnire, iar dacă unul serveşte această replică, o face, de regulă, în scopul de a părea un tip serios şi de încredere, dar nu în scopuri nobile, ci pentru a-şi seduce mai uşor partenera.

„Trebuie să-i cunoşti pe ai mei" este o replică ce ar trebui să alarmeze orice femeie inteligentă. În cele mai multe cazuri, este vorba despre unul dintre acei bărbaţi care nu-şi cumpără nici măcar o cămaşă fără să ceară părerea mamei. Pe de altă parte, dacă o femeie spune acelaşi lucru de la prima întâlnire, un bărbat normal ar trebui să fugă cât îl ţin picioarele pentru că respectiva este probabil foarte decisă să se mărite, sărind peste etapele fireşti ale unei relaţii.

Când vine a doua întâlnire?

Sfârşitul primei întâlniri este, de regulă, un moment delicat, în care fiecare încearcă să-şi dea seama ce impresie i-a făcut celuilalt. Dacă tipul spune „te sun eu", sunt mari şanse să nu mai auziţi de el niciodată. Lucrurile sunt cu atât mai grave dacă aţi avut proasta inspiraţie de a face sex la prima întâlnire.

La fel de vagă şi cel mai probabil falsă este explicaţia: „trebuie să plec din oraş pentru un timp, te sun când revin" sau „urmează o perioadă foarte aglomerată pentru mine". Un semn că bărbatul are într-adevăr intenţia de a vă revedea este atunci când vine cu precizări clare - „te sun vineri" sau „te caut mâine, cum ies de la muncă".

"Bărbaţii mint pentru a face o impresie mai bună, pentru a brava, iar femeile mint pentru a nu răni, pentru a-şi face interlocutorul să se simtă mai bine.''
Loredana Ionaşcu psiholog

Sex la prima întâlnire

Un studiu al sociologilor americani de la Universitatea Iowa a arătat că sexul la prima întâlnire poate fi începutul unei relaţii solide şi de durată, în ciuda prejudecăţilor de până acum. Potrivit regulilor nescrise, o femeie trebuia să aştepte trei săptămâni înainte de a
face sex cu un bărbat cu care îşi dorea o relaţie serioasă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite