Cum poţi să scapi de un complex de inferioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smartliving

Majoritatea oamenilor au sentimente de inferioritate însă cei mai mulţi sunt capabili să găsească modalităţi sănătoase de a face faţă, de a se simţi în siguranţă, angajaţi şi productivi. La polul opus, un complex de inferioritate presupune o stimă de sine foarte scăzută datorită căreia oamenii răspund diferit.

Se învinovăţesc, se plâng de neajunsuri şi consideră că autocritica intensă este rezonabilă. Acest cerc vicios este atât de adânc înrădăcinat încât persoanele sunt captive atât în plan personal cât şi profesional sau relaţional.

Ce este un complex de inferioritate?

Termenul „complex de inferioritate” este asociat cu întemeietorul şcolii de psihologie individuală Alfred Adler care redefinea nevroza ca fiind o „încercare culturală ratată de eliberare de un sentiment de inferioritate în vederea dobândirii unui sentiment de superioritate”. 

Adler pune în centrul vieţii psihice autoestimaţia sau sentimentul valorii proprii. Autoestimaţia, ca proces relaţional de raportare la cerinţele mediului şi la ceilalţi oameni, are ca scop obţinerea unui sentiment pozitiv al valorii proprii şi securitate psihică.

Incapacitatea unei persoane de a face faţă situaţiilor şi de a raspunde cerinţelor sociale anulează sentimentul pozitiv al valorii proprii şi impune realizarea unuia nou. Acest proces determină apariţia sentimentelor de inferioritate care conduc către insecuritatea psihică şi mobilizează instrumente pentru depăşirea ei.

Sentimentele de inferioritate ale unei persoane pot fi tranzitorii sau se pot permanentiza devenind complexe.

Simptomele complexului de inferioritate

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale complexului de inferioritate este sentimentul de inadecvare. Persoanele simt că nu sunt demne de prieteniile sau relaţiile sociale pe care le au deoarece simt că toţi cei din jur sunt mult mai buni decât ele.

Se simt retrase din punct de vedere social şi încearcă deseori să depăşească performanţele celorlalţi indivizi pentru a se simţi mai bine cu ele însele şi pentru a se simţi acceptate social. Atunci când nu reuşesc, încep să-i minimizeze pe ceilalţi pentru a se simţi mai bine cu ele însele, comportament ce poate fi interpretat ca nepoliticos şi arogant.

Un alt simptom al unui complex de inferioritate este învinuirea constantă a „universului” pentru toate problemele. De multe ori, lipsa de succes se poate datora eforturilor insuficiente şi ineficiente. În loc să accepte acest lucru ca fiind o cauză probabilă a eşecului, încep să dea vina pe toţi cei din jur, chiar şi pe noroc sau prieteni.

Cu alte cuvinte, universul din jurul lor este motivul pentru care au eşuat şi nu propria lor lipsă de efort. De asemenea, pot considera succesul altei persoane ca fiind complet bazat pe noroc, mai degrabă decât datorită propriilor eforturi. Nu reuşesc să recunoască faptul că acea persoană a muncit pentru succesul său.

Căutarea atenţiei este un simptom comun al complexului de inferioritate. Când se află într-un loc public, persoanele cu un complex de inferioritate vor face tot posibilul pentru a căuta atenţia celorlalţi, poate printr-un exces de prietenie sau sub forma agresivităţii, părând fie nefericite sau certându-se cu cineva.

De asemenea, persoanele care au complexe de inferioritate pot fi uneori critice cu privire la orice feedback pe care îl primesc.

Principalii factori pentru dezvoltarea complexului de inferioritate

Educaţia familială

O educaţie strictă stimulează sentimentele de inadecvare. De exemplu, copiii care aud constant „eşti rău” sau „nu eşti suficient de bun” pot avea un sentiment  profund de inadecvare care nu va dispărea niciodată.  

Alte scenarii care ar putea pune bazele unui complex de inferioritate includ presiunea extremă a colegilor, tachinarea, rivalitatea fraţilor şi alte experienţe din copilărie care pot determina un tânăr să se simtă slab, neajutorat şi insuficient.

Handicapul fizic sau particularităţile fizice

Putem vorbi aici despre culoarea neobişnuită a părului, înălţime prea mare sau prea mică, subponderabilitate sau supraponderabilitate.

Orice trăsătură care nu este în concordanţă cu „norma” poate genera o reacţie de respingere din partea celorlalţi. O astfel de reacţie fixează sentimentul de inferioritate şi declanşezază comportamente dezadaptative.

Provenienţa dintr-o categorie socială defavorizată

Persoanele care provin din medii dezavantajate social dezvoltă adesea sentimente de inadecvare. O persoană cu un statut socio-economic scăzut poate avea mai multe şanse să dezvolte un complex de inferioritate.

Genul feminin încă mai este în multe părţi ale lumii un handicap

Fetele sunt discriminate înaintea naşterii prin dorinţa părinţilor de a li se naşte un băiat. Naşterea unei fete determină anumite reacţii negative din partea părinţilor care vor lăsa o amprentă negativă întreaga viaţă. 

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite