VIDEO Cronica unei despărţiri anunţate
0„Marţi, după Crăciun“, de Radu Muntean, intră de vineri în cinematografe. Revelaţia filmului este actriţa Mirela Oprişor. Multaşteptata peliculă spune povestea unui bărbat de vârstă mijlocie, care trebuie să aleagă, în zilele dinaintea sărbătorilor de iarnă, între soţie şi amantă.
Filmul „Marţi, după Crăciun" este cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Radu Muntean (recordman la numărul de lungmetraje între regizorii „noului val"), după „Furia" (2002), „Hârtia va fi albastră" (2006) şi „Boogie" (2008) şi pare să continue, într-un fel, problematica din precedentul său film, care a purtat titlul de lucru „30 şi ceva" (vârsta personajelor de pe ecran).
„Marţi, după Crăciun" îl are ca pivot al acţiunii pe Paul Hanganu (interpretat de Mimi Brănescu), bărbat care se îndreaptă vertiginos spre vârsta de 40 de ani; ca mulţi oameni în aceeaşi situaţie, Paul are o relaţie amoroasă în afara căsniciei, cu Raluca, o dentistă de 27 de ani (interpretată de Maria Popistaşu), adulter care durează de şase luni. „Focul de artificii" al pasiunii sexuale nu-l poate face pe Paul să uite principala dilemă cu care se confruntă: în următoarele zile, până la Crăciun, trebuie să-i spună adevărul soţiei sale, Adriana (interpretată de Mirela Oprişor, de altfel soţia şi în viaţa reală a lui Mimi Brănescu).
Reacţia femeii înşelate, în momentul când Paul dă „cărţile pe faţă", prilejuieşte scena de vârf a filmului. Interpretarea Mirelei Oprişor te ţine pur şi simplu cu respiraţia tăiată, dezvăluind un mare talent actoricesc. Nu alta a fost impresia presei străine, care a elogiat jocul actriţei, atunci când filmul a fost prezentat, în mai, la Cannes (în competiţia secţiunii Un Certain Regard), sau a juriului Festivalului de la Sarajevo, care i-a acordat Mirelei Oprişor premiul de interpretare al competiţiei.
Un triunghi amoros
Mimi Brănescu (stânga), Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor

Dacă, la „Boogie", Radu Muntean a fost criticat (mai ales de partea feminină a publicului, care a rezonat mai puţin cu filmul) pentru perspectiva pronunţat masculină, în „Marţi, după Crăciun" balanţa este mai echilibrată, personajele feminine fiind mai complexe şi având partituri de mare dificultate. „E o situaţie complet diferită faţă de «Boogie». Ar fi oarecum ciudat să faci un film despre un triunghi conjugal în care să neglijezi două din personaje", explică Radu Muntean, într-un amplu interviu care va apărea miercurea viitoare, în „Adevărul literar şi artistic".
„E drept că m-au interesat foarte mult cele două femei, a existat chiar o variantă de scenariu în care cei trei aveau o pondere egală şi povestea se derula după modelul unei ştafete. În final, deşi am ales să spun povestea cu personajul masculin ca pivot, cele două femei au rămas foarte importante în film", mai spune regizorul.
„Onestitate brutală"
„Mai mult decât o felie de viaţă, filmul este o bucată mărunţită de viaţă", considera „Hollywood Reporter", în cronica transmisă în primăvară de la Cannes, iar celebrul Jay Weissberg, în „Variety", scria: „Dincolo de dialogul dens, filmul pare a fi făcut cu instrucţiunea: reduceţi, reduceţi, reduceţi, reduceţi", lăudând modul de realizare a cadrelor lungi şi montajul minimal.
Mimi Brănescu (dreapta) şi Saşa Paul-Szel
