Vara Magică adusă la Bucureşti de Alexandru Tomescu şi vioara sa Stradivarius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tomescu                                                                                            Sursă foto:bizbraşov.ro
Alexandru Tomescu                                                                                            Sursă foto:bizbraşov.ro

Violonistul Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, la Ateneul Român,  de la ora 19.30, un recital  ce va cuprinde lucrări de Bela Bartok - Sonata pentru vioară solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin - şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

Aceste spectacole cotinuă angajamentul pe care şi l-a asumat Alexandru Tomescu în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, şi anume acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

Proiectul „Paganini – înger sau demon” a marcat un hotar în cariera lui Alexandru Tomescu. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, violonistul a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private.A devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

image

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului “Vara Magică” la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august 2016, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite