„Turnul Babel“ din cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un turn spiralat, din 30.000 de volume, tronează în Piaţa San Martin din Buenos Aires. Capitală Mondială a Cărţii, oraşul argentinian organizează numeroase manifestări culturale. Printre ele, un inedit „Turn Babel“, conceput de artista Marta Minujin.

Acesta se poate vizita numai până la sfârşitul lunii, cu toate că Buenos Aires este Capitala Mondială a Cărţii până în aprilie 2012, când îi va lua locul Erevan, capitala Armeniei. Originalul edificiu, parte dintr-un proiect iniţiat cu prilejul Târgului de Carte din oraşul lui Borges,  măsoară 25 de metri în înălţime. Construcţia este alcătuită din 30.000 de volume, dintre care 16.000 au fost donate de peste 50 de ambasade din capitala Argentinei.

De la dicţionare şi enciclopedii până la romane clasice şi cărţi de specialitate, turnul din Buenos Aires cuprinde o gamă variată de scrieri. Baza construcţie prezintă o colecţie de cărţi din jurul lumii, primul şi al doilea nivel sunt dedicate culturii americane, al treilea şi al patrulea aparţin literaturii europene, al cincilea este fieful continentului african, iar al şaselea îi rămâne Asiei.

Creaţia a fost inaugurată la începutul acestei luni în Piaţa San Martin şi poate fi vizitată gratuit de grupuri de până la 100 de persoane. În timp ce urcă treptele dintre cele şapte etaje, vizitatorii sunt însoţiţi de o coloană sonoră în care se regăseşte cuvânul „carte", în echivalentele lui din toate limbile pământului.

Marta Minujin a menţionat că pe 28 mai, ultima zi din viaţa neobişnuitei expoziţii,  fiecare vizitator poate lua câte o carte din „Turnul Babel". O parte din volumele rămase vor fi donate bibliotecilor din oraşul-gazdă, iar restul vor forma o colecţie pe care artista a numit-o „Biblioteca Babel", titlu inspirat de celebra povestire a celui mai cunoscut scriitor argentinian, Jorge Luis Borges.

Pentru a oferi un exemplu de interacţiune socială şi culturală, Marta Minujin a iniţiat proiectul ce reuneşte cărţi scrise în diverse limbi şi dialecte. Artista a dorit să demonstreze astfel rolul culturii scrise de liant între toate rasele.  „Peste o sută de ani, oamenii vor spune «a fost odată un Turn Babel în Argentina...» şi nu vor avea nevoie de traducere, pentru că arta n-are nevoie de traducere'", a explicat Minujin.

O artistă extravagantă

Marta Minujin este cunoscută pentru lucrările sale ieşite din tipare. În 1983, artista argentiniană a lucrat cu Andy Warhol pentru a construi un model al Parthenonului din Buenos Aires din exemplare ale unor cărţi interzise. Printre alte sculpturi ale sale se numără Obeliscul conceput din panettone, o prăjitură tradiţională din Italia, asemănătoare cu cozonacul, şi o „Venus din Milo" făcută din brânză.

16.000 de volume sunt donate de 50 de ambasade

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite