„Poziţia copilului”, de Călin Netzer, a câştigat Ursul de Aur la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul românesc este din nou triumfător la festivalurile internaţionale: in seara aceasta, ”Poziţia copilului”, în regia lui Călin Netzer, a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la Berlin.

Cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei a avut gala premiilor în seara aceasta, iar filmul românesc aflat în competiţia oficială, ”Poziţia copilului”, a fost marele câştigător. Festivalul de Film de la Berlin este al doilea, ca importanţă, în topul festivalurilor de film mondiale, după cel de la Cannes.

Pe scena de la Berlinale Palast, trofeul a fost primit de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la regizorul Wong Kar Wai, preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Din juriul competiţiei oficiale a Berlinalei au făcut parte Wong Kar Wai (preşedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras.

Ursul de Aur obţinut de ”Poziţia copilului”, în seara aceasta, vine după ce, ieri seară, filmul regizat de Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique). Filmul avusese premiera mondială luni seară, la Festivalul de Film de la Berlin, şi fusese aclamat de presa internaţională. Publicaţia germană ”Die Welt” a avut o premoniţie şi a titrat: ”În sfârşit, un favorit la Ursul de Aur!”.

”Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după ”Maria” (2003) şi ”Medalia de onoare” (2010). Filmul, realizat după un scenariu scris de Călin Netzer în colaborare cu Răzvan Rădulescu, pune problema raporturilor dintre părinţi şi copii (dintre o mamă acaparatoare şi fiul ei, bărbat matur), în societatea oamenilor bogaţi şi influenţi din România. În momentul în care fiul are un accident şi omoară cu maşina un copil, mama intervine să-şi scoată odrasla basma curată. Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

”Poziţia copilului” va rula în cinematografele din România începând cu data de 8 martie.

UPDATE 20.55: Ada Solomon, producătoarea filmului, pe scena Galei Festivalului de Film de la Berlin: ”Cred că politicienii români trebuie să acorde o mai multă atenţie acestori ambasadori ai României, filmele.”

UPDATE 20.50: Ursul de Aur, marele premiu al Festivalului de Film de la Berlin, a fost câştigat de filmul ”Poziţia copilului”, în regia lui Călin Netzer.

UPDATE 20.42: Ursul de Argint pentru regie a fost câştigat de David Gordon Green, regizorul filmului american „Prince Avalanche”.

UPDATE 20.40: Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de Paulina García, protagonista filmului chilian „Gloria”.

UPDATE 20.35: Ursul de Argint pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Nazif Mujic, protagonistul filmului bosniac „Epizoda u životu berača željeza” („An Episode in the Life of an Iron Picker”)

UPDATE 20.30: Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de filmul iranian „Parde”, regia şi scenariul: Jafar Panahi

UPDATE 20.00: A început Gala celei de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, la Berlinale Palast,

Filmul lui Călin Netzer, a primit deja, ieri seară, Premiul criticii internaţionale - FIPRESCI la Berlinală şi este, conform criticilor şi mai multor publicaţii, printre favoriţii la Ursul de Aur, dintre cele 18 pelicule aflate în competiţie. De asemenea, actorii din rolurile principale, Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, sunt în cărţi pentru Ursul de Argint.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri