Luminiţa Gheorghiu are şanse mari să se  întoarcă acasă cu Ursul de Argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia (Luminiţa Gheorghiu) este o mamă influentă care se străduieşte să-l scoată din încurcătură pe fiul său, după ce a omorât un copil într-un accident de maşină
Cornelia (Luminiţa Gheorghiu) este o mamă influentă care se străduieşte să-l scoată din încurcătură pe fiul său, după ce a omorât un copil într-un accident de maşină

Actriţa Luminiţa Gheorghiu din filmul „Poziţia copilului“ se numără printre favoritele la trofeul pentru intepretare feminină acordat la Festivalul de Film de la Berlin (7 - 17 februarie). Filmul regizat de Călin Netzer a avut premiera luni seara la Berlin, iar presa internaţională de specialitate îl descrie numai în cuvinte de laudă.

Jurnaliştii de la publicaţia „Hollywood Reporter“ apreciază că „actriţele cu interpretări puternice au fost punctul forte al Berlinalei de anul acesta. Se pare că regizorii au descoperit valoarea maturităţii şi au explorat valenţele femininului la vârsta matură, fie că este vorba de graţia ce vine odată cu înaintarea în vârstă, fie că este vorba fix de trăsăturile opuse“. Tot ziarul american citat remarcă excelenta interpretare a actriţei Luminiţa Gheorghiu, care „străluceşte în rolul unei mame posesive ce începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil“. 

Criticile la adresa filmului sunt printre cele mai pozitive, încă de la începutul săptămânii. „Disecţia pe care Călin Netzer o face iubirii materne atinge cote monstruoase. Filmul este, de asemenea, o critică tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi, o clasă în care realităţile sunt mascate, iar conflictul este evitat de fiecare dată când apare. Dialogul tăios, inteligent, multistratificat şi prestaţia foarte bună a actorilor, cum era de aşteptat, fac spectatorul să treacă cu vederea poziţionarea critică evidentă“, scrie Jay Weissberg, de la publicaţia „Variety“. 

Un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste

Criticii britanici de la Cine-Vue.com apreciază, în egală măsură, performanţa regizorului, scenaristului şi a actorilor. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă şi de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliţiei, care înregistrează toate dovezile şi momentele acestui tragic eveniment. «Poziţia copilului» este un film în care mocneşte conflictul domestic şi care te sufocă aproape cu senzaţia lui puternică de urgenţă“. 

„Poziţia copilului“ concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria“ (2003) şi „Medalia de onoare“ (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite