Noutăţile toamnei: cărţi de nonficţiune de la editura Polirom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
polirom

Editura Polirom vă recomandă cele mai recente titluri de nonficţiune, pe care le puteţi găsi deja în librării sau care vor fi disponibile pînă la începutul lunii octombrie, volume apărute în ediţie cartonată, autori români, dar şi autori traduşi şi citiţi în toată lumea.

În librării puteţi găsi:

Seria de autor„Ion Vianu”: Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuriEdiţie cartonată

Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuri (ediţie revăzută şi adăugită) şi Amor intellectualis. Romanul unei educaţii deschid cel mai recent proiect editorial Polirom: Seria de autor „Ion Vianu”.

Trăim într-o lume în care totul se schimbă. Într-o alergare epuizantă, omul rămîne în urma timpului. Ne vom pierde în vîrtej? Într-o incursiune de la Biblie la Faust, de la Antigona la miturile şi iluziile omului contemporan, Ion Vianu caută repere şi remedii. Unul este Frumuseţea, despre care Dostoievski şi alte mari spirite au spus că poate mîntui lumea.

Mihai Zamfir, Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române (ediţia a II a revăzută şi adăugită). Ediţie cartonată

Scurtă istorie este o istorie sintetică şi mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuşi romancier, cartea de faţă reuneşte cele trei calificări ale autorului ei. Mihai Zamfir realizează o panoramă a literaturii române redusă la esenţial, înfăţişată sub forma unui text accesibil şi lizibil el însuşi în regim de proză literară. Un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, aşa cum se schiţează ea la începutul secolului XXI. Şi, poate, mult după aceea.

Vă mai recomandăm: Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020

Toma din Aquino, una dintre figurile ilustre ale teologiei şi filosofiei medievale: Summa theologica, Volumul II

Traducere de Alexandra Baneu, Alexander Baumgarten, Cristian Bejan, Andrei Bereschi (reunirea contribuţiilor), Gabriel Chindea, Marcela Ciortea, Iulia Cojocariu, Daniel Coman, Patricia Ivona Comănescu, Adrian Cotora, Vasilica Eugenia Cristea, Emanuel Grosu, Antoaneta Sabău, Tamás Hajnalka. Notă preliminară, note şi îngrijirea ediţiei de Alexander Baumgarten

„Propoziţia ‘omul a fost creat după imaginea lui Dumnezeu’ se rosteşte, cum spune Ioan Damaschin, în sensul în care prin ‘imagine’ este semnificată o fiinţă intelectuală şi liberă ca arbitru, precum şi purtătoare prin sine de puteri. De aceea, după ce am vorbit mai înainte despre model, adică despre Dumnezeu, precum şi despre cele ce au provenit din puterea divină potrivit voinţei sale, rămîne să cercetăm imaginea lui, adică omul, după cum este şi el principiul lucrărilor sale, întrucît are liber-arbitru, precum şi putere asupra lucrărilor proprii.” (Toma din Aquino)

Vă mai recomandăm: Summa theologica. Volumul I, Summa theologica. Volumul III

Historia: Orlando Figes, Europenii. Trei vieţi şi formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea

Traducere de Lucia Popovici. O istorie culturală a Europei secolului al XIX-lea de la autorul bestsellerului internaţional Dansul Nataşei

Pornind de la un număr uriaş de documente, scrisori şi alte materiale din arhive, bine-cunoscutul istoric Orlando Figes face o analiză a Europei în ansamblu şi a culturii europene aşa cum s-a configurat ea în secolul al XIX-lea, ajungînd să se impună ca unic model în întreaga lume. În stilul său de mare povestitor, Figes reconstituie destine diverse pentru a recompune lumea culturală europeană de secol XIX. În centru se află acum trei personaje care, prin nenumăratele lor legături, conduc spre toate mişcările şi personalităţile culturale ale epocii: Pauline Viardot, mezzosoprană şi compozitoare, Louis Viardot, critic de artă, director de teatru şi jurnalist, şi celebrul scriitor rus Ivan Turgheniev.

În pregătire, în aceeaşi colecţie: Niall Ferguson, Marele Război. 1914-1918

Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici britanici: Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi cîteva lecţii pentru viitor

Traducere din limba engleză şi note de Justina Bandol

„Omenirea a suferit în atîtea feluri din pricina unor cumplite catastrofe colective – de la cutremure la războaie şi epidemii –, încît ai crede că a descoperit metode mai eficiente de a reacţiona la ele în plan social, economic şi politic. Dar se pare că principalul nostru mecanism de adaptare este psihologic: ne place să privim suferinţa altora de la distanţă, fără să riscăm. În această sinteză captivantă şi atotcuprinzătoare, excelentul istoric care este Niall Ferguson ne explică de ce stau lucrurile aşa şi ne propune moduri mai bune, mai sigure şi mai echilibrate de a reacţiona la o viitoare catastrofă.” (Nicholas Christakis, profesor Sterling de sociologie şi biologie, Yale University)

În curînd, în librării

Seria de autor „N. Steinhardt”: Corespondenţă. Volumele I‑II

Ultimele două volume din Integrala N. Steinhardt cuprind corespondenţa acestuia, inclusiv mai multe scrisori inedite descoperite în dosarul de urmărire informativă a monahului de la Rohia. Alături de corespondenţa interceptată este inclusă şi corespondenţa „liberă” a lui Steinhardt către prieteni, nume de referinţă ale culturii române, ca Alexandru Ciorănescu, Constantin Noica, Emil Cioran, Perpessicius, George Tomaziu, Dumitru Stăniloae sau Ileana Mălăncioiu, către reprezentanţi ai Bisericii (IPS Antonie Plămădeală, IPS Justinian Chira, IPS Iustin Hodea Sigheteanul), dar şi către redacţiile unor reviste sau edituri cărora le propunea spre publicare texte proprii.

Seria de autor „Andrei Oişteanu”: Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor. Ediţie ilustrată

„Ca antropolog, etnolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, Andrei Oişteanu este o personalitate foarte clar conturată în cultura română. Însă mi-aş dori să subliniez o altă trăsătură care mă apropie foarte mult de el, anume curiozitatea. O curiozitate nestăpînită, una care îmbrăţişează toate aspectele vieţii. Andrei Oişteanu este un om ce scotoceşte în locuri în care puţini dintre noi ar scotoci, un om care caută lucruri «interesante» în sensul lui Kierkegaard, caută lucruri despre care simţim cu toţii că înseamnă ceva mai mult decît se aşteaptă oamenii să însemne.” (Mircea Cărtărescu)

De acelaşi autor: Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură

Sorin Antohi, Jean-Jacques Askenasy, Oameni şi patrii. Istoriile şi geografiile identităţii

„Cartea are ca punct de plecare viaţa neurologului Jean-Jacques Askenasy. Născut în Bulgaria, s-a format în Franţa şi în România, a emigrat la maturitate în Israel, s-a afirmat în toată lumea. Sînt evocate peripeţii şi topografii transnaţionale, identităţi fluide, schimbări abrupte şi conjuncturi dramatice, vremuri tulburi şi momente faste, oameni de tot felul, căutări, pierderi, (re)găsiri. Dialogul şi «Cuvîntul înainte» sondează astfel întregul registru al micii şi marii istorii, de la tragic la banal, de la nostalgic la carnavalesc.” (Sorin Antohi)

Historia: Monarhia Habsburgica (1848-1918). Volumul III. Problema naţională

Vă mai recomandăm:

Monarhia Habsburgică (1848-1918), Volumul I: Dezvoltarea economică, administraţia şi sistemul juridic, forţa armată

Monarhia Habsburgică (1848-1918), Volumul II: Popoarele Imperiului

Hexagon: Dion Leonard, Gobi şi eu. Un om, un cîine, un maraton: o poveste adevărată

Bestseller New York Times. Traducere de Tudor Călin Zarojanu

Ultramaratonistul Dion Leonard se pregăteşte să participe la o cursă de 250 de kilometri prin sălbăticia deşertului Gobi, în China. O cursă redutabilă, istovitoare. În a doua zi, o căţeluşă se amestecă printre alergători la linia de start. Pare să fi prins drag de Dion, fiind hotărîtă să-l însoţească în fiecare etapă a cursei. Omul nu are nicio intenţie să alerge acest maraton în doi. Şi totuşi, cum să reziste ghemotocului de blană tenace şi curajos, care se ţine scai de el?... E începutul unei călătorii pe care niciunul din ei nu o va uita niciodată, presărată cu probleme, mîhnire, bucurie şi dragoste şi care le va schimba viaţa pentru totdeauna. La fel ca Un motan pe nume Bob, Gobi şi eu este o poveste emoţionantă pentru iubitorii de animale de pretutindeni, o poveste despre speranţă şi prietenie.

Descoperiţi aici şi cărţile de literatură română apărute toamna aceasta.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite