INTERVIU. Isaach de Bankolé, preferatul regizorului Jim Jarmusch: “Cinema-ul european încearcă să-l copieze pe cel american”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Isaach de Bankolé a fost unul dintre oaspeţii speciali ai TIFF-ului de anul acesta. Premiat cu un César, ivorianul este preferatul celebrului regizor Jim Jarmusch şi a putut fi văzut în filme precum "Casino Royale", "Chocolat" sau în serialul "The Sopranos". Anul trecut, el a filmat în Ungaria un western, alături de doi actori români, Răzvan Vasilescu şi Dragoş Bucur.

Adevărul: Cum este să joci într-un western unguresc, cu actori români?

Isaach de Bankolé: E ca un vis devenit realitate! Da, îmi doream să joc într-un western. Dar asta e ceva ce nu vezi în fiecare zi. Am rolul unui jucător de fotbal care se refugiază la o fermă din Ungaria, unde devine practic sclav. În perioada respectivă în care se desfăşoară acţiunea din film în SE Europei nu vedeai jucători de fotbal de culoare. Erau prin Franţa, la St. Etienne, apoi în Portugalia, în Spania, ulterior în Italia, Anglia şi mai târziu la Galatasaray. Acum, în secolul 21, e perfect normal. 

Dar ai jucat fotbal?

Da, în Franţa, în liga a treia. Era cât pe-aci să devin profesionist. Jucam atacant şi eram stângaci. Dar am devenit actor şi m-am lăsat de sportul ăsta.

image

Cum ai devenit actor, apropo?

E o poveste lungă. A fost o întâmplare. Prima dată mi-am dorit să fiu doctor, să îmi ajut familia. Sora mea cea mare era chirurg şi voiam o carieră în medicină. Însă am ajuns să fac masterul în matematică. M-am înscris la o şcoală de piloţi de avion, în Franţa. Într-o zi, peste drum de şcoală m-am trezit cu un tip care mi-a zis că e regizor şi că ar vrea să îmi de rolul lui Vineri într-un film de televiziune, Robinson Crusoe. Pe vremea aceea purtam dreduri (cozi rasta n.r.). Am discutat o vreme, am făcut repetiţii, dar proiectul nu a mai fost făcut cu mine, pentru că într-un final l-au făcut în engleză. Dar prinsesem deja gustul şi îmi plăcea ideea de a deveni actor. Ulterior, acelaşi tip m-a chemat să fac versiunea dublată în limba franceză a filmului. Şi mi-a plăcut teribil! Atât de mult că după m-am înscris la o şcoală de actorie în Franţa. 

Deci ai debutat ca "voce" în Robinson Crusoe?

Da, dar am avut ocazia să-l cunosc pe actorul care îl interpreta pe Robinson, pe fantasticul Michael York. Când ne-am întâlnit i-am luat mâna în palmele mele, să văd dacă este adevărat.

Îţi aminteşti cât ai câştigat atunci?

Cred că 50 de dolari, cam 100 de franci, că pe vremea aia nu erau Euro.

image

Ce a însemnat pentru tine să joci în Mirage?

A fost ca o continuare a vieţii. Viaţa presupune să îţi duci vasul dintr-un port în altul. Îmi place apropierea de diverse culturi. 

Cum a fost experienţa alături de actorii români? Ai jucat cu Răzvan Vasilescu şi cu Dragoş Bucur...

Cu ei am avut nişte momente deosebite, Dragoş este foarte amuzant, am apucat chiar să văd unul dintre filmele sale, Lovebuilding. I-am scris un email, spunându-i că vin la Cluj, dar din păcate nu am reuşit să ne întâlnim, pentru că momentan se află pe platou, filmează. Răzvan mi-a spus multe poveşti, el este mai „old school”, aşa... Am învăţat multe de la el, este un actor grozav!

image

Răzvan Vasilescu (S) şi Isaach de Bankolé într-o scenă din Mirage

Deci cunoşti cinematografia românească...

Da, am văzut la New York filmul lui Porumboiu, „Poliţist, adjectiv”, vreau să îi văd cel mai recent film, „Comoara”... 

Cum ţi se pare cinema-ul european comparativ cu cel de peste ocean? Ai locuit mai bine de 20 de ani la Paris, acum stai în New York...

Cred că cinema-ul european încearcă tot mai mult să-l copieze pe cel american. 

Cum a fost experienţa la Cluj până acum? Eşti pentru prima dată în România.

Nu ştiu ce m-am aşteptat să văd, dar nu m-am aşteptat să găsesc un oraş aşa de frumos! Îmi plac oraşele înconjurate de munţi, oraşele istorice, cu o arhitectură deosebită. Trebuie să le păstraţi şi să le îngrijiţi, pentru că sunt minunate. De asemenea, mâncarea a fost excelentă, iar femeile sunt de o frumuseţe... crudă. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite