Inima oraşului Sarajevo pentru „Toto şi surorile lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Toto şi surorile lui” în regia lui Alexander Nanău a câştigat competiţia la secţiunea de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo. De asemenea, „Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, a obţinut premiul The Post Republic, în cadrul aceluiaşi eveniment

În cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 14 şi 22 august în capitala Bosniei şi Herţegovinei, m ai multe producţii cinematografice româneşti au fost premiate. Festivalul, aflat la cea de-a 21-a ediţie l-a avut ca preşedinte al competiţiei de lungmetraje pe regizorul român, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, Călin Netzer.

Trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun documentar a fost câştigat de filmul lui, realizat de Alexander Nanău, care a mai obţinut pentru această producţie încă zece premii internaţionale în acest an.

Filmul spune povestea lui Totonel, un puşti de 10 ani din Ferentari, a cărui mamă e în puşcărie pentru trafic de droguri. Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, şi cu un şir lung de unchi, vecini şi utilizatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme. Filmat într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime, şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă, filmul apreciat de juriul de la Sarajevo oferă un acces fără precedent în ghetoul din Ferentari, în penitenciare şi în tribunale.

De asemenea, „Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, producător Anamaria Antoci, a câştigat premiul The Post Republic, contribuţie non-financiară sub forma serviciilor de postproducţie, în valoare de 50.000 euro.

Proiectul „Soldaţii”, în regia Ivanei Mladenović, producător Ada Solomon, a câştigat premiul Cinelink Living Pictures Service, iar documentarul „Cinema, mon amour”, în regia lui Alexandru Belc a câştigat premiile Cat&Docs Award (2.000 euro) şi Croatian Radio Television HRT Award (2.000 euro).

Premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film a fost obţinut de „Mustang”, o coproducţie Turcia, Franţa, Germania, Qatar, în regia lui Deniz Gamze Ergüven

Premiul special al juriului a mers în Ungaria, pentru filmul „Fiul lui Saul”, regizor László Nemes.

Premiul Heart of Sarajevo pentru cea mai bună actriţă l-au primit Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan, pentru filmul „Mustang”, iar premiul Heart of sarajevo pentru cel mai bun actor a mers la Yorgos Kéntros, Vangelis Mouríkis, Panos Kóronis, Makis Papadimitríou, Yorgos Pyrpassópoulos, Sakis Rouvás, pentru filmul „Chevalier”.  

La Festivalul de Film de la Sarajevo au participat opt producţii din România, peste 40 de cineaşti români şi şase proiecte cinematografice româneşti în secţiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress şi Docu Rough Cut Boutique.

Institutul Cultural Român de la Viena a fost partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite