Holocaustul din dormitorul unui păpuşar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Păpuşarul“, de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, are primele reprezentaţii sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00.Pornind de la textul lui Gilles Segal, regizorul Alexander Hausvater pune o întrebare dificilă: cum mai poţi crede în Dumnezeu după Holocaust?

Samuel Finkelbaum, un păpuşar polonez din Lodz, evadează din lagărul de concentrare de la Birkenau şi se refugiază la ultimul etaj al unei clădiri din capitala Germaniei. Reuşeşte s-o convingă pe proprietăreasa germană să-i tăinuiască prezenţa, până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi regimul nazist este răsturnat, iar Berlinul se află sub control ruso-american, păpuşarul rămâne încă cinci ani în camera lui, izolat perfect de lumea din exterior, refuzând să creadă că războiul s-a terminat.

În noua lui închisoare, el evadează cu ajutorul imaginaţiei, pregătind un spectacol de teatru de păpuşi în care îşi povesteşte viaţa. Şi-a confecţionat din cârpe fosta soţie, pe Rachela, ucisă în lagăr în timp ce era însărcinată, şi doarme în pat cu ea. Îi ţine aproape pe părinţii lui, pe rabin, pe medic - e o întreagă societate recreată din ac şi aţă care asigură o continuitate a existenţei. Iar regizorul-păpuşar este un Dumnezeu din dormitor, care poate duce povestea în orice direcţie.

Dramă, păpuşi, musical

Deşi, în realitate, oamenii pe care i-a iubit sunt morţi, în noul lui univers, păpuşarul polonez îi face să trăiască, oferindu-şi autoritate asupra destinului lor. Astfel, se naşte un conflict între două zeităţi; demiurgul-păpuşar începe să-l conteste pe Dumnezeu, imputându-i nenorocirile războiului.

La cinci ani după încetarea focului, Finkelbaum crede că jumătate din evrei au fost exterminaţi şi că trupele germane invadează Australia. „Am constatat că nu există Dumnezeu. Dacă ar fi existat Dumnezeu, m-ar fi făcut să înnebunesc", spune păpuşarul Finkelbaum, care încearcă să se elibereze de groaza Holocaustului, fugind alături de familia sa din câlţi într-o realitate paralelă. Prin spectacolul de păpuşi pe care îl regizează în captivitatea autoimpusă îşi redesenează viaţa, trecând de la dragostea din libertate, până la descrierea abuzurilor din lagăr.

„Păpuşarul" îl are în rolul principal pe actorul Constantin Florescu şi va fi jucat cu publicul pe scenă, într-un spaţiu restrâns. Spectatorii vor intra în scenă printr-un dulap, o piesă de mobilier din camera păpuşarului, şi vor rămâne, timp de aproape două ore, „prizonieri" în inedita închisoare. Regizorul consideră că este important să fii parte din captivitate, nu să te uiţi la spectacol, pur şi simplu.

Extremismul zonal

Alexander Hausvater a declarat pentru „Adevărul" că nu este interesat de Holocaust ca fenomen general, ci este impresionat de istoriile lui individuale, pentru că sunt „şase milioane de poveşti de spus". „Finkelbaum se închide în dormitor şi îşi face propriul spectacol. El creează şi, atâta timp cât poate crea, supravieţuieşte. Dacă se opreşte, el trebuie să accepte că războiul s-a terminat şi soţia lui a murit", a spus regizorul.

Prin intermediul acestui spectacol, el încearcă să atragă atenţia asupra noului extremism. „Vreau să arăt că poveştile acestea există şi sunt reale, că lucrurile s-au întâmplat, pentru că văd acum un fenomen în lume: ne întoarcem spre dreapta. De exemplu, partidul al treilea în Ungaria, care a luat vreo 20 de procente, are în mandat legal distrugerea ţiganilor şi a evreilor".

Hausvater crede că nu trebuie să uităm cum s-a produs erupţia extremismului. „«Nu mai are rost să arătăm lagărul de concentrare. Asta nu mai interesează pe nimeni». Adevărul rostit de Finkelbaum este total. Pe noi nu ne mai interesează suferinţa, ci scandalul, devierea. Trecutul nici nu mai există", a punctat Hausvater.

Informaţii utile

Păpuşarul, de Gilles Segal

Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti(str. Dr. Iuliu Barasch 15, sector 3)

Regia: Alexander Hausvater

Scenografia: Viorica Petrovici

Muzica: Yves Chamberland
Distribuţia: Constantin Florescu, Nicolae Călugăriţa, Rudy Rosenfeld,
Natalie Ester, Alexandra Fasolă, Marius Călugăriţa, Iolanda Covaci, Darius Daradici, Anka Levana, Viorel Manole, Marian Simion

Program: Sâmbătă şi duminică, 17 şi 18 aprilie, ora 19.00; duminică, 25 aprilie, ora 19.00

Preţul biletelor: 16,96 lei, 12,72 lei, 6,36 lei (reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari) - mai sunt bilete disponibile

"Nu mai are rost să arătăm lagărele de concentrare. Asta nu mai interesează pe nimeni."
Samuel Finkelbaum
păpuşarul din Lodz

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite