Gărâna devine din nou capitala jazzului european
0
Unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din sud-estul Europei, Gărâna Jazz Festival, a ajuns la ediţia a 19-a şi va avea loc în perioada 9-12 iulie în Poiana Lupului din Munţii Semenic.
Nu mai puţin de 90 de muzicieni vor urca pe cele trei scene ale Festivalului de Jazz de la Gărâna la ediţia din acest an. Într-un cadru inedit, în inima muntelui, 21 de trupe de jazz vor încânta publicul şi vor face să răsune valea. De joi până duminică, muzica va fi prezentă pe scenele din Biserica Veche, Hanul La Răscruce şi pe scena principală din Poiana Lupului.
„Gărâna Jazz Festival rămâne o experienţă de concert unică în Europa. Sus în munţi, cu lupi şi mistreţi şi vreme impredictibilă, unde ospitalitatea şi iubirea pentru muzică nu au limite”, a declarat celebrul saxofonist american Charles Lloyd după ce a încercat experienţa festivalului românesc de la Gărâna.
De-a lungul timpului, în cele 18 ediţii, mai multe nume sonore ale jazz-ului s-au legat de frumuseţea şi ospitalitatea locului. Printre acestea se numără: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Lars Danielsson, Avishay Cohen şi Nils Petter Molvaer.
Ediţia din acest an are şi ea parte de numeroase nume mari ale genului, de câştigători de Grammy-uri, dar şi de nume în ascensiune. Pe scena principală, în prima zi va urca Enzo Favata Quartet, unul dintre cele mai active şi mai cunoscute band-uri ai Sardiniei, vor urma Nighthawks, care sunt câştigători de trei ori ai German Jazz Award, dezvoltându-şi propriul limbaj muzical şi revigorând genul electro-jazz cu accente de jazz fusion, pop şi dub. Tot pe scena principală, imediat după cei doi germani, va urca Tigran Hamasyan. Unicitatea sa îşi are rădăcinile în dexteritatea ieşită din comun cu care mânuieşte clapele pianului, în felul energic în care combină genurile muzicale: de la jazz la muzica clasică sau muzică tradiţională armeană şi de la rock până la heavy-metal.

Prima seară se încheie pe scena principală cu Gonzalo Rubalcaba (foto sus) şi Volcán Projekt. Rubalcaba, câştigător de două ori al Grammy Awards (ca producător), precum şi al Latin Grammy Awards, la categoria Best Latin Jazz Album, este considerat drept cel mai important pianist de jazz cubanez al zilelor noastre.
De la Oregon la Gărâna
Cea de-a doua zi îi aduce în deschidere pe scena principală pe băieţii de la Arifa, adică rezultatul întâlnirii în Olanda a patru muzicieni de origini diferite (din România, Turcia, Grecia şi Germania), diversitate care se regăseşte şi în muzica lor: de la sunetele tradiţionale turceşti, balcanice, la muzica de jazz şi cea improvizată contemporană. Vor urma Adam Baldych & Pawel Kaczmarczyk, doi dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi muzicieni polonezi de jazz din noua generaţie.
Cu o carieră de peste 30 de ani ca muzician de jazz şi inovator în peisajul muzical modern, Ralph Towner, cunoscut în lumea jazzului ca membru al legendarei trupe Oregon, dar şi pentru deosebita sa carieră solo, va cânta alături de nu mai puţin celebrul Wolfgang Muthspiel. În încheierea celei de-a doua seri, pe scena principă va urca Vlatko Stefanovski Trio. Macedoneanul Vlatko Stefanovski a devenit celebru pentru tehnica sa originală de a cânta la chitară. A colaborat cu muzicieni ca Bojan Z, Goran Bregović, Manu Katché şi Tony Levin.
Paganini al double-bass-ului
Ziua de sâmbătă, 11 iulie, va începe la scena principală cu un „Paganini al double-bass-ului”, aşa cum a fost numit Renaud Garcia-Fons (foto jos), care a reuşit să facă din arta improvizaţiei unul dintre elementele centrale ale viziunii sale artistice.

Înfiinţat în Timişoara, în 2011, Sebastian Spanache Trio şi-a câştigat deja un loc binemeritat în lumea jazzului românesc, prin muzica originală pe care o propune, prin calităţile interpretative remarcabile ale membrilor trioului.
Biréli Lagrène este chitaristul francez care la 8 ani a devenit celebru pentru cât de bine îl imita pe Django Reinhardt. Cu timpul, a devenit cunoscut pe scenele de jazz fusion, însoţindu-l în turnee pe Jaco Pastorius şi a colaborat cu celebrii Stéphane Grappelli, Benny Goodman, Benny Carter şi Larry Coryell.
Stanley Clarke este probabil şi cel mai cunoscut artist care va onora cu prezenţa această ediţie a festivalului de la Gărâna. Cu 40 de ani de carieră, patru premii Grammy, peste 20 de albume solo şi zeci de albume în calitate de co-lider şi sideman, Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul de “legendă vie” printre muzicienii de jazz. Un adevărat pionier al jazz-fusion-ului, Stanley Clarke este recunoscut pentru virtuozitatea ieşită din comun şi pentru muzicalitatea desăvârşită, atât la bass acustic, cât şi la bass electric.
Ultima zi a festivalului va aduce le scena principală Hendrix Project, o reinterpretare originală a pieselor celebrului chitarist, cu Erika Stucky în prim plan, una dintre cele mai originale voci ale jazzului actual.
Snarky Puppy reprezintă una dintre cele mai spectaculoase trupe, cei nouă fiind câştigători ai unui premiu Grammy în 2014 - “Best RnB Performance”. Festivalul se va încheia la scena principală cu Stefano Battaglia Trio, italianul fiind unul dintre cei mai valoroşi pianişti de jazz ai ultimelor decenii. Comparat uneori cu Keith Jarrett, alteori cu Cecil Taylor, Battaglia a devenit apreciat pentru felul în care combină jazz-ul modern cu muzica clasică contemporană.
Detalii despre biletele şi abonamentele puse în vânzare pentru acest eveniment se găsesc pe site-ul festivalului.