„Eu sunt un mercenar”. Dezvăluirile lui Marius Manole, actorul care nu-și permite să fie boem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Manole, unul dintre cei mai iubiți actori din România, dezvăluie în interviul realizat de Antoaneta Banu pentru Adevărul Live cum a ajuns mercenarul care cucerește publicul.

”Eu sunt un mercenar”. Dezvăluirile lui Marius Manole Foto credit Florin Ghioca
”Eu sunt un mercenar”. Dezvăluirile lui Marius Manole Foto credit Florin Ghioca

”Un spectacol trebuie să  desfunde mahalalele, să aducă pe toată lumea la teatru”

Din ianuarie 2024, Marius Manole este Mackie-Șiș, seducătorul gangster din spectacolul „Opera de trei parale” în regia lui Gelu Colceag, de la Teatrul Național din București

Pentru marele public, numele lui Bertolt Brecht poate  suna complicat,  pentru cei foarte tineri fiind aproape necunsocut. Aparent, „Opera de trei parale” pare să fie acel spectacol rezervat cunoscătorilor.

În realitate, regizorul Gelu Colceag și echipa de la TNB au reușit să facă o producție pentru toate tipurile de public, fără a fi alterată scriitura lui Brecht. În „Opera de trei parale” se cântă, se dansează, se râde, iar actualitatea politică și socială din România se regăsește perfect, deși au trecut aproape 100 de ani de la scrierea acestui text, semn că lumea nu s-a schimbat cu nimic.

”Un spectacol bun trebuie construit pe mai multe paliere. Spectatorul  să înțeleagă povestea, să se bucure,  să prindă nuanțele, subtilitățile. Un spectacol trebuie ”să  desfunde mahalalele”, să aducă pe toată lumea la teatru. Iar noi fiind Teatrul Național avem datoria să jucăm spectacole de toate felurile, pentru toată lumea” spune Marius Manole

”Eu sunt mercenar. Mă duc unde am un interes. Dar îmi place să fac meseria bine”

Din culise, acolo unde spectatorul nu are acces, succesul unui actor înseamnă mai multe paliere de viață ale omului,  cel pe care publicul îl iubește. De exemplu,  „Opera de trei parale”, l-a pus pe Marius Manole într-o situație specială. A acceptat rolul lui Mackie-Șiș, după ce un coleg, distribuit inițial pe rol, nu l-a putut juca.

Apoi, Manole a fost pus față în față cu o mare problemă pe care el o avea. Marius Manole nu cântă, sau nu cânta până la acest spectacol. Timpul pe care l-a avut la dispoziție să învețe să cânte a fost unul  scurt, dar fără să aibă siguranța că va putea să o facă.

Riscul era mare pentru brandul de actor Marius Manole.  Putea să refuze la rândul lui acest rol. Dar nu a făcut-o.  

”Nu m-am retras  niciodată dintr-un proiect, pentru că eu nu cred că am un brand. Vezi, de asta mie îmi este ușor. Am acceptat acest rol, chiar cu riscul de a rata,  pentru că prin aceste lecții de canto mi-am depășit spaima personală (de a nu putea să cânt) pe care o aveam dintotdeauna” spune actorul pentru Adevărul Live.

Sunt mulți actori care au mărturisit de-a lungul timpului că au refuzat anumite roluri din multe motive. Marius Manole nu refuză niciun rol și recunoaște cu o mare sinceritate care sunt rațiunile pentru care acceptă ofertele de a juca.

” Din diferite rațiuni. Pentru bani, pentru că-mi place textul, pentru regizor, pentru că îmi place echipa de actori. Eu sunt un mercenar de felul meu. N-am fost niciodată un artist. Eu sunt mercenar. Adică mă duc unde am un interes. Nu știu dacă e bine,dar  eu așa sunt. Dar îmi place să fac meseria bine, indiferent de ce mă duc, unde mă duc, eu vreau să fac lucrurile foarte bine, cât se poate de performant” mărturisește Marius Manole pentru Adevărul Live.  

Marius Manole este Mackie-Șiș in ”Opera de trei parale” Foto credit Florin Ghioca
Marius Manole este Mackie-Șiș in ”Opera de trei parale” Foto credit Florin Ghioca

”Sunt fericit că nu îmi mai este frică de nimic și de nimeni, de critici sau de ceea ce vorbește  lumea”

Pentru mercenarul Marius Manole există o convingere puternică. Actorul are  datoria de a juca pentru toate tipurile de public.

”Știu că poate suna dur chestia  asta cu mercenarul, dar  pentru mine înseamnă un om care nu-și permite să fie boem, să aleagă proiectele după anumite reguli, că vrea să își păstreze o deotologie, să  joace  anumite tipuri de roluri. Nu! Eu joc în tot, pentru că eu cred că teatrul are multe fațete și tu, ca actor merită să le explorezi pe toate. Și mai cred că oamenii sunt diverși și trebuie să știi să joci pentru tot publicul care există pe lumea asta, nu numai pentru intelectuali. Și da, actorul trebuie să și trăiască” declară Marius Manole în interviul pentru Adevărul Live.

Următoarele reprezentații cu „Opera de trei parale” sunt programate pe 25, 26 ianuarie , 7, 8 februarie. Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu și intră în culisele spectacolului cu actorul Marius Manole.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite