Directorul interimar al MNŢR: „Cuminţenia Pământului“ trebuie să stea într-un muzeu de artă modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a declarat marţi, pentru Agenţia de presă News.ro, că sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi trebuie să stea în mediul cel mai firesc, într-un muzeu de artă modernă. Ea exclude ca opera să fie găzduită de Muzeul de la Şosea şi nu vede ca idee bună nici plasarea lucrării la Muzeului Naţional al Satului.

”Locul «Cuminţeniei Pământului» este într-un muzeu de artă. Nu are ce să caute la Muzeul Satului, nici la MNŢR, aşa cum au spus unii. Aici sunt de acord cu Dragoş Neamu. Iar numărul de vizitatori nu este un criteriu. Ea trebuie să fie organică, trebuie să fie găzduită în raport cu conceptul expoziţiei, al muzeului. Mediul cel mai firesc este într-un muzeu de artă modernă”, a declarat Liliana Passima pentru News.ro.

Directorul interimar a subliniat şi faptul că ”împingerea lucrurilor către populism nu foloseşte la nimic”, măsura de a o duce la Muzeul Satului fiind una pripită. ”A o itinera este o măsură mai bună. Pot fi alese câteva muzee mari din ţară, la Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, unde să fie expusă câte patru luni pe an, dar asta implică securizare, transport optim, condiţii, costuri”, a adăugat managerul, care a precizat că în străinătate, în toate muzeele de artă pe care le-a vizitat, totul este făcut cu motivaţie. ”Totul e legat coerent de context. Există respect pentru public şi pentru inteligenţa lui”, a completat ea.

Pe 12 octombrie, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a declarat pe 13 octombrie, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, că sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de cea mai modernă sală a instituţiei, dar şi că plănuieşte să amenajeze un atelier al lui Brâncuşi, după modelul celui de la Paris, pe pajişte, lângă han.

Sâmbătă, în mediul online, au apărut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a decis să plătească 11 milioane de euro până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Între acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi şi ale directorului Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, care susţin că opera lui Brâncuşi trebuie să fie expusă într-un muzeu de artă şi că ideea construirii atelierului Brâncuşi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o în interviul acordat News.ro, este una nepotrivită.

Ulterior, Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, duminică, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că mutarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” are ca menire expunerea cât mai mare a operei, că aceasta nu va fi accesibilă doar bucureştenilor, deoarece va fi ”itinerată în România”, dar şi că proiectul de construcţie a unui atelier Brâncuşi la Muzeul Satului nu se află în planurile ministerului.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Sculptura a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale şi va rămâne aici până la 31 octombrie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite