Cu şevaletul la drum
0Expoziţia „Mirabilis mundus“ („O lumea minunată“) este deschisă la Galeria Simeza din Bucureşti. Tânăra creatoare Luminiţa Gliga a deschis, la numai 34 de ani,cea de-a 34-a expoziţie personală, din 1997 până astăzi.
O medie de două ieşiri în public pe an presupune o hărnicie specială din partea unui artist, mai ales în cazul în care acesta nu se pastişează în mod curent.
De-a lungul timpului, Luminiţa Gliga şi-a creat un stil recognoscibil, arta ei evoluând organic de la un cvasirealism la o sinteză ce cochetează cu abstractul.
Zona de relaţionare cu lumea a acestei artiste din Braşov este cu precădere peisajul. Rural sau urban, surprins în varii registre luministice şi în diferite anotimpuri, spectacolul lumii este fixat pe pânză în compoziţii riguroase, dar cu o exuberanţă cromatică seducătoare.
Din tablou către lume
Expoziţia de la Galeria Simeza cuprinde câteva lucrări ce au figurat şi în prezentări anterioare. Cele mai multe însă sunt de dată recentă şi fructifică ultima călătorie a artistei în SUA.
În pofida ilustrării unui moment recent al creaţiei, expoziţia permite decelarea câtorva direcţii de interes şi a evoluţiei de ultimă oră. Alături de pictură sunt expuse lucrări în tehnică mixtă, mai ales combinaţie de pictură şi colaj de diferite materiale (monede, mărgele, mici sfere metalice, lemn).
Lucrărilor panotate fără ramă, ce dau impresia continuităţii cu spaţiul înconjurător, li se adaugă câteva piese înrămate, dar la care culoarea de fond acoperă rama tabloului. Continuitatea lină este transformată în acest caz, cu sau fără intenţie, în expansiune a spaţiului artistic asupra celui real. Procedeul este bine stăpânit de către autoare, elanul către exterior fiind realizat cu măsură, cu delicateţe chiar.
Omul, încotro?
Există la intrarea în expoziţie o compoziţie, intitulată "Dinamik", pictură în acrilic pe pânză, ce se revendică în mod clar de la viziunea artei de avangardă prin ritmul sacadat şi prin deconstrucţia formală. Ea exemplifică o etapă anterioară a picturii Luminiţei Gliga, chiar dacă diferenţa faţă de „Compoziţia" distinsă cu Premiul III în acest an la Marea expoziţie „Russian Art Week" de la Sankt Petersburg (prezentată în a doua sală) nu pare la prima vedere foarte accentuată.
Structurii „adunate" a primei picturi i se substituie, în acest al doilea caz, o elaborare dezinvoltă a compoziţiei, o gamă cromatică incandescentă, jucată pe armonii contrapunctice. Dar poate cea mai interesantă noutate se desprinde din lucrarea „Turist la New York". Realizată într-un stil hiperrealist, ea surprinde prin prezenţa personajului din prim-plan. Peisajele artistei erau până acum depopulate.
Culorile ESB, tehnică mixtă, diam.97cm
Lumi construite cu aroganţa inconştientă a unui demiurg, puternice, frământate, suficiente lor înşile. Excepţie întâmplătoare? Ivirea unui nou tip de interes? Dată fiind hărnicia Luminiţei Gliga, vom afla probabil răspunsul destul de curând.
Percepţia realităţii
Expoziţia „Mirabilis Mundus" este, ca să folosim un termen din cinematografie, un road-movie. O călătorie în spaţiul real şi în cel imaginar deopotrivă. Peisajele urbane vorbesc despre oraşele Americii sau ale Franţei.
Felul în care vorbesc este o dovadă a reconstrucţiei realităţii după datele propriei percepţii, o interiorizare a lumii văzute şi, apoi, o proiecţie a sensibilităţii creatorului asupra ei. Acest dublu sens este dovada autenticităţii creaţiei şi explicaţia succesului de care artista s-a bucurat în Franţa, în Rusia sau, recent, la expoziţia „Perceptions of Reality" de la ICO Gallery din New York.
Info
Expoziţie: "Mirabilis Mundus"
Unde: Galeria Simeza, Bucureşti
Când: Până la 24 ianuarie
Program: Luni-sâmbătă, orele 11-19