Criticul literar digital: un algoritm care va evalua calitatea unei cărţi în câteva secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima lectură a cărţilor o va face o maşină de calcul
Prima lectură a cărţilor o va face o maşină de calcul

Specialiştii de la editura franceză Short dezvoltă o ecuaţie care va fi capabilă să detecteze şi să analizeze caracteristicile literare ale lucrărilor, după cum informează publicaţia „Le Figaro“.

E posibil ca o astfel de invenţie să le dea emoţii criticilor literari şi editorilor. Short Édition din Franţa este pe cale să lanseze un algoritm care să hotărască în câteva secunde calitatea literară a unei cărţi. 

Quentin Pleplé, cofondatorul editurii franceze, a declarat pentru „Actualité“ că lucrul la acest algoritm se realizează împreună cu organisme specializate, precum Liris (Laboratoire d'informatique en image et systèmes d'information), astfel încât rezultatul să fie o formulă matematică ce combină tehnicile Data Mining (extragerea de cunoştinţe din date) şi Big Data (date mari). 

Procedeul din spatele acestor calcule este uşor de explicat. Inteligenţa artificială a maşinii va fi dezvoltată cu ajutorul unui panel de 25.000 de opere publicate de Editura Short, care au fost în prealabil evaluate de minimum cinci cititori. Pornind de la rezultatele primelor teste, editura „va începe să înveţe maşina: inteligenţa artificială va trata datele şi va stabili raporturi între calitate şi exigenţe“, spune Pleplé. 

Maşina de calcul va trebui apoi să fie capabilă să evalueze o carte de una singură, pe baza mai multor criterii. Algoritmul va putea identifica greşelile de punctuaţie şi de ortografie, recurenţa motivelor semantice (repetiţiile), câmpul lexical (vocabularul utilizat, registrul de limbă) şi lungimea frazelor şi a paragrafelor. Un lucru mai complex este că va putea evalua stilul autorului, în funcţie de numărul de adverbe, adjective, pronume, verbe şi substantive utilizate, precum şi de lizibilitatea textului, comparat cu un „eşantion“ extras dintr-o operă din tinereţea artistică a autorului şi cu pasaje din tratate de economie. 

„Algoritmul ar putea fi de folos bibliotecilor, în clasificarea operelor digitale şi a presei. În cadrul editurilor, el va aduce o primă lămurire asupra operelor proaspăt primite“, adaugă Quentin Pleplé. 

Apare, bineînţeles, îngrijorarea că aceste ecuaţii vor înlocui specialiştii în critică literară, peisajul literar devenind unul fad, fără specificitatea definitorie a scriitorilor. Editura Short spune însă că nu trebuie să ne facem griji. „Nu dorim să înlocuim cronicarii literari cu o maşină. Acest instrument ar trebui să le folosească lor ca un filtru în detectarea lipsei de calităţi a unei lucrări, mai degrabă decât calitatea sa literară“. Mai exact, maşina de calcul va face o preselecţie a operelor, pentru a uşura munca editorilor şi a le eficientiza timpul. Altfel spus, matematica va merge mână-n mână cu literatura, iar tehnologia îl va ajuta pe om. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite