Corina Şuteu: „Suntem o ţară care adoră să spună lucruri pe care nu le verifică şi aşa îşi construieşte spectacolul cotidian“
0Care este rolul Ministerului în creşterea gradului de acces şi de participare a publicului la cultură, aflaţi de la invitata lui Mircea Vasilescu, Corina Şuteu, manager cultural, în cadrul emisiunii de dezbatere „Cafeneaua Dilema Veche”, transmisă duminică, 30 martie, de la ora 11.45, pe Prima TV şi adevarul.ro.
Luiza Vasiliu, Iaromira Popovici, Ana Maria Sandu şi Matei Martin vă prezintă subiectele de actualitate. Aflaţi mai multe despre „Otto Dix - O lume în ruine”, expoziţie dedicată unuia dintre cei mai importanţi artişti germani ai secolului XX, dar şi despre vernisajul Paul Neagu.
Criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică „Film Menu”, vă vorbeşte despre Festivalul Internaţional de Film NexT. Pe agenda culturală se mai găsesc Festivalul Jazz in Church şi lansarea cărţii Adinei Rosetti „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul”.
Corina Şuteu: „Cultura nu doar cheltuie, ci aduce economic un aport, o valoare adăugată imensă, a servit mult mai mult modelul cultural pe care-l practică ţările anglo-saxone. Să ne amintim că Royal Shakespeare Company nu are decât o subvenţie de 50% din partea statului. Cultura produce la rândul ei impact economic şi face locurile mai interesante. Acest model, preluat în ţările fost-comuniste, s-a combinat cu centralizarea excesivă pe care a produs-o de fapt politica culturală din comunism.“
Corina Şuteu: „În ţările fost-comuniste, modelul căderii comunismului a produs o fuziune între acest model centralizat de filosofie franceză şi centralizarea excesivă pe care a exercitat-o în cultură.“
Corina Şuteu: „Dacă ar fi să numesc un moment fundamental de încercare de desprindere de logica pur fracenză în care Ministerul nostru a fost gândit este anul 2005, în timpul ministeriatului Monei Muscă, atunci când a fost creată Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). A fost o măsură de politică culturală profund liberală. Cărtureşti este o organizaţie care a remodelat contextul librăriilor. Festivalul TIFF de la Cluj TIFF, al lui Tudor Giurgiu şi al lui Mihai Chirilov, a remodelat noţiunea despre un festival internaţional. Schimbarea nu a venit de la Minister, schimbarea a venit din teren.“
Corina Şuteu: „La nivelul Franţei, Ministerul nu işi mai poate exercita funcţia de sinteză, fiindcpă el a devenit atât de tentacular, are de gestionat artele şi patrimoniul, aşa că trebuie să existe grupuri de experţi care să mediteze asupra anumitor teme. Aş vedea instituţia asta extrem de modelatoare pentru alte instituţii de acest fel.“
Corina Şuteu: „Suntem o ţară care adoră să spună multe lucruri pe care nu le verifică şi din asta îşi construieşte spectacolul cotidian. De un an, încep să gust partea spectaculoasă şi complet inedită a României. Noi nu stăm absolut deloc rău la capitolul creativitate.“
Managerul cultural Corina Şuteu, de vorbă cu Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche”, la „Ceainăria Adevărul” FOTO Prima TV