Cele mai citite cărţi din toate timpurile. De la Biblie la „Alchimistul“ lui Coelho

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai citite cărţi din toate timpurile. Coranul şi Biblia ocupă primele locuri
Cele mai citite cărţi din toate timpurile. Coranul şi Biblia ocupă primele locuri

Printre cele mai citite cărţi din toate timpurile se numără Coranul, Biblia, clasicul „Micul Prinţ“, alături de bestsellerurile ecranizate ale ultimilor ani: „Codul lui Da Vinci“, „Cronicile din Narnia“, „Hobbitul“, trilogia „Stăpânul inelelor“. Volumele s-au vândut în sute de mii de exemplare în întreaga lume.

„Adevărul“ vă prezintă un top al celer mai vândute şi, respectiv, citite cărţi din lume, potrivit clasamentelor internaţionale. Printre cele mai citite se numără Coranul şi Biblia, alături de "Poveste despre două oraşe" de Charles Dickens, "Micul Prinţ" de Antoine de Saint-Exupery, Trilogia "Stăpânul Inelelor" de J.R.R. Tolkien, "Hobbitul" de J.R.R. Tolkien şi "Codul lui da Vinci" de Dan Brown.
Dintre cărţile lui Paulo Coelho, vândute în peste 165 de milioane de exemplare, "Alchimistul" e pe primul loc în topul celor mai citite cărţi scrise de autorul brazilian.

Cele mai citite cărţi din toate timpurile. TOP CINCI

1. Poveste despre două oraşe, de Charles Dickens

Scris în 1859 de Charkes Dickens, "Poveste despre două oraşe" este un roman de ficţiune, vândut în peste 200 de milioane de exemplare.
Ca multe alte opere literare, “Poveste despre două oraşe” este construită pe mai multe nivele. La nivelul cel mai superficial, opera prezintă relaţiile de rudenie şi dragoste pe fondul tumultuos al Revoluţiei franceze. Există întotdeauna implicaţii profunde, ceea ce le conferă un suspans sporit. Implicaţia cea mai importantă a romanului “ Poveste despre doua oraşe” este Revoluţia franceză. Spre deosebire de alte cărţi de gen de ficţiune istorică, Dickens a folosit doar o mână de personaje care au întruchipat cu succes istoria perioadei. Cititorii se pot întreba de ce Dickens a ales să se concentreze pe două oraşe, mai degrabă decât pe unul singur: Londra este un loc sigur, unde se poate trăi în linişte şi fericire. Paris, pe de altă parte, este exact opusul.

2. Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupery

De câteva decenii, Micul prinţ ne-a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat întreaga planeta. Un gen aparte, fiind în acelaşi timp şi poveste poetico-filosofică şi mit iniţiatic, cartea ne aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitate şi legătura între oameni, toleranţă şi spirit de aventură. Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de vârstă, o poveste simplă şi fermecătoare, spusă într-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste încântătoare despre copilărie, singurătate şi prietenie. „Micul Prinţ“, scrisă în 1943, este una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în aproximativ 110 limbi.

3.Cele mai citite cărţi din toate timpurile. Trilogia Stapanul Inelelor, de J.R.R. Tolkien

Faimoasa trilogie s-a vândut în peste 150 de milioane de exemplare şi este considerată o adevărată capodoperă a genului fantasy. Trilogia luată în ansamblu este a treia cea mai bine vândută operă literară a tuturor timpurilor şi a stat la baza filmelor omonime, câştigătoare a numeroase premii Oscar. "Cititorii se împart în două categorii - cei care au citit Stăpînul Inelelor si cei care urmează să o facă", scria Sunday Times.

Stapinul inelelor, vol. 1 Frăţia inelului  Lui Frodo, un hobbit din Comitat, i se încredinţează copleşitoarea misiune de a distruge Inelul Suprem al Puterii în Muntele de Foc, pentru a scăpa Pământul de Mijloc de ameninţarea cumplitului Sauron, împreună cu cei opt prieteni ai săi care alcătuiesc Frătia Inelului, hobbitul porneşte la drum cu putine sperante că îsi va împlini misia, căci primejdiile nu întârzie să apară. Tolkien a creat o lume imaginară si o nouă mitologie, pe cât de fascinante, pe atât de convingătoare.- Evening Standard

Stapinul inelelor, vol. 2 Cele doua turnuri  Frăţia Inelului s-a destrămat, după ce a trecut prin primejdii neînchipuite, s-a luptat cu fiinţele întunericului şi ale adâncului si a dat piept cu stihiile dezlănţuite ale naturii. Întîi a pierit Gandalf, în Minele Moriei. Apoi Boromir cade răpus de orci. Legolas, Gimli si Aragorn pornesc în căutarea lui Merry si Pippin, răpiţi de oştenii lui Sauron. Cât despre Frodo si Sam, credincioşi misiei lor, hotărăsc să plece singuri în căutarea Muntelui de Foc. Dar o fiinţă ciudată se târâie în urma lor printre dealurile duşmănoase ce mărginesc cumplitul Mordor. Un univers unic, alcătuit până în cele mai mici detalii, ajungând la noi din timpuri imemoriale, care ne captivează şi ne dezvăluie înţelesuri adânci. (New York Times Book Review)

Stapinul inelelor, vol. 3 Intoarcerea regelui Nicicînd Pămîntul de Mijloc n-a văzut o bătălie mai cumplită. În Războiul Inelului, Sauron îşi aruncă în luptă cele mai hidoase făpturi şi cele mai distrugătoare maşinării, iar Prinţii Apusului primesc un ajutor neaşteptat din adâncuri. Dar soarta Războiului şi a lumii stă în cumpănă, atâta vreme cît Frodo încă se află pe drumul spre Muntele de Foc, în care a fost făurit Inelul Puterii. Iar peste acest munte veghează neîmblînzit Sauron, în vreme ce sângerosii săi războinici împresoară armia oamenilor.O poveste admirabil spusă, plină de culoare, de acţiune si, mai ales, de măreţie. ( New Statesman)

Cele mai citite cărţi din toate timpurile. Locul 4 Hobbitul, de J.R.R. Tolkien

Este de admirat modul în care Tolkien a creat cu lux de amănunte o lume fantastică şi plină de viaţă, Pământul de Mijloc, loc în care se desfăşoară acţiunea din Hobbitul şi Stăpânul Inelelor. "Hobbitul" s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare şi precede trilogia "Stăpânul Inelelor", spunând povestea lui Bilbo Baggins şi cum ajunge să intre el în posesia inelului fermecat. În 2008, aproape o sută de milioane de exemplare ale Hobbitului au fost vândute în toată lumea. 

Popularitatea continuă a Hobbitului face din exemplarele vechi ale cărţii elemente de atracţie pentru colecţionari. Prima ediţie englezească s-a vândut la licitaţie pentru o sumă de 6.000 de lire sterline, iar preţul pentru prima ediţie semnată a ajuns la 60.000. 

Locul 5 Codul lui da Vinci, de Dan Brown

"Codul lui da Vinci", scris de autorul american Dan Brown, a fost publicat în 2003. Devenind în scurt timp un bestseller, cartea s-a vândut în întreaga lume în mai mult de 40 de milioane de copii până în martie 2006 şi a fost tradusă în 44 de limbi. Cartea îmbină stilul poliţist cu thriller-ul şi teoria conspiraţiei şi este a doua parte dintr-o trilogie ce a început cu romanul din 2000 al aceluiaşi autor, „Îngeri şi demoni”. În noiembrie 2004, Random House a publicat o ediţie specială a cărţii, în care aceasta este completată de 160 de ilustraţii.

Cartea se deschide cu uciderea misterioasă a unui custode de la Luvru, chiar în interiorul muzeului. Jacques Saunieree fusese ultimul mare maestru al unei confrăţii secrete - Stareţia Sionului - care păstrează un secret ce ar duce la distrugerea bisericii creştine. Crima îi aduce împreuna pe Robert Langdon, un profesor de simbolistică de la Harvard şi nepoata victimei, criptografa Sophie Neveu. Ei dezleagă mesajele misterioase şi codurile numerice lăsate de bunicul lui Sophie şi intra în posesia unui criptex ce conţine harta care ar duce la Sfântul Graal. Împreuna cu istoricul milionar Leigh Teabing, ei fug din Paris la Londra, fiind urmăriţi de poliţie şi de un călugăr, reprezentantul organizaţiei catolice Opus Dei. Acest călugăr, care nu se opreşte de la nimic pentru a proteja secretul Sfantului Graal este de fapt ucigaşul lui Jacques Sauniere. Toată cartea se desfăşoară într-o singură noapte, punând în faţa cititorului o mulţime de coduri, mistere şi conspiraţii. Interesul lui Dan Brown pentru conspiraţii este dezvăluit chiar în cartea lui, în care a mentionat de doua ori propoziţia „Oamenilor le plac conspiraţiile”.

Cele mai citite cărţi din toate timpurile. Coelho, vândut în 165 de milioane de cărţi

Cărţile lui Paulo Coelho traduse în 80 de limbi şi editate în 170 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 165 de milioane de exemplare în întreaga lume.

În România, cărţile lui Paulo Coelho s-au vândut în peste 1.300.000 de exemplare, potrivit Editurii Humanitas.
Cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, „Adulter“, a fost, în septembrie, pe locul 2 în celebrul clasament al bestsellerurilor din „The New York Times“.  În 2015, cel mai vândut titlu de la Editura Humanitas Fiction, în România, este "Adulter". 

Înainte să devină un adevărat fenomen literar, Coelho a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera. I s-au decernat 115 premii şi distincţii internaţionale, iar în 2007 a fost numit Ambasador al Păcii pentru Naţiunile Unite.
Printre cele mai de success titluri ale lui Paulo Coelho se numără: „Jurnalul unui Mag“ (1987), „Alchimistul“ (1988), „La râul Piedra am şezut şi-am plâns“ (1994), „Al cincilea munte“ (1996), „Manualul războinicului luminii“ (1997), „Veronika se hotărăşte să moară“ (1998), „Diavolul şi domnişoara Prym“ (2000); „Unsprezece minute“ (2003), „Învingătorul este întotdeauna singur“ (2008).

"Alchimistul" este cea mai cunoscută carte a lui Paulo Coelho: în mai 1993, HarperCollins a publicat circa 50.000 de exemplare ale cărţii Alchimistul, acesta fiind un record de vânzare a unei cărţi braziliene în Statele Unite.

Cele mai citite cărţi din toate timpurile "1001 cărţi de citit într-o viaţă"

Coordonatorul Peter Boxall a realizat o selecţie de „1001 cărţi de citit într-o viaţă“, în care integrează prezentări ale romanelor care merită citite într-o viaţă, cu titluri apărute în perioada de dinainte de 1800, în secolele XIX şi XX.  Profesorul Boxall, care a editat enciclopedia în 2006, la „Quintet Publishing Ltd.“ din Londra, şi-a asumat aşadar o sarcină de Sisif, inspirându-se din numele „O mie şi una de nopţi“, iar numărul a căpătat, prin poveştile Şeherezadei, o rezonanţă mitică - aceea de a putea înfrunta moartea prin sublimul lecturilor fără de sfârşit.

„1001 de cărţi de citit într-o viaţă“, tradusă din limba engleză de Editura Rao, sugerează aşadar amploare nemărginită, dar şi precizie şi o concizie incomode în a releva romanele şi scriitorii care au marcat momente de cotitură în evoluţia literaturii.

Romanul este reprezentat în toată diversitatea sa, începând cu Antichitatea - Esop, Ovidiu, Chariton - şi terminând cu ficţiunea contemporană a lui Amis, Delillo sau Houellebecq. Dacă enciclopedia începe cu inegalabila „O mie şi una de nopţi“, se ajunge la „Pelerinajul“ lui Dorothy Richardson şi la „În căutarea timpului pierdut“ a lui Proust.

Printre doamnele literaturii se numără Jane Austen, prezentă cu şase cărţi, Margaret Atwood, Emily Brontë şi Amélie Nothomb. Capitolul cel mai voluminos este consacrat secolului al XX-lea, cu 731 de titluri, printre care „Pă- durea spânzuraţilor“, de Liviu Rebreanu, şi „Pe culmile disperă rii“, de Emil Cioran. Enciclopedia, care are 960 de pagini, se încheie cu „Sâmbătă“, de Ian McEwan, în care vulnerabilitatea vieţii în faţa unor evenimente cataclismice este explorată pe fundalul terorismului internaţional, şi cu „Măsurarea lumii“, de Daniel Kehlmann.

Cele mai citite cărţi din toate timpurile "Biblia şi Shakespeare. Aici e totul!"

În volumul "Cărţile care ne-au făcut oameni", publicat de Editura Humanitas în 2010, criticul Dan C. Mihăilescu recomandă următoarele titluri pentru lectură:

"-Biblia şi Shakespeare. Aici e TOTUL!
-Eminescu - poezia, proza, publicistica, omul - şi teatrul lui Caragiale, care compun rotundul Ideei româneşti.
-Romanele lui Dostoievski - „Demonii", „Fraţii Karamazov", „Crimă şi pedeapsă", „Idiotul" - m-au lovit năprasnic şi irevocabil la 17 ani.
-„Cugetările" lui Pascal, împletite cu presocraticii traduşi de Simina Noica. Sufismul, „Patericul", „Vieţile..." lui Diogene Laertios, „Învăţăturile lui Neagoe Basarab".
-Poezia lui Ioan Alexandru, de la „Cum să vă spun" şi „Viaţa deocamdată", la „Imnele bucuriei" şi „Imnele Transilvaniei".
-Cărţile lui Gaston Bachelard despre „imaginaţia materiei" - „Psihanaliza focului", „Aerul şi visele", „Reveriile pământului", „Poetica spaţiului" şi suita compusă din „Sufletul romantic şi visul", de Albert Béguin, „Structurile antropologice ale imaginarului", de Gilbert Durand, „Pietrele preţioase", de Roger Caillois, „Rabelais"-ul lui Mihail Bahtin, „Barocul (Cyrce şi Păunul") lui Jean Rousset, „Literatură şi senzaţie", de Jean-Pierre Richard, „Metamorfozele cercului", de Georges Poulet.
-Marguerite Yourcenar, „Memoriile lui Hadrian", şi Ernst Jünger, „Falezele de marmură", care-mi compun romanul ideal
-„Craii de Curtea-Veche", în literatura română, plus „Ion" şi „Moromeţii".
-Hölderlin, Rilke, Beaudelaire, Rimbaud, Lautréamont, Claudel, Verlaine.
-Cioran. De-a lungul şi de-a latul, de sus până jos. Opera lui este epilogul a toate".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite