Ceauşescu văzut prin ochii unui istoric polonez. Cartea lui Adam Burakowski se lansează la Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul publicării ediţiei revizuite şi adăugite a cărţii sale „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965–1989). Geniul Carpaţilor“, la editura Polirom, istoricul polonez Adam Burakowski, bun cunoscător al României, se va întâlni sâmbătă şi luni cu cititorii români la Bucureşti şi respectiv Timişoara.

Doctor habilitat în politologie, Adam Burakowski (n. 1977) este cel mai bun cunoscător al României dintre istoricii polonezi ai tinerei generaţii. Profesor asociat la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe din Varşovia, autorul polonez s-a dedicat de mulţi ani studiului dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Rodul activităţii sale de cercetare îl reprezintă ciclul de cărţi consacrate României. Prima dintre el a fost un amplu studiu, intitulat Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965–1989). Geniul Carpaţilor (2009 - ed. poloneză, 2011 - ed. română). La cinci ani de la publicarea acestuia, Editura Polirom a pregătit a doua ediţie a cărţii, revizuită şi adăugită, a cărei lansare va avea loc pe 19 noiembrie la Bucureşti, în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”, şi pe 21 noiembrie la Timişoara, la librăria Cartea de Nisip.  

Volumul este dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceausescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii. A doua ediţie, completată cu informaţii preluate din documente desecretizate, precum şi din bibliografia recentă, acordă o atenţie specială politicii externe a lui Nicolae Ceauseşcu, contribuind la o înţelegere mai profundă a istoriei româneşti din epoca respectivă. 

image
„O carte despre o dictatură şi un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu ne oferă şi o perspectivă de istorie politică, alături de explicaţiile necesare privind felul în care a funcţionat regimul ceauşist folosindu-se frica, manipularea şi falsul naţionalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărţi va fi răsplătit.” (Stejărel Olaru)

Volumul a apărut cu sprijinul: Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate şi este promovat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti. Traducerea din limba polonă este făcută de Vasile Moga. Prefaţa este semnată de Stejărel Olaru.

Adam Burakowski (n. 1977) este absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiaşi universităţi (2004). Din 2006 activează în cadrul postului naţional de radio polonez. Începând din 2009 este membru al conducerii Grupului pentru Interese Economice Europene al Euranet. Este coautor, împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Pawel Ukielski, al cărţii 1989 – Jesień Narodów (2010; 1989. Toamna naţiunilor, Polirom, 2013), împreună cu Marius Stan, al volumului Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O ţară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989, 2012) şi, împreună cu Krzysztof Iwanek, al volumului Od kolonii do mocarstwa. Indie 1857-2013 (De la colonie la superputere, India 1857-2013, 2013). În 2015 a publicat volumul System polityczny współczesnej Rumunii (Sistemul politic al României contemporane). În prezent se ocupă de India şi Asia de Sud.

PLANUL ÎNTÂLNIRILOR AUTORULUI CU CITITORII:

Lansări de carte, în prezenţa autorului:

Bucureşti - sâmbătă, 19.11., ora 12.00, în cadrul Târgului Gaudeamus, la standul Editurii Polirom, parter, Complexul Romexpo

Invitaţi: Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez, conf. dr. Armand Goşu. Moderator: Adrian Şerban

Timişoara – luni, 21.11., ora 19.00, librăria Cartea de Nisip, str. V.V. Delamarina nr 1

Invitaţi: Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez, prof. dr. Silviu Rogobete, prof. dr.  Marcel Tolcea

De asemenea, istoricul Adam Burakowski se va întâlni cu studenţii departamentelor de Ştiinţe Politice şi de Istorie ale Universităţii de Vest din Timişoara, cu profesori de istorie şi elevi ai Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti, precum şi cu profesorii şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite