„Basmania”, în turneu prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După lansarea de la recent încheiata ediţie a Târgului Gaudeamus, unde s-a clasat pe locul 3 în topul de vânzări al Editurii Nemira, „Basmania”, povestea lui Valentin Nicolau, porneşte într-un turneu de promovare prin România, iar pe 3 şi 4 decembrie se va afla la Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Braşov.

„Basmania. Răspântia gândurilor”, prima parte din seria proiectată de scriitorul Valentin Nicolau, pleacă în această săptămână în turneu prin ţară. După ce, la Târgul Gaudeamus, actorii Coca Bloos şi Marius Manole au citit câteva pagini din romanul fantasy publicat într-o formă ilustrată, care îşi propune să se adreseze „copiilor de toate vârstele”, aşa cum declară autorul, în primele zile din decembrie, povestea va merge şi prin oraşele importante ale României, unde actori din teatrele locale îi vor da viaţă.

Pe modelul romanelor fantasy aflate în mare vogă la aces moment în toată lumea, „Basmania” are deja un site, iar personajele şi povestea îşi propun să treacă dincolo de paginile cărţii. Pornind de la basmele tradiţionale, Valentin Nicolau creează un tărâm special unde se fabrică poveştile oamenilor, iar eroii pornesc în lupte pe viaţă şi pe moarte pentru a salva lumea imaginaţiei, a visului  şi a lui „cred, deci exist”. La un prim nivel, povestea propune o luptă între bine şi rău, respectând canoanele genului, fiind în acelaşi timp scrisă cu un umor irezistibil, vizibil atât în ironia cu care sunt create numele personajelor, cât şi în felul în care sunt descrise. O mostră...

„În al treilea fotoliu guvernamental s-a aşezat cu greu un bătrânel lipsit de vlagă, decrepit şi fără poftă de viaţă. Înghiţea doar pilule şi bea numai lichide din flacoane sterile. Nu suporta femeile, nu se bucura niciodată, ura frumosul şi veselia. Semăna cu un corb urâcios, sastisit de toate şi de tot. Nu-i plăcea decât de propria persoană, aşa că umbla mereu încadrat de o ramă de tablou în interiorul căreia lua poziţii maiestuoase şi pline de înţelesuri simbolice – aşa credea el, Excelenţa Sa Blegovici, ministrul Plăcerilor.”

La un al doilea nivel, însă, povestea trece cu mult de forma în care este prezentată, adică o carte abundent ilustrată (ilustraţii de Tudor Popa), şi propune o discuţie profundă despre sensuri şi nonsensuri în lumea noastră, ceea ce-i dă de altfel o valoare literară reală. De la dictonul „precum în basme aşa şi pe pământ” şi până la „cioburile de suflet”, la felul cum se construiesc cuvintele în Basmania, de la cruzimea liliecilor anestezişti, ascunsă în spatele unei forme de umor, la încăperea Memoriei Putrede şi la însuşi eroul-terorist care schimbă finalurile poveştilor, pe nume Neica Nimeni (un nume foarte curajos când vrei să rivalizezi cu Harry Potter), şi până la scena în care Infanta Hlizita îl salvează pe erou, purtându-l în propriul ei vis, textul lui Valentin Nicolau se dezvăluie ca o propunere adresată mai degrabă unei lecturi mature. La fel şi finalul, care-şi lasă cititorul în spaţiul cel mai straniu care poate fi „gândit”: „Răspântia Gândurilor e un loc de neînchipuit. De aceea, nici nu-ţi dai seama că te afli acolo. Poate doar senzaţia că eşti la egală distanţă de orice gând. Că nimic nu te mai gândeşte. Nimic nu-ţi dă de gândit că ai fi putut ajunge acolo, căci în acel moment ai şi trecut în altă parte. Gol, gol, gol... Niciun gând, nicio fărâmă de gând, nici umbra unui gând...”

Turneul în care se va afla scriitorul săptămâna viitoare începe pe 3 decembrie, la ora 13.00, la Piteşti, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, unde invitaţi sunt actorii Luminiţa Borca şi Gabriel Gheorghe şi continuă în aceeaşi zi de la ora 17.00, la Cinema Geo Saizescu din Râmnicu Vâlcea. Iar a doua zi, pe 4 decembrie, „Basmania” şi Valentin Nicolau vor fi la ora 11.00, la Sibiu la Teatrul Gong, ultima întâlnire cu cititorii fiind programată în aceeaşi zi, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas Braşov, unde fi prezenţi criticul literar Adrian Lăcătuş şi actorii Gabriel Costea şi Viorica Geantă Chelbea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite