Autorii Humanitas pleacă în turneu: Radu Paraschivescu şi Dana Grigorcea iau ţara la pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Humanitas a organizat la Gaudeamus sambata, 19 noiembrie, prima intalnire cu Radu Paraschivescu si noua sa carte Astept sa crapi (de astazi, in prime time). La eveniment au participat, alaturi de Radu Paraschivescu, Andreea Esca si Dan C. Mihailescu. Incepand de saptamana aceasta, cititorii din Cluj, Timisoara, Sibiu si Brasov sunt invitati sa participe la lansarile cartii, urmate de sesiuni de autografe si lecturi publice.

Totodată, Editura Humanitas va invita la prima prezentare in Romania a romanului Sentimentul primar al nevinovatiei al Danei Grigorcea, scriitoare elvetiana, detinatoare a Premiului 3sat acordat in cadrul concursului de literatura Ingeborg Bachmann 2015 si nominalizata pentru Schweizer Literaturpreis.

Incepand de saptamana aceasta, cititorii din Cluj, Timisoara, Sibiu si Brasov sunt invitati sa participe la lansarile cartii „Astept sa crapi (de astazi, in prime time)“, urmate de sesiuni de autografe si lecturi publice.

Sinopsisul oficial al cărţii sună astfel: „Un grup de tarani afla noutati despre asomarea pasaretului de curte conform directivelor europene si se initiaza in tainele jargonului si birocratiei. Un invitat la emisiuni in direct e vanat de moderatori nu pentru ce spune, ci fiindca i se intampla sa ameteasca in studio, ceea ce duce la mari beneficii de rating. Un post TV inaugureaza o emisiune despre ultimele zile (sau clipe) ale unor V.I.P.-uri, iar concurenta raspunde cu o emisiune in care transmite inmormantari. Un presedinte de federatie organizeaza un meci amical cu o nationala africana care se prezinta fara chef si fara tricouri, dar cu o pofta naprasnica de bomboane. Un tanar muncitor din Bacau invadeaza Anglia de unul singur, spre consternarea reporterilor si parlamentarilor englezi care asteapta inceputul unui exod la aeroport.

Asta veti gasi in Astept sa crapi (de astazi, in prime time). Cinci proze alerte si vesele despre noi si dereglarile noastre. Cinci felii din tortul vietii romanesti dupa integrarea in Uniunea Europeana. Cinci cronici ale absurdului, abjectiei si dejectiei. Cinci motive pentru a-ti dori sa pleci din Romania doar pentru ca, odata trecut de granita, sa incepi sa-i duci dorul si sa vrei acasa.“

Programul evenimentelor

Marti, 22 noiembrie, ora 18, Libraria Humanitas din Cluj
Participa: Radu Paraschivescu, Ioana Bot si Florin Bican

Miercuri, 23 noiembrie, ora 18.30, Libraria Esotera din Timisoara
Participa: Radu Paraschivescu si Robert Serban

Joi, 24 noiembrie, ora 18.30, Libraria Humanitas din Sibiu
Participa: Radu Paraschivescu

Vineri, 25 noiembrie, ora 18, Libraria Humanitas din Brasov
Participa: Radu Paraschivescu si Ioana Parvulescu

Radu Paraschivescu

Totodată, Editura Humanitas va invita la prima prezentare in Romania a romanului Sentimentul primar al nevinovatiei al Danei Grigorcea, scriitoare elvetiana, detinatoare a Premiului 3sat acordat in cadrul concursului de literatura Ingeborg Bachmann 2015 si nominalizata pentru Schweizer Literaturpreis.

Intre 22 si 25 noiembrie, cititorii din Bucuresti, Brasov, Timisoara si Cluj vor avea ocazia sa participe la intalnirile cu Dana Grigorcea – lansari de carte, sesiuni de autografe si lecturi publice – organizate cu prilejul publicarii in limba romana a romanului la Editura Humanitas, in traducerea semnata de Nora Iuga si Radu-Mihai Alexe.

Dana Grigorcea s-a nascut pe 11 noiembrie 1979 la Bucuresti. In 1999 a debutat cu proza scurta in Romania literara. A studiat germana si neerlandeza la Facultatea de Limbi Straine a Universitatii din Bucuresti, iar ulterior a studiat regie de teatru si film la Universitatea din Bruxelles si a urmat un masterat in jurnalism la Universitatea Danubiana din Krems. A lucrat la televiziunea ARTE din Strasbourg si la postul de radio Deutsche Welle din Bonn. Din 2007 traieste la Zürich, unde a predat limbajul filmului la Facultatea de Film din cadrul scolii de Arta de la Zürich si a colaborat la emisiunea de literatura a radioului national elvetian DRS. In prezent organizeaza la Zürich un salon literar si tine impreuna cu sotul ei, scriitorul Perikles Monioudis, un blog de literatura (www.neue-telegramme.ch). Dana Grigorcea si-a facut debutul literar in limba germana in 2011, cu romanul Baba Rada.Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare (Baba Rada. Totu-n viata-i trecator ca si firele de par), pentru care a primit permiul elvetian de carte Literaturperle, precum si mentiuni onorifice de la orasul si de la cantonul Zürich. Cel de-al doilea roman al sau, Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit (Sentimentul primar al nevinovatiei), a primit in 2015 Premiul 3sat in cadrul concursului de literatura Ingeborg Bachmann de la Klagenfurt, Austria, si a fost nominalizat pentru premiul elvetian de carte Schweizer Literaturpreis. Editiei romanesti i se vor alatura curand traduceri in engleza, olandeza si bulgara. In 2016 i-a aparut cartea pentru copii Mond-aus! (Stingeti luna!)

Sinopsisul oficial al cărţii sună astfel: „Bucurestiul anilor 2000. Victoria, revenita de curand de la Zürich, este martora unui jaf la banca la care lucreaza. Deodata tanara se pomeneste in concediu si are timp berechet sa se plimbe cu Aston Martinul alaturi de iubitul ei sau sa bata strazile orasului de una singura. Pe masura ce reintalneste vechi cunostinte, mintea ii e invadata de trairile copilariei, de vremurile cand descoperea, impreuna cu partenerii de joaca, lumea in linistitul cartier Cotroceni. Intr-un du-te vino caleidoscopic intre trecut si prezent, oameni, stari, intamplari se imbina cu imaginile schimbatoare ale orasului. Un roman despre Bucurestiul de ieri si de azi, despre ultimii ani ai comunismului si timpurile haotice ale noului capitalism, despre miracolele copilariei si cautarea de sine.“

Cartea Danei Grigorcea, distinsa cu Premiul 3sat in cadrul prestigiosului concurs Ingeborg Bachmann din 2015, a propulsat-o pe prozatoarea elvetiana de origine romana in prim-planul scenei literare europene.

„In aceasta carte regasim toate elementele din care-i croita literatura buna: umor, comedie, tragedie, poezie, melancolie, suferinta, iubire.“ (Neue Zürcher Zeitung)

Programul evenimentelor

Marti, 22 noiembrie, ora 19, Libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti
Participa: Dana Grigorcea, Nora Iuga, Radu-Mihai Alexe, Luminita Corneanu

Miercuri, 23 noiembrie, ora 18.30, Libraria Humanitas din Brasov
Participa: Dana Grigorcea si Mihail Vakulovski

Joi, 24 noiembrie, ora 18.30, Libraria Esotera din Timisoara
Participa: Dana Grigorcea si Robert Serban

Vineri, 25 noiembrie, ora 18, Libraria Humanitas din Cluj
Participa: Dana Grigorcea, Ioana Bot si Florin Bican

Dana Grigorcea
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite