Cinci greşeli pe care să nu le faci când îţi cauţi un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te afli în căutarea unui nou loc de muncă, trebuie să faci o pauză înainte de a-ţi trimite CV-ul pretutindeni în lume, deoarece este posibil să îţi sabotezi şansele.

„Angajatorii sunt disperaţi să găsească  profesionişti buni, calificaţi, dar cei mai mulţi din cei care îşi caută o slujbă nu se poartă profesionist“, declară Andrea Kay, autoare a unei cărţi care tratează acest aspect, pentru revista „Women’s Health“.

„Toată lumea se grăbeşte să le răspundă angajatorilor, dar să dai un email cu CV-ul tău nu o să rezolve problema“, adaugă ea.

Rata crescută a şomajului sugerează că sute sau mii de oameni ajung să vâneze acelaşi loc de muncă. Prin urmare, şansele de a obţine postul sunt mici, iar greşelile pot reduce la minimum ocaziile respective.

1.    Îl pui pe lista de referinţe pe fostul şef, dar uiţi să îl anunţi

Într-un sondaj recent realizat de CareerBuilder.com, aproape 30% de angajatori au spus că au găsit referinţe false în CV-urile candidaţilor, în condiţiile în care 80% dintre aceştia spun că verifică referinţele regulat. Prin urmare, înainte de a-i pune pe listă pe foştii angajatori, trebuie să îi anunţi măcar, pentru a fi pregătiţi.

2.    Ai o singură versiune a CV-ului

Pare tentant să îţi depui CV-ui la toate anunţurile pe care le vezi, dar este mai bine să fii mai selectiv, în funcţie de jobul pentru care ai aplicat. Recrutorii petrec o medie de 6,25 de secunde privind un CV, potrivit unui studiu efectuat de Ladders.com, iar dacă nu ai evidenţiat exact acele calităţi care te recomandă pentru slujba respectivă, rişti să fii ignorat.

3.    Nu ai întrebări la finalul interviului

Să pari relaxat poate este o abordare bună, dar numai în cazul întâlnirilor amoroase. În carieră, entuziasmul şi curiozitatea sunt cât se poate de importante. La sfârşitul fiecărui interviu, cei mai mulţi angajatori anunţă că pot răspunde la întrebări. Dacă nu întrebi nimic, poate părea că eşti dezinteresat.

Angajatorii vor să se implice în conversaţii cursive. Le poţi spune de ce eşti interesat de post, te pregăteşti să discuţi despre calităţile companiei şi ai câteva întrebări la final. Iată unele pe care să le încerci: Cum este mediul de lucru la birou? Ce îţi place la munca de aici? Cum este o zi de muncă obişnuită?

Întrebările care trebuie evitate sunt: Voi sta vreodată până târziu sau lucrez la sfârşitul săptămânii? Câţi bani îmi oferiţi?

4.    Te gândeşti doar la nevoile tale

Să ajungi la un interviu într-o companie mare poate fi o experienţă unică, dar este uşor să te pierzi în amănunte. Unul dintre cele mai grave lucruri pe care le poţi face este să te gândeşti numai la tine şi la propriile câştiguri, să vorbeşti despre cât de important ar fi postul pentru cariera ta.

Varianta ideală ar fi să  încerci să găseşti problemele cu care se confruntă compania şi să discuţi despre modul în care aptitudinile tale pot ajuta la rezolvarea acestora. Abia apoi poţi conduce discuţia şi poţi vorbi despre calităţile pe care le ai.

5.    Trimiţi mulţumiri formale

După un interviu trebuie să trimiţi mulţumiri celor care te-au examinat, iar cheia este să nu pară doar o formalitate, ci să fie memorabile. Poţi trimite un mail, menţionând lucrurile aflate şi discutate la interviu, în care să îi reaminteşti managerului cât de pasionat eşti, deoarece uneori entuziasmul poate fi mai important decât experienţa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite