Care sunt perioadele din viaţă în care alcoolul este cel mai dăunător creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele alcoolului asupra creierului
Efectele alcoolului asupra creierului

Un articol publicat recent de trei cercetători străini arată care sunt perioadele din viaţă în care alcoolul este cel mai dăunător, mai ales când este vorba despre creier.

Cercetătorii Louise Mewton, Briana Lees şi Rahul Tony Rao au publicat recent un articol în revista BMJ (fosta British Medical Journal) în care explică influenţa alcoolului asupra creierului şi corpului la diferite vârste, scrie hotnews.ro

Nu este o noutate că expunerea la alcool poate fi deosebit de dăunătoare din primele faze ale dezvoltării, începând de când fetusul este în pântecul mamei, iar alcoolul în cantităţi mari sporeşte riscul de defecte congenitale şi deficienţe neurologice permanente pentru copii. Autorii semnalează că şi consumul redus spre moderat de alcool în timpul sarcinii poate avea ulterioare efecte negative subtile asupra sănătăţii creierului copilului.

Următorul vârf al pericolului pare a fi plasat după jumătatea adolescenţei. Cercetătorii au arătat că adolescenţii între 15 şi 19 ani încep adesea obiceiul de a consuma alcool bând pahare în serie, iar aceasta este asociată cu volum redus al creierului, conectivitate scăzută a celulelor nervoase şi uşor declin al funcţiei cognitive, afirmă autorii.

În cele din urmă şi poate şi cel mai surprinzător, vârsta înaintată (65 şi peste). Băutul de pahar după pahar este mai puţin întâlnit la cei mai în vârstă. Dar se ştie că aceia cu perioade lungi de consum ridicat prezintă riscuri mai ridicate de demenţă şi declin cognitiv la vârsta de aur.

Aşa cum evidenţiază autorii, sunt necesare noi cercetări pentru a arăta care sunt cantităţile de alcool care afectează negativ creierul în perioade diferite ale vieţii. De exemplu, unele studii au arătat că un consum redus de alcool este de fapt asociat cu îmbunătăţirea sănătăţii cerebrale a celor în vârstă. Dar aceste studii observaţionale au limitările lor şi alte cercetări recente au arătat că nu există cu adevărat un nivel „sănătos” al consumului de alcool – ci doar niveluri relativ mai scăzute de risc. Chiar şi consumul redus de alcol este asociat cu un risc mai mare de cancer, de exemplu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite