România în clișee: „unica roată Ferris subterană“ și „singurul muzeu al aurului din Europa“ VIDEO

0
Publicat:

Un cuplu de vloggeri americani, Ty și Katie, a descoperit România, prin intermediul canalului lor de YouTube - TK Top Travel, într-un mod mai puțin obișnuit.

Ty și Katie sunt doi tineri care explorează lumea fără să iasă din studioul lor de înregistrări. Creează vlogguri în care arată lucruri neobișnuite de pe glob și în care își surprind propriile reacții în timp ce vizionează astfel de descoperiri.

Au reușit ca în acest mod să adune în jurul lor o comunitate de 50.000 de abonați care învață în același timp cu ei, într-un mod distractiv, despre diverse locuri și culturi din întreaga lume, despre lucruri mai puțin cunoscute, află topuri ale atracțiilor din țările aflate în clasamentele turistice, geografia fiecărui stat etc. Cele aproximativ 200 de vlogguri realizate în ultimii cinci ani au adunat la un loc peste 12 milioane de vizualizări.

România nu a fost ocolită de curiozitatea celor doi americani. Unul dintre vlogguri are în vizor „Top 10 curiozități despre România”, deși titlul original face referire la lucruri extravagante, scandaloase, ieșite din comun - „outrageous things” - despre țara noastră, incluse în categoria de văzut în România, mult prea puțin cunoscute, pe care străinii cred că le pot întâlni doar aici.

Simpatică însă este reacția americanilor când află că la noi se găsește unul dintre cele mai vesele cimitire de pe pământ, spre exemplu, sau singurul muzeu al aurului din Europa. De remarcat este și faptul că în documentarea americanilor s-au strecurat și greșeli, informații relativ eronate, ori altele au fost ilustrate cu fotografii care nu le reprezintă, ci sunt de la alte obiective turistice.

Salina Turda și minunile ei - marea surpriză pentru doi vloggeri americani Captură video YouTube
Salina Turda și minunile ei - marea surpriză pentru doi vloggeri americani Captură video YouTube

„Uau, este tare drăguț!”

În preambulul acestui video, americanii au recunoscut că nu știu prea multe lucruri despre țara noastră, cu excepția geografiei și a faptului că la noi se realizează un festival precum cel al usturoiului, dedicat liliecilor.

Clasamentul celor 10 lucruri ieșite în comun din România prezentat de vloggrii de peste Ocean este ocupat, pe ultimul loc, de celebrul Cimitir de la Săpânța, considerat unul dintre cele mai vesele locuri de acest gen din lume. „Uau, este tare drăguț!”, sună una dintre reacțiile celor doi americani la aflarea detaliilor despre Cimitirul Vesel din Maramureș. Următorul loc este ocupat de Palatul Parlamentului, despre care află că ar fi „cea mai mare clădire administrativă din lume”. În realitate, primul loc, până de curând, aparținea Pentagonului, dar și acesta a fost detronat de o clădire din India, Surat Diamond Bourse care este cel mai mare centru de tranzacționare a diamantelor din lume.

Poziția a opta în clasament este ocupată de singurul Muzeu al Aurului din Europa. „Acolo totul este din aur? Da, uită-te ce-i acolo! Foarte tare!”, au reacționat vloggerii americani când au aflat detalii. Nu au părut însă foarte surprinși de faptul că românii obișnuiesc să se descalțe când merg în vizită, cu atât mai mult cu cât nu este un obicei întâlnit doar în România. 

Confuzii despre Palatul Parlamentului, urși, Transfăgărășan și pădurea bântuită 

În schimb, s-au arătat uimiți de faptul că țara noastră ar găzdui „cel mai mare restaurant al unui lanț american”, din Europa - Hard Rock Cafe. Acest titlu l-a primit la deschiderea din 2009. Nu avem certitudinea că a fost detronat între timp, dar cert este că localul de pe Herăstrău se mândrește cu cea mai mare colecție și expoziție de obiecte ce au aparținut artiștilor muzicali ai ultimilor 50 ani și se numără printre cele mai mari din Europa de tipul său.

Confuzii există și legat de cel mai mare mamifer din Europa, care în realitate este zimbrul și despre cea mai mare populație de urși bruni (locul V în top), nicidecum urși negri cum s-a menționat în prezentare, care sunt întâlniți pe continentul american.

Iar când se menționează despre „cel mai frumos drum din Europa” (locul II) imaginile care ilustrează Transfăgărășanul nu au nici o legătură cu acesta, chiar dacă sunt nenumărate fotografii cu el pe internet. La fel se întâmplă și cu „pădurea bântuită” de la Hoia Baciu (locul III).

„România este grozavă! Am aflat o groază de lucruri despre care nu aveam habar”

Cel mai șocați au fost americanii când au aflat despre roata din Salina Turda, despre care reprezentanții obiectivului turistic susțin că este unica roată Ferris subterană din lume (locul IV). La fel de uluiți au fost și la aflarea detaliilor despre lacul de sare din interiorul salinei, despre terenul de minigolf ori amfiteatrul acesteia: „Ce, nu se poate! Subteran? Ia privește! Chiar?”.

Primul loc în topul prezentat de americani l-a ocupat Cărturărești Carusel, celebra librărie de pe Lipscani, găzduită de o clădire monument.

„Dacă plănuiești să vizitezi România, cu siguranță te vei bucura de această experiență! Chiar a fost grozav (prezentarea și informațiile aflate)!”, au recunoscut americanii încă aflați sub efectul „minunilor” din Salina Turda, despre care au și menționat că și-ar dori să o vadă și în realitate, nu doar în imagini pe care, de altfel, le-au comentat entuziasmați.

„România este grozavă! Am aflat o groază de lucruri despre care nu aveam habar”, au mai menționat în încheiere cei doi vloggeri americani.  

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite