Gata cu valizele burduşite! Nouă reguli pentru a împacheta eficient
0Nu-i o plăcere să pleci în vacanţă carând geamantanul ticsit cu haine şi alte mărunţişuri, lucruri pe care eşti tentat să le consideri esenţiale atunci când te apuci să împachetezi
Haine groase pentru serile reci şi ţinute pentru cele mai diverse împrejurări, umbrelă, câteva perechi de pantofi, gadgeturi, cărţi, zeci de produse cosmetice, poate şi perna fără de care nu poţi dormi bine, iar lista poate continua la nesfârşit. Să recunoaştem cinstit, doamnele şi domnişoarele se dovedesc, de regulă, neajutorate atunci când vine vorba de organizarea eficientă a bagajelor. Pentru ele, şi nu numai, ziarul Huffington Post a publicat o serie de sfaturi menite să facă viaţa şi bagajul mai uşoare.
Nu-ţi cumpăra cea mai mare valiză
Geamantanul pe care îl vei lua cu tine la drum nu trebuie să fie cel mai mare pe care l-ai găsit în magazin. Nu uita că dacă o să călătoreşti cu avionul, vei scoate bani din buzunar pentru excesul de greutate. În cazul unui bilet low-cost trebuie să te limitezi, de obicei, la un singur bagaj de mână, care trebuie să respecte dimensiunile impuse de linia aeriană cu care zbori.
Fă o listă cu ce-ţi trebuie
Astfel o să observi mai bine de ce ai neapărată nevoie şi de ce anume te poţi dispensa. Notează exact de câte cămăşi, pantaloni, fuste şi perechi de pantofi vei avea nevoie, cu condiţia să ţii cont de clima zonei în care mergi. Atenţie, numărul obiectelor vestimentare nu trebuie să depăşească numărul zilelor în care vei fi plecat. Ia în calcul faptul că poţi să mai speli dintre ele în concediu sau să le dai la curăţat. Verifică lista în timp ce îţi faci bagajul şi ignoră eventualele idei care ar putea să-ţi mai vină în acest timp.
Alege haine în culori ce pot fi combinate
O regulă generală, de la care nu ar trebui să te abaţi. Hainele în nuanţe neutre, precum maro, negru, alb, sunt cele mai indicate, pentru că le poţi combina în zeci de variante. Dacă vrei o garderobă mai veselă, optează pentru o culoare puternică şi alege restul hainelor şi accesoriilor în funcţie de aceasta.
Nu face bagajul în ziua plecării
Ştim cu toţii că bagajele făcute pe ultima sută de metri ne dau peste cap. Intrăm în criză de timp şi terminăm prin a arunca în valiză tot ce ne cade în mână. Încearcă să te ocupi de organizarea bagajului cu cel puţin o zi înaintea plecării. Aşa vei avea suficientă vreme să aranjezi lucrurile în jurul tău, înainte de a le împacheta, în aşa fel încât să ai o privire de ansamblu asupra alegerilor făcute. În plus, dacă scapi din timp de grija bagajului, nu o să ajungi să alergi după tren, avion sau autocar.
Strat peste strat
Ca să eviţi umplerea bagajului cu haine groase, atunci când călătoreşti spre o destinaţie cu temperaturi scăzute, îmbracă-te cu geaca sau paltonul când pleci de acasă, şi pune în geamantan mai multe pulovere subţiri, eventual şi din polar, care să-ţi ţină de cald.
Comprimă volumul
Acum există pe piaţă pungi de vidare, cu ajutorul cărora poţi să reduci mărimea bagajului. Aşezi lucrurile unele peste celelalte în pungi apoi, cu ajutorul unui aspirator, scoţi aerul.
Atenţie la pantofi!
Înainte de a îndesa cu disperare pantofi în bagaj, află că turiştii experimentaţi consideră că cel mult trei perechi sunt suficiente: una casual, o alta elegantă şi, cea de-a treia, o pereche de pantofi sport, cu care o să pleci încălţat de acasă. Ca să economiseşti spaţiul din valiză, ai grijă să încalţi la plecare cei mai voluminoşi pantofi. Încălţămintea se plasează pe fundul sau lateralele valizei, ceea ce duce la maximizarea spaţiului de care dispui.
Rulează în loc să împătureşti
Vei fi surprins cât de mult spaţiu vei câştiga cu această tehnică de împachetare. Începe cu pantalonii şi puloverele, dispuse spre marginile valizei, apoi continuă avansând spre mijloc. Dezavantajul este că hainele rulate se şifonează destul de mult, caz în care poţi să împătureşti ţinutele pe care vrei să le păstrezi cât mai arătoase.
Lasă obiectele uşoare la final
Ultimele obiecte pe care trebuie să le bagi în bagaj sunt cosmeticele. Nu lua prea multe, poţi cumpăra o parte dintre ele şi din locul în care călătoreşti. În ultimii ani, gadgeturile pe care le deţinem au ajuns să ocupe tot mai mult spaţiu în bagaje. Ia cu tine doar mobilul, camera foto, căşti şi, dacă nu se poate să renunţi cu nici un chip, un laptop sau o tabletă.