Cum a fost serbat Crăciunul în diferite colţuri ale lumii FOTO
0Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată în mod diferit pe meridianele planetei. Dacă în Serbia se ard ramuri de stejar pentru a spori norocul, în Nisa numeroşi curajoşi se scufundă în apa rece a râului, păstrând o tradiţie ce datează de mai bine de 70 de ani.
Învăluit în magie, Crăciunul se sărbătoreşte diferit în fiecare colţ al lumii. Unele ritualuri datează de secole, în timp ce altele au fost preluate sau inventate mult mai târziu.
Dacă familiile evreieşti din întreaga lume aprind lumânări în cele opt nopţi ale lui Hanuka, în Serbia se ard ramuri de stejar pentru a spori norocul, iar în Nisa numeroşi curajoşi se scufundă în apa rece a râului, purtând căciuli de Moş Crăciun, scrie BusinessInsider.com
Rovaniemi, Finlanda, este o poartă spre nordul Arcticului şi „oraşul oficial al lui Moş Crăciun“. Bătrânul poate fi vizitat 365 de zile pe an. Aici, copiii din întreaga lume vin să-şi livreze personal scrisorile cu dorinţe.
În Croaţia, locuitorii eliberează mii de lampioane pentru ca dorinţele să le fie îndeplinite. Pastorelas este o tradiţie veche de secole în Mexic, reprezentând o scena biblică în care păstorii urmăresc Steaua din Betleem pentru a-L găsi pe Hristos.
În timpul Crăciunului Ortodox, membrii clerului conduc o procesiune pe străzile din Tbilisi, Georgia, unde participanţii dau daruri şi dulciuri copiilor şi celor nevoiaşi.
În satul Martsiyanauka, din Belarus, oamenii se adună în jurul unui copac pentru a marca sfârşitul unei vechi sărbători păgâne cunoscută sub numele de Kolyada. Se crede că ritualurile aduc recoltă bogată.
Crăciunul în Rusia promovează un Moş Crăciun darnic, ce este cunoscut în folclorul slav drept părintele Frost. Acesta este văzut, de cele mai multe ori, alături de fiica sa, Snow Maiden.
Familiile evreieşti din întreaga lume aprind lumânări în cele opt nopţi ale lui Hanuka. Hanuka este sărbătoare care celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Ceremonia are loc acasă, dar şi în sinagogi.
Creştinismul este a treia religie în India, milioane de oameni sărbătorindu-l cu lumânări aprinse şi scene ale naşterii, strângându-se la biserică la miezul nopţii.
Tinerii din Spania primesc şi ei cadouri pe 6 ianuarie, de Epifanie. În această perioadă are loc parada celor Trei Regi.
Creştinii vin să se închine la Biserica Naşterii lui Isus, în oraşul Bethlehem din Cisiordania.
În Munchen, Germania, bărbaţi îmbrăcaţi în Krampus, o creatură care pedepseşte copiii de pe „lista obraznicilor“ lui Moş Crăciun, defilează prin oraş pentru a-i speria pe micuţii neascultători.
S-ar putea să fiţi surprinşi să vedeţi ramuri de stejar uscat şi nu de brazi deasupra maşinilor din Serbia. Aceştia sunt arşi pentru a aduce noroc în noul an.
O cină de Crăciun este incompletă în Venezuela fără pâinea tradiţională cu şuncă, măsline şi stafide.
În Olanda, copiii îşi lasă pantofii lângă şemineu sau pervazul ferestrei, astfel încât Sinterklaas şi ajutorul său, cunoscut sub numele de Black Pete, să lase cadouri şi dulciuri pentru ei.
În Nisa, Franţa, numeroşi curajoşi se scufundă în apa rece a râului, purtând căciuli de Moş Crăciun. Tradiţia se păstrează de peste 70 de ani.
FOTO BusinessInsider