Bucureştiul, descris de o fotojurnalistă din România într-un articol din publicaţia „The Guardian”: manele şi merdenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotojurnalista Andreea Câmpeanu a descris Bucureştiul de zi cu zi într-un articol publicat de ziarul britanic „The Guardian”, în care a povestit despre muzica ascultată de foarte mulţi români, manelele, dar şi despre produsele de patiserie preferate ale bucureştenilor, merdenelele.

Capitala bucureşteană, aşa cum este văzută de fotojurnalista Andreea Câmpeanu în articolul din „The Guardian”, are un ritm alert, este plină de muzicanţi stradali, evenimente inedite şi clădiri istorice, cu semnificaţie aparte. Una dintre aceste clădiri şi cea mai frumoasă, în opinia fotojurnalistei romance, este Hotelul Cişmigiu (foto jos), construit în 1913 si care a îndeplinit, de-a lungul timpului, multiple scopuri. Acesta a fost, pe rând, hotel, cinema, berărie, cămin de studenţi, fiind bombardat de britanici şi de americani în 1944 şi naţionalizat de comunişti în 1948. În prezent, Hotelul Cişmigiu serveşte scopului său iniţial, găzduind un hotel modernizat, o berărie şi Institutul Cervantes din Bucureşti.

image

Foto: cariereonline.ro

Câmpeanu face, în fotoreportajul ei, şi o trecere în revistă a problemelor sociale controversate cu care se confruntă ţara noastră, aminteşte de cafenele pe nedrept uitate sau de momente istorice importante ale oraşului. Astfel, aceasta menţionează recentele dispute referitoare la uzul violenţei în educaţia parentală, amintind de cazul Bodnariu, dar şi de statisticile care arată că 63% din români fac uz de violenţă în relaţia cu copiii lor.

Nu a fost uitată nici revoluţia din 1989, iar britanicii au fost puşi la curent şi cu evenimentele ieşite din comun organizate în Capitală, cum a fost Ziua Fără Pantaloni, ilustrată cu o imagine realizată de fotograful Andrei Pungovschi în metrou (foto jos).

image

Foto: theguardian.com/Andrei Pungovschi/Instagram

Pentru ca descrierea să fie completă, Andreea îi include şi pe artiştii locali în articolul său, plasând-o pe artista Veda Popovici, în vârstă de 28 de ani, în topul preferinţelor sale.

Artista, interesată de anti-autoritarism şi de anarhism social, a realizat un video vara trecută în care repovesteşte istoria artei prin corpul femeii, folosind pătratul negru al lui Malevich drept o unealtă revoluţionară.

Andreea Câmpeanu a locuit şi a lucrat mai mulţi ani în Sudan, Madagascar şi în Liban. Ea are un master în antropologie vizuală, iar fotografiile sale au fost publicate de publicaţiile The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post, Time, Le Monde, Paris Match, The Guardian şi Newsweek.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite