Ziua șuncii/ Bacon Day. Cum erau răsplătiți bărbații care nu se certau cu soțiile timp de un an
0Ziua de 30 decembrie este sărbătorită în Statele Unite ale Americii drept Ziua şuncii (Bacon Day). Originile bacon-ului sunt foarte îndepărtate și puțină lume știe că şunca a avut, de-a lungul veacurilor, şi o importantă funcţie socială.

Aduceți tigaia pentru că Ziua Națională a Baconului este pe 30 decembrie! Este îndemnul site-ului nationaltoday.com.
„Doar pronunțarea cuvântului ne face să ne fie foame. Este un aliment incredibil de versatil. O puteți mânca pe un burger, dacă sunteți gata pentru un mare festin caloric. Sau o puteți fărâmița peste o salată, dacă încercați să mâncați mai sănătos (dar să fim sinceri, nimic nu este sănătos cu șuncă deasupra). Puteți chiar să o faceți vedeta spectacolului prin simpla asociere cu ouă. Indiferent ce faceți, șunca este unsuroasă, delicioasă și cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată dezbrăcat. Dacă și tu vrei să te urci pe o clădire înaltă și să strigi din toți plămânii: <<Iubesc baconul>>, atunci te rugăm să ni te alături pentru a sărbători Ziua Națională a Baconului pe 30 decembrie”, arată pagina amintită.
Originile acestui popular aliment trebuie căutate în urmă cu mai bine de 1.000 de ani.
Istoricii şi lingviştii au identificat provenienţa cuvântului în engleza medie, limba engleză vorbită în perioada de după cucerirea normandă, în cuvântul „bacun", de provenienţă franceză, potrivit allrecipes.com, citat de Agerpres. Germanii îi spuneau "bacho", iar vechii teutoni foloseau cuvântul „backe", conform site-ului daysoftheyear.com.
Sunt termeni care înseamnă "spate" şi indică faptul că bacon-ul provine din spatele porcului.
Romanii savurau acest aliment și îl numeau „petaso". Istoria acestui preparat este foarte lungă pentru că se suprapune cu nevoia oamenilor din vechime de a conserva carnea.
Prezenţa baconului este atestată, potrivit surselor istorice, de cel puţin 1500 de ani. În acea perioadă, baconul se prepara din carnea de pe spate sau de pe burta porcului, pe care se adăuga sare pentru a o conserva şi era probabil foarte grasă.
Un bărbat care aducea şunca acasă era foarte respectat
În secolul XII, la iniţiativa unei biserici din Great Dunmow - Anglia, şunca avea să capete şi o importantă funcţie socială, adânc ancorată în viaţa de familie. Orice bărbat însurat care putea să jure în faţa lui Dumnezeu şi a congregaţiei că nu s-a certat cu soţia lui timp de un an şi o zi, era răsplătit cu şuncă.
Iar un bărbat care aducea şunca acasă ("bring home the bacon") era foarte respectat în comunitate şi soţia lui era invidiată de alte femei mai puţin norocoase cu bărbaţii lor.
Când a ajuns în America
În 1539, șunca ajungea în Lumea Nouă grație exploratorul spaniol Hernando de Soto, care aducea cu el 13 porci, la bordul corabiei, iar în următorii 3 ani după debarcarea în America această primă turmă de porci de pe continentul nou-descoperit avea să ajungă să numere peste 700 de exemplare.
Șunca are o zi națională din anul 1997, iar sărbătoarea este legată şi de un celebru personaj de desene animate, Homer Simpson şi de pasiunea sa sinceră pentru bacon.
Bconul este astăzi vedeta multor preparate culinare. De la paste la cartofi și fripturi, toate capără mai multă savoare cu câteva feliuțe de bacon.