Povestea incredibilă a ţâfnosului Colonel Sanders, creatorul reţetei secrete KFC: a gătit pentru cercetătorii care au realizat bombele atomice de la Hiroshima FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Harland Sanders, creatorul KFC, era un bărbat cu un temperament agresiv. FOTO Daily Mail
Colonelul Harland Sanders, creatorul KFC, era un bărbat cu un temperament agresiv. FOTO Daily Mail

Înainte să devină omul din spatele reţetelor servite în restaurantele KFC din toată lumea, Colonelul Sanders a fost un tânăr orfan de tată, care început să muncească de la 12 ani pentru a-şi ajuta mama. Cunoscut pentru temperamentul său agresiv, Sanders a împuşcat un om, dar a scăpat de închisoare, a gătit pentru cercetătorii care au creat bombele atomice şi a construit un adevărat imperiu fast-food.

Astăzi, KFC este unul din cele mai populare lanţuri de fast-food şi o afacere profitabilă. Potrivit publicaţiei „Daily Mail”, brandul este un simbol al „visului american”, născut din perserverenţa incredibilă a unui bărbat simplu, pe numele lui Harland Sanders. Colonelul Sanders, aşa cum este cunoscut, este perfecţionistul ţâfnos care a petrecut ani în şir încercând să creeze o reţetă delicioasă de pui crocant, prinzând „gustul” bucătăritului în copilărie , după ce tatăl lui a murit iar el a fost nevoit să îşi crească fraţii. Cu o mamă care lucra tot timpul, Sanders, născut în 1890, a renunţat la şcoală la vârsta de 12 ani şi a plecat, la rândul lui, la muncă. 

A fost om de serviciu, a muncit la ferme şi a asudat lucrând la căile ferate. La vârsta de 19 ani în viaţa tânărului Harland (foto) a apărut Josephine King, femeia care i-a devenit, mai apoi, soţie, şi care l-a ambiţionat să devină avocat. După trei ani în branşă, însă, în urma unui scandal cu un client, chiar în tribunal, Sanders a renunţat la avocatură. S-a apucat de vândut bărci, apoi de produs lămpi, dar din cauza temperamentului său aprig nu a rezistat mult şi a luat-o din nou de la capăt.  

image

În 1930, Sanders s-a mutat în Corbin, Kentucky, unde şi-a deschis o benzinărie. La scurt timp, pentru că lucrurile mergeau bine, cei doi soţi şi-au extins afacerea şi au deschis un restaurant şi un motel, unde serveau mâncăruri simple, gătite de el şi de Josephine, călătorilor înfometaţi. 

În 1931, când Sanders a auzit că un Matt Stewart, patronul unei benzinării vecine, îi acoperea afişele publicitare, caracterul său sălbatic a ieşit din nou la iveală. Acesta s-a dus, însoţit de doi directori ai Shell Oil, să-şi înfrunte adversarul. Stewart l-a împuşcat mortal pe unul dintre directori, chiar înainte ca Sanders să îl împuşte în umăr. Rivalul Colonelului a fost condamnat pentru crimă, în timp ce acesta a scăpat de acuzaţii, eliminându-şi în acelaşi timp, singurul competitor din oraş. Până în 1940, Sanders a finalizat combinaţiile finale de arome, 11 la număr, şi noul vas sub presiune îi permitea să termine de preparat o comandă în numai opt minute. 

   

image

Restaurantul Colonelului Sanders din Corbin, Kentucky FOTO Daily Mail

Cu toate acestea, raţionalizarea gazului din timpul războiului i-a povocat probleme în afaceri. Nici benzinăria, dar nici motelul şi restaurantul nu au mai mers la fel de bine, aşa că acesta a fost nevoit să lucreze o perioadă în restaurantul unui prieten din Oak Ridge, Tennessee, oraş despre care s-a aflat, mai apoi, că a fost locaţia centrului top secret în care oamenii de ştiinţă americani care au contribuit la crearea bombelor atomice de la Hiroshima. De fapt, porivit „Daily Mail”, Sanders le gătea uneori acestora celebrul său pui. Când s-a întors în Corbin, în 1945, pupularitatea afacerii lui Sanders a crescut din nou, iar guvernatorul de stat l-a decorat cu titlul de colonel, pentru a-i recunoaşte contribuţia adusă în industria alimentară. În 1965, însă, creatorul KFC a fost nevoit să îşi vândă afacerea pentru o sumă mult mai mică decât valoarea sa reală când autostrada Interstate 75 a fost construită, fapt care a determinat clienţii să abandoneze ruta prin oraş, care trecea pe lângă restaurantul acestuia.

image

Sanders şi soţia sa de la acea vreme, Josephine, în restaurantul din Corbin FOTO Daily Mail

Sandars a rămas din nou sărac şi a fost nevoit să o ia de la capăt. Singurele lui venituri erau câteva plăţi din partea prietenului lui, Pete Harman, care a început să vândă produse făcute după reţeta secretă a puiului inventată de Sanders în Salt Lake City. Harman, autorul imaginii de brand a restaurantului, a combinaţiei de culori alb-roşu şi a numelui „Kentucky Fried Chicken”, a deschis mai multe restaurante. O parte mică din fiecare vânzare îi revenea lui Sanders, care a început să lucreze şi el la conceptul francizei, îmbrăcându-se doar în costume albe cu cravată, în timp ce călătorea prin ţară pentru a semna contracte cu diverse restaurante cărora le acorda permisiunea de a-i folosi reţeta.

image

FOTO travsd.wordpress.com

„Niciodată nu mi-a plăcut ideea de a-mi vedea chipul în fotografii. Am o adevăată mutră, dar am acceptat să mi se facă un desen, pentru publicitate. Când am văzut portretul pe cutiile cu mâncarea mea aproape am leşinat”, a scris acesta în biografia personală. 

În 1964, când KFC număra deja peste 400 de restaurante în Statele Unite, dar şi în alte ţări, bătrânul colonel în vârstă de 74 de ani şi-a vândut acţiunile unui grup de oameni de afaceri din Kentucky. Chiar şi ala, Sanders avea influenţă în companie. Acesta efectua vizite surprize restaurantelor şi, dacă era nemulţumit de sosurile produse, îi abuza verbal pe proprietari. 

Colonelul Harland Sanders a murit la vârsta de 90 de ani, pe 16 decembrie 1980 după o luptă de şapte luni cu leucemia. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite