Hamburgerul nu a fost inventat de americani şi nici de germani: unde ar fi apărut pentru prima dată ideea sandvişului cu carne tocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO galleryhip.com/Hamburgerul ar putea avea origini asiatice
FOTO galleryhip.com/Hamburgerul ar putea avea origini asiatice

Hamburgerul este unul dintre cele mai populare produse fast-food, dar originea lui nu este clar cunoscută. Există mai multe teorii privind locul în care a fost inventat acest tip de sandviş, iar una dintre ipoteze face referire inclusiv la China.

Una dintre cele mai cunoscute teorii susţine că hamburgerul a fost inventat în oraşul german Hamburg, în jurul anului 1891. Bucătarul Otto Kuasw a creat atunci un sandviş ideal pentru marinarii care poposeau pentru scurt timp în port.

Sandvişul conţinea file de vită prăjit în unt, ou fript şi două felii de pâine prăjită. Este posibil ca aceasta să fie originea hamburgerului, mai ales că din acest oraş au emigrat mulţi germani în Statele Unite, ducând poate cu ei inedita reţetă.

Ulterior, hamburgerul a fost vândut în primul restaurant al fraţilor McDonald, în Monrovia, California, în anul 1937. Deşi în restaurant se serveau mai multe meniuri, hamburgerul era preferatul clar al clienţilor, scrie Historia.ro.

Astfel, fraţii McDonald au introdus ideea de fast-food şi de meniuri ieftine, care se puteau prepara foarte repede şi vinde clienţilor aflaţi la volan. Succesul a venit în anul 1940.

Există însă un fel de mâncare antic, inventat în China, care seamănă incredibil de mult cu hamburgerul, scrie Huffington Post. Se numeşte rou jia mo (sandviş cu carne, n.r.) şi constă într-o bucată de carne tocată servită într-o pită. Felul de mâncare a fost inventat în timpul dinastiei Qin, între anii 221-207 î.e.n. şi este considerat de unii specialişti drept primul hamburger din lume.

Rou jia mo a fost preparat prima dată în Provincia Shaanxi, iar acum poate fi întâlnit peste tot în China şi este printre cele mai consumate mâncăruri de stradă. Iniţial, carnea era preparată în cuptor, dar acum este prăjită în tigaie.

Chifteluţa poate fi din carne de porc, vită, miel sau pui şi este condimentată cu diferite ierburi locale. De obicei, este servită alături de o foaie de salată. În acest filmuleţ puteţi vedea cum se prepară un hamburger chinezesc.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite