Trucuri culinare din bucătăria celebrului Jamie Oliver: secretul peştelui gătit perfect şi cum salvezi o mâncare în care ai scăpat prea multă sare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamie Oliver. FOTO Arhiva
Jamie Oliver. FOTO Arhiva

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver oferă în cărţile şi emisiunile sale o mulţime de sfaturi culinare graţie cărora nu numai că gătitul devine mai uşor, ci şi preparatele ies mai gustoase. Iată câteva dintre lecţiile pe care Jamie Oliver le-a deprins de-a lungul anilor, numai bune de aplicat în bucătărie.

Pâinea care şi-a pierdut din prospeţime poate fi recuperată dacă o păstrăm într-o pungă de hârtie în care am pus o bucată de ţelină proaspătă.

Se mai întâmplă ca ciorbele şi sosurile pe care le gătim să iasă uneori prea pline de grăsime sau ulei. Există însă un truc la care puteţi apela ca să degresaţi preparatul. Puneţi un cub de gheaţă în ciorbă/supă/sos şi veţi vedea că atrage grăsimea în jurul lui, exact lucrul de care aveţi nevoie pentru a aduna surplusul cu o spatulă sau o lingură.

La fel de neplăcut este să pui o cantitate prea mare de sare în mâncare. Însă şi în acest caz puteţi „repara” preparatul dacă puneţi un cartof curăţa şi spălat în cratiţă, după care îl lăsaţi timp de 20 de minute să absoarbă excesul de sare.

Pentru a nu lungi inutil timpul de preparare al unui fel de mâncare, adauaţi numai apă fierbinte pe parcurs, dacă este nevoie. Nu turnaţi niciodată apă rece pentru că aceasta încetineşte procesul termic.

Până şi orezul care s-a lipit de fundul cratiţei şi a căpătat un gust neplăcut, uşor afumat, poate fi salvat destul de simplu. Aşezaţi felii de pâine albă deasupra orezului şi lăsaţi-le timp de 10 minute până când vor absorbi mirosul neplăcut.

Laptele proaspăt rezistă mai multă vreme dacă adăugaţi în sticlă sau în cutie un praf de sare imediat după deschidere. 

Nu depozitaţi roşiile sau citricele în frigider pentru că îşi pierd foarte repede aroma la temperaturi scăzute.

O salată cu adevărat gustoasă poate fi obţinută cu ajutorul unor ingrediente mereu salvatoare, ca usturoiul, ceapa roşie, sarea de mare, uleiul de măsline, piperul proaspăt măcinat, oregano sau busuioc. 

Jamie Oliver consideră că, deşi nu sunt la fel de populare, salatele coapte sau calde sunt extraordinar  de gustoase. Se taie diverse legume în felii, împreună cu bucăţele de usturoi şi felii de roşii puţin fripte pe grătar, se presară ierburile aromate preferate şi se dă toată această compoziţiei la cuptor, timp de câteva minute. Gustul va fi cu adevărat îmbietor.

Peştele gras, de tipul somonului, se prepară perfect pe grătarul încins dacă îl lăsaţi aproximativ 4 minute şi jumătate să se gătească pe partea cu pielea, la foc mediu, fără să-l întoarceţi, şi alte 3 minute pe partea cu carnea, după cum explică Jamie Oliver şi în clipul de jos.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite