Mituri dărâmate: pâinea este bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea nu este un duşman al siluetei, ci e vitală pentru organism FOTO Shutterstock
Pâinea nu este un duşman al siluetei, ci e vitală pentru organism FOTO Shutterstock

De la pâinea prăjită unsă cu de unt, la un sandviş simplu, pâinea era odată un aliment nelipsit din alimentaţie. În ultimele decenii, însă, acest aliment a suferit o lovitură serioasă de imagine şi a devenit un fel de „monstru“, ceva de evitat, cu care trebuie să te lupţi.

După 20 de ani în care ni s-a spus că pâinea este responsabilă pentru oboseala pe care o simţim, durerile stomacale, balonare şi durerile de cap, nutriţioniştii susţin acum că cele mai multe avertismente cu privire la consumul de pâine sunt doar mituri, potrivit „Daily Mail“.

Totodată, cercetătorii de la Fundaţia Britanică de Nutriţie susţin că alergiile la grâu nu sunt în creştere. Cercetătorul şef, Aine O’Connor, spune că, în ciuda faptului că există o scădere drastică a consumului de pâine, rata obezităţii din Marea Britanie este cea mai mare din Europa şi continuă să crească.

Ea a adăugat că în special pâinea albă a fost pe nedrept „pusă la zid“ în urma unor campanii sau în unele emisiuni TV de nutriţie. Mulţi oameni sunt convinşi, fără a avea vreo bază reală, că suferă de intoleranţă la grâu sau de alergie la gluten (proteina care se găseşte în grâu). „Profesioniştii din Sănătate trebuie să spulbere miturile. Pâinea este o sursă importantă de nutriţie“, a declarat O’Connor.

Vânzările de pâine au scăzut din 1970. În 1974, un englez cumpăra aproape un kilogram de pâine pe săptămână. Cifrele de anul trecut arată că acum se achiziţionează cam 700 de grame. Un sondaj realizat de Universitatea din Portsmouth a dezvăluit faptul că unul din cinci adulţi din Marea Britanie crede că este alergic la un aliment, iar cei mai mulţi dau vina pe grâu.

Dietele bazate pe un consum scăzut de carbohidraţi nu au fost nici ele de ajutor.  Afirmaţiile că aceşti carbohidraţi fac ca nivelul de zahăr din sânge să crească, că împiedică sângele să ardă grăsimile i-au făcut pe mulţi să nu-şi mai mănânce sandvişul la prânz.

Totuşi, în ciuda acestor dezinformări, pâinea este alimentul cel mai râvnit. Mulţi dintre cei care ţin cure spun că cea mai mare slăbiciune a lor este o felie de pâine prăjită dimineaţa sau un coş plin de chifle calde la restaurantul unde iau masa.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite