„Regula celor cinci secunde“ este un mit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă îţi recuperezi mâncarea într-un interval de timp mai scurt de cinci secunde, bacteriile aflate pe jos deja au contaminat-o. FOTO Shutterstock
Chiar dacă îţi recuperezi mâncarea într-un interval de timp mai scurt de cinci secunde, bacteriile aflate pe jos deja au contaminat-o. FOTO Shutterstock

Atunci când eram mici, toţi credeam în Moş Crăciun, în Zâna Măseluţă sau aveam impreasia că tatăl nostru era mai puternic decât taţii altor copii. Când am crescut, am aflat că nu este deloc aşa cum ne imaginsem. Însă toate aceste exemple nu sunt singurele mituri după care ne ghidăm viaţa de zi cu zi, iar mitul „regulei de cinci secunde“ este unul dintre exemple.

Se spune că dacă scăpăm mâncare pe jos, microbii nu vor reuşi să o contamineze dacă o ridicăm în cinci secunde. Însă adevărul este că existenţa unor mici organisme pe podea reprezintă o problemă, indiferent de cât de rapizi suntem.

„Are vreo importanţă cât timp a stat pe jos? Nu, acesta este doar un mit“, susţine doctorul Paul Dawson, profesor de ştiinţa alimentelor la Universitatea Clemson.

Dawson şi colegii lui au testat regula celor cinci secunde, punând pe mai multe suprafeţe bacterii precum salmonela. Apoi, aceştia au plasat diferite tipuri de alimente şi le-au lăsat să intre în contact cu suprafeţele respective pentru diferite perioade de timp. Chiar dacă au recuperat mâncarea chiar şi mai devreme de cinci secunde, nu a avut importanţă: bacteriile deja o contaminaseră.

Riscurile a scăpa mâncare pe jos sunt foarte mari, mai ales când te afli în bucătărie, un loc în care, oricât de mult ar fi curăţat, conţine cei mai mulţi germeni. Preocuparea lui Dawson şi a colegilor săi a fost legată de „contaminarea încrucişată, care poate veni de la alimentele care nu au fost spălate, dar şi de la carnea crudă. Cu cât un aliment trece prin mâinile mai multor persoane, cu atât este mai periculos“, explică profesorul.

Microbii contaminează imediat mâncarea

În anul 2003, Jillian Clarke, o elevă aflată în ultimul an de liceu, a testat această regulă pe când urma un stagiu de practică la Universitatea Illinois. Un aspect interesant este că, după ce a prelevat mai multe mostre din campus, nu a găsit suficient de multe organisme pentru a-şi conduce studiul. Meredith Angle, cea care a supravegheat studiul, şi Clarke au plasat apoi mostre de E. coli pe anumite suprafeţe şi au descoperit că germenii se transferau instant pe alimente, mult mai repede decât în cele cinci secunde.

Cercetătorii de la Manchester Metropolitan University din Marea Britanie au descoperit că alimentele care au un conţinut ridicat de sare sau de zahăr prezintă mai puţine riscuri de a colecta bacterii. De asemenea, ei au constatat că alimentele sănătoase ce conţin multă apă, precum fructele, sunt mult mai repede atacate de microbi.

Ce se poate întâmpla dacă mănânci alimentele după ce le-ai luat de pe jos

Dawson susţine că există posibilitatea ca ele să conţină bacterii precum salmonela sau E. coli, care pot provoca dureri abdominale, stări de vomă şi, în cazuri grave, pneumonie, distrugerea sistemului imunitar, probleme renale sau chiar moartea. Dar cele din urmă exemple constituie situaţii destul de rar întâlnite.

Riscurile să ne îmbolnăvim sunt mult mai mici în prezent

Îmbolnăvirea cauzată de toxiinfecţie alimentară a scăzut drastic în ultimii ani, de când a început procesul de vaccinare a populaţiei. De asemenea, există o mai mare conştientizare din partea populaţiei de a ţine mâncarea caldă, atunci când trebuie să fie caldă, de a ţine alimentele precongelate la rece şi de a se spăla pe mâini.

Sfatul profesorului este să aruncăm mâncarea scăpată pe jos, chiar dacă riscul de a ne îmbolnăvi este destul de mic în cazul în care alegem să o consumăm. 

A mânca de pe jos e ca centura de siguranţă: poţi să conduci o viaţă întreagă fără centură, până când într-o zi ai un accident“, a avertizat el. 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite