Bărbaţii îşi fac de două ori mai multe selfie-uri decât femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Smartphone-urile îi transformă pe bărbaţi în nişte vanitoşi? Asta ar fi prima concluzie, după ce un sondaj relevă că aceştia îşi fac de două mai multe poze decât femeile, cu telefonul mobil.


„Pentru că smartphone-ul te face mai masculin”, aceasta este impresia pe care o au majoritatea bărbaţilor incluşi în studiu. Ideea că o femeie petrece mai mult timp în oglindă s-ar putea să ţină de trecut, de vreme ce reprezentanţii sexului puternic găsesc o voluptatea mai mare în a se poza singuri cu smartphone-ul.

Tendinţa este în creştere pentru că „înfăţişarea folosirii unui smartphone este un act acceptabil de vanitate”, spune psihologul citat de „Daily Mail”. Obsesia generală a selfie-urilor (pozele tip autportret realizate cu telefonul mobil) afectează şi experienţele de viaţă, spune în continuare aceluiaşi studiu.

O treime din cei 2.000 de bărbaţi intervievaţi au recunoscut că au pierdut momente importante din viaţă pentru că erau ocupaţi pozându-se cu smartphone-ul. Experienţe sunt ratate şi din cauza dorinţei arzătoare a bărbaţilor de a posta imediat pe reţelele sociale „operele de artă” realizate, odată cu evidenţierea aspectului fizic.

Peste jumătate, respectiv 52% din respondenţi, au recunoscut că au urcat imaginile în diverse reţele sociale imediat după ce le-au realizat, lucru care necesită timp. Mai întâi, durează până când este obţinută poza perfectă, după care urmează descoperirea unui status care să facă situaţia şi mai interesantă.

image

Cultura „selfie” a crescut atât de mult în ultimul an, că şi acestea pot fi împărţite pe mai multe categorii. „Braggies” (de la verbul „to brag” - a se lăuda) sunt imaginile pe care bărbaţii, sau femeile, le realizează pentru a arăta ceva anume, un atribut fizic sau o calitate personală fizică ce trebuie evidenţiată.

Numai în Marea Britanie, 5.4 milioane de oameni postează acest tip de imagine laudativă la propria adresă la nici 10 minute după ce s-au întors dintr-o vacanţă, din camera de hotel, baruri sau cluburi de noapte. De multe ori, chiar şi din propriul pat.

image

Iar selfie-urile masculine sunt o manifestare a vanităţii ce este percepută drept acceptabilă, după cum spune psihologul Jo Hemmings.

„Selfie-urile sunt forma modernă a vanităţii. Iar bărbaţii au descoperit acest joc vanitos mai târziu decât femeile. Îşi fac aceste poze şi pentru că implică un aspect tehnologic, aşa că acest lucru îi scuză de orgoliul care iniţiază, de fapt, această acţiune”, spune aceasta.

„Explozia social media şi expansiunea smarphone-urilor implică faptul că tot mai mulţi oameni au posibilitatea să împărtăşească momente şi imagini din vieţile lor, mai mult ca niciodată”, a spus Paul Scott, de la Samsung Electronics UK.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite