Golf GT, o compactă hatchback pentru vitezomanii începători
0Dacă modelele mai puternice precum R 32 şi GTI sunt greu de stăpânit, cu GT te împaci ceva mai uşor Tradiţia maşinilor compacte sportive sau hot hatch, cum mai sunt denumite, a fost
Dacă modelele mai puternice precum R 32 şi GTI sunt greu de stăpânit, cu GT te împaci ceva mai uşor
Tradiţia maşinilor compacte sportive sau hot hatch, cum mai sunt denumite, a fost inventată de Volkswagen, acum mai bine de treizeci de ani, prin lansarea lui Golf GTI.
Motiv pentru care constructorul din Wolfsburg este hotărât să deţină supremaţia în clasa compactelor sport, cel puţin prin numărul de variante derivate din acelaşi model, Golf V.
După "vedeta" Golf R 32 şi "veteranul" GTI, Volkswagen a lansat o a treia versiune a celei mai de succes maşini de pe piaţa europeană. Golf GT este un mic bolid, care arată însă destul de normal. În afară de jantele sport supradimensionate, eşapamentul cu două ţevi şi inscripţiile "GT" de pe grila radiatorului şi hayon, diferenţe estetice exterioare prea mari faţă de modelele Golf normale nu există.
Nici la interior schimbările nu te dau pe spate. Volanul sport, în trei braţe, îmbrăcat în piele, inscripţionat cu logo-ul GT şi scaunele sport sunt singurele care te atenţionează că pe mână ţi-a încăput o herghelie de 170 de cai pur-sânge.
Evident, schimbările dramatice au fost operate sub capotă şi la trenul de rulare. Astfel, dintr-un simplu şi banal motor pe benzină de 1,4 litri, au fost obţinuţi nu mai puţin de 170 de cai putere.
Ce te încântă este faptul că, spre deosebire de alte maşini, care beneficiază de aceeaşi putere, şi care încearcă să te impresioneze prin agresivitatea designului, Golful GT impresionează doar prin performanţe.
Din cauza exteriorului normal, pe şosea s-ar putea să te întâlneşti deseori cu situaţii în care vreun şofer furios, posesor de BMW "ursuleţ" ori Logan tunat, să-ţi facă semne să te dai la o parte din calea fericirii lui.
Îl poţi linişti printr-o singură apăsare pe acceleraţie, pentru că imediat l-ai pierdut pe drum.
Motorul 1,4 TSI, printre cele mai avansate propulsoare din lume
Unii spun că motorul este "chinuit" şi forţat, alţii spun că este o bijuterie tehnologică. Evident că un astfel de motor a fost un pic forţat, însă nu trebuie să avem pretenţia ca această motorizare să ţină în timp cât una diesel.
Cred că voi fi de acrod cu ultima variantă, cea a bijuteriei, pentru că la salonul auto din Spania, de anul acesta, Golf GT Sport a fost onorat cu premiul "Barcelona International Motor Show Award 2007", la numai o lună după ce în mai, motoarele TSI au adus la Wolfsburg premiul "Engine of the Year Award", câştigat la categoria din care fac parte.
Juriul spaniol a ales Golf GT Sport, o maşină al cărei sistem de propulsie este printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, din lume. Propulsorul câştigător este cel TSI, ce dezvoltă 125 kW (170 CP), fiind un exemplu de inovaţie tehnologică.
Cuplul maxim de 240 Nm este disponibil de la 1.750 rpm, permiţând modelului reprize impresionante. Volkswagen Golf GT are nevoie de doar 7,3 secunde pentru a atinge 100 km/h, viteza maximă fiind de 220 km/h. Şi chiar acesta este punctul forte al unui hatchback sport, reprizele în care chiar simţi cum motorul trage să rupă trenul de rulare.
Odată pornită, maşina parcă vrea să te atenţioneze că nu este un simplu Golf V de serie, şi că este capabilă de mai mult, fiind gata să rupă aderenţa la apăsarea pedalei de acceleraţie.
La fel de viguros este şi comportamentul pe şosea, amintind destul de bine de mult mai titratul frate, GTI. Stabilitatea excelentă în viraje este aproape exemplară, iar amortizarea parcă este ceva mai confortabilă, comparativ cu alte compacte sport, în care absolut orice mică denivelare din asfalt ţi se pare un crater, iar rinichii şi coloana vertebrală simt cel mai bine asta.
Nu am cronometrat spintul 0-100 km/h pentru că nu acesta era scopul, însă treapta întâi ducea fără probleme până în 40 de km/h, a doua te arunca în scaun până la peste 100 de km/h, în timp ce cu a treia ajungeai la aproape 140 de km/h, fără niciun fel de probleme.
Peste această viteză deja nu mai contează cu cât ai fost înregistrat de radar, cert este că în poză vei ieşi cu un zâmbet mai larg decât DN1.
Interesant este că simţi cum motorul trage foarte bine în aproape toate treptele de viteză, cu condiţia să turezi motorul, însă nu foarte mult, pentru că Golf GT nu trebuie dus până la 5.5000-6.000 de rotaţii, pentru a atinge cuplul maxim.
Turbină+compresor = putere de 170 CP
Ajutorul vine din partea turbinei, ce sună ca la un agregat diesel, iar când intră în funcţiune, pur şi simplu maşina ţâşneşte de parcă zici că sub capotă ar avea peste 200 de cai putere.
Şuieratul compresorului, alături de cel al turbinei, totul "servit" la turaţii înalte sunt cireaşa de pe tortul lui GT.
Motorul este la bază un FSI de 1.4 litri, ce dezvoltă 90 de cai putere, ce se găseşte şi sub capota unor modele precum Volkswagen Polo, ori Skoda Octavia şi Fabia sau Seat Ibiza.
Tehnologia FSI reprezintă o contribuţi reală la evoluţia motorului pe benzină în patru timpi, performanţele fiind realizate, în mare parte, datorită pompei de injecţie speciale, asemănătoare celei folosite pentru propulsoarele diesel, care asigură un consum redus şi un cuplu mai bun.
Având ca bază acest simplu şi banal motor, inginerii de la Volkswagen au început să adauge putere. În primă fază, au început cu un compresor care are rolul de a supraalimenta motorul. Asta chiar dacă de obicei compresoarele sunt utilizate pentru motoarele de mare capacitate.
Dezavantajul unui astfel de dispozitiv, mai ales pe un propulsor de capacitate mică, este dat de limitele la capitolul turaţii. Motiv pentru inginerii germani să mai apeleze la încă un truc - au instalat şi o turbină. Principala diferenţă între cele două constă în modul de acţionare.
Compresorul de supraalimentare este rotit de motor, cu ajutorul unei curele, şi intră în funcţiune undeva de pe la 1.750 de rotaţii pe minut şi ţine cam până pe la 3.500 de rotaţii pe minut. Turbina foloseşte ca sursă de energie gazele arse, astfel că eficienţa ei se face simţită abia la turaţii mai mari, de la 3.500 şi până aproape de zona roşie, la 7.200 de rotaţii pe minut.
Puse împreună la muncă, cele două sisteme asigură o propulsie liniară, fără să mai fi deranjat de celebrele "goluri turbo". Acestea aproape că dublează puterea motorului, de la 90 la 170 de cai putere, şi aduc un considerabil plus şi la cuplul motorului, ajuns la 240 newtonmetru.
Evident, mulţi or să se întrebe dacă nu cumva este mai sănătos şi mult mai simplu să te foloseşti de un motor de o capacitate mult mai mare, în schimbul acestor artificii tehnice.
Argumentele pro în privinţa capacităţii mici a motorului rezidă în greutatea mult mai mică a sistemului TSI, comparativ cu un propulsor TSI de doi litri. Pe lângă greutate, un alt plus este dat de dimensiunile propulsorului.
Cine are curiozitatea de a se uita sub capota unui Golf cu motor de 1,4 şi sub una cu propulsor de 2.0, va vedea diferenţa de la o poştă. Oricum, poate că dimensiunile propulsorului contează numai pentru mecanicii auto, care se simt mai în largul lor atunci când au loc să lucreze cu două mâini la motor.
Performanţă cu consum redus de carburant
Un alt plus îl reprezintă funcţionarea în regimuri de rulare normale, unde consumul de carburant chiar uimeşte cât de mic este. Te-ai aştepta ca un propulsor de 170 de cai putere să consume cel puţin 14-15 litri de benzină, în regim urban. O să ai surpriza să vezi afişat pe computerul de bord un consum mixt de 7,5 litri la sută.
Cei de la Volkswagen spun că aceste valori de consum nu se modifică atunci când motorul este cuplat la cutia de viteze DSG. Această transmisie combină confortul oferit de o cutie de viteze automată cu dinamica şi economia uneia cu schimbare manuală a treptelor.
Ba mai mult, există un buton pe consola centrală, în dreapta celui pentru dezactivarea ESP, care are rolul de a ţine maşina pe şosea. Buton "W", căci aşa este intitulat, are, pe lângă destinaţia conferită de constructor, şi "darul" de a te ajuta să consumi mai puţin, mai ales în momente de restrişte, când cauţi cu disperare o benzinărie şi nu o găseşti.
Cu butonul "W" în poziţia "ON", turbina motorului aproape că nici nu intră în funcţiune, evident, în cazurile în care conduci liniştit. În traficul aglomerat de prin marile oraşe este chiar sănătos ca acest buton să fie activat, pentru că oricum nu ai nevoie de 170 de cai putere la stop, aici consumul fiind rege.
Odată ce ai reuşit să prinzi o porţiune ceva mai liberă, poţi dezactiva butonul pentru a profita din plin de întreaga herghelie pusă la dispoziţie.
Un alt atu al acestei motorizări, deloc neglijabil, îl reprezintă valoarea taxei plătite de proprietar, cel puţin în statele în care valoarea acestora este legată de cilindree sunt mai mici.
Şi sunt foarte multe ţările unde între motorul de 1,4 şi cel de 2.0 este o diferenţă uriaşă, sesizabilă în buzunarul doritorului de Golf GT.
Stabilitatea maşinii este foarte bună, în curbele luate puternic, suspensiile GT-ului îşi fac treaba la fel de exact ca şi restul gamei Volkswagen, acestea fiind excelent echilibrate, foarte ferme, dar în acelaşi timp şi confortabile. Trenul de rulare nu scoate niciun zgomot, iar antifonarea parcă este mult peste nivelul obişnuit în gama producătorului german.
Scaunele oferă o foarte bună susţinere laterală, chiar dacă nu sunt cele Recaro. Spaţiul în spate este suficient, bancheta fiind bine profilată pentru o călătorie confortabilă pentru cinci persoane.
Dacă inovaţiile tehnice şi consumul te fac să tresalţi de bucurie şi să dai buzna la importator să comanzi un GT, nu te grăbi, pentru că preţul de achiziţie nu este chiar pentru buzunarul poporului.
Un Golf GT 1.4 TSI depăşeşte pragul de 20.000 de euro, în funcţie şi de opţionalele pe care le pui pe el.
Prin comparaţie, un Renault Megane Bicorp Sport oferă, pentru aceeaşi sumă, un propulsor de 2.0 litri şi 225 de cai putere, o acceleraţie cu 2.3 secunde mai rapidă, cel puţin pe hârtie, şi un interior parcă ceva mai interesant.
Şi nu e singura compactă sport care oferă mai multe pentru aceiaşi bani, Opel Astra ori Mazda 3 MPS fiind oferte demne de luat în seamă.