Chevy Captive, un SUV cu potenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de la General Motors au decis că vor o felie şi din segmentul SUV, atât de popular în Europa. GM are în Statele Unite nenumărate modele reprezentative pentru acest segment. Însă peste Ocean,

de la General Motors au decis că vor o felie şi din segmentul SUV, atât de popular în Europa. GM are în Statele Unite nenumărate modele reprezentative pentru acest segment. Însă peste Ocean, conceptul de SUV este foarte diferit de cel european. Aşadar, General Motors a decis să dezvolte un model coreean care apucase să fie creionat de cei de la Daewoo, acesta devenind platforma pentru un SUV la norme europene ce va fi comercializat sub cele două mărci ale grupulului din Europa. Astfel primul venit este Chevrolet Captiva, care va fi urmat, nu peste mult timp, de Opel Antara, care se va individualiza prin detalii de design şi prin faptul că oferă doar cinci locuri şi nu are o versiune cu şapte precum Captiva.

Motorizarea diesel, special pentru Europa
Chevrolet spune că a inventat conceptul de SUV în 1935 cu modelul Suburban Carryall. La 70 de ani distanţă, iată că oferă primul astfel de model pentru Europa, dar şi primul Chevrolet cu motor diesel. Modelul va fi disponibil atât în variantă cu cinci locuri, cât şi cu şapte, iar constructorul speră să comercializeze 10.000 de unităţi până la finalul lui 2006 şi 36.000 în 2007. Pentru a atinge aceste obiective, ţinând cont de specificul pieţei, aşa cum aminteam, Captiva este primul Chevrolet care propune şi un motor diesel. Este vorba de un propulsor cu patru cilindri de doi litri ce dezvoltă 150 CP. Cu un cuplu impresionant şi un consum decent, acest propulsor va fi principala alegere a europenilor care vor opta pentru Captiva. Pe lângă motorul diesel, clienţii vor mai putea opta pentru două propulsoare pe benzină. Primul dintre ele are capacitatea cilindrică de 2.4 litri, 4 cilindri şi oferă 136 CP şi 220 Nm. A doua variantă este un V6 de 3.2 litri ce dezvoltă 230 CP şi un cuplu maxim de 297 Nm.

Traiectorie integrală inteligentă
Sistemul de tracţiune integrală este inteligent şi în condiţii normale de drum, puterea motorului este transmisă integral către puntea faţă. Dacă terenul de rulare devine dificil, atunci distribuţia cuplului poate ajunge şi la 50:50. Sistemul electronic prelucrează informaţile date de deraparea roţilor, poziţia pedalei de acceleraţie, viteza de rotaţie a motorului, viteza automobilului, înclinarea caroseriei şi unghiul de virare. Sistemul electronic de tracţiune integrală înglobează şi sistemele ABS şi ESP. Suspensia este McPherson pe puntea faţă şi punte independentă cu patru prinderi în spate, iar frânele folosesc discuri ventilate.

Dotări extra în versiunea de bază
În ceea ce priveşte designul, Chevrolet nu a riscat. Linii fluide rotunjite şi un aspect masiv, dar totuşi cumva îndulcit integrează Captiva perfect în linia gamei de modele europene. Roţile sunt mari şi sunt adăpostite de aripi evazate. Blocurile optice sunt şi ele generoase ca dimensiuni, iar lămpile de semnalizare laterală sunt incluse în carcasa oglinzii. Spatele este, în opinia noastră, ceva mai puţin reuşit, dar se integrează bine în linia totală a maşinii. La modelul de top cu motor V6, există o evacuare dublă, plăcută ca aspect. În plus, luneta poate fi deschisă şi separat de hayon. Chevrolet a dorit să atragă cât mai mulţi potenţiali clienţi şi Captiva este bine echipată. Chiar şi versiunea de echipare de bază denumită LS oferă patru geamuri electrice, închidere centralizată, cd player cu mp3, lunetă cu deschidere separată de hayon. Interiorul are un feeling de calitate nemaiîntâlnit până acum pe modelele europene Chevrolet. Surprinde designul levierului frânei de mână. La prima vedere seamănă cu o manşă de avion, dar are aceeaşi funcţie ca în orice altă maşină. Forma diferită este doar un artificiu de design. Impresionează plăcut şi consola centrală care este dominată de un display multifuncţional ce oferă numeroase informaţii, inclusiv o busolă virtuală şi temperatura exterioară. Singurul lucru care strică armonia consolei este un spaţiu de depozitare amplasat sub display şi care este mascat de un capac de plastic. Un alt atu este posibilitatea de a transporta şapte pasageri. Două scaune suplimentare sunt disponibile ca opţiune. Accesul este destul de facil datorită rabatării ample a banchetei. Spaţiul pe al treilea rând de scaune nu este extrem de generos, dar este suficient pentru a acomoda două persoane de dimensiuni normale. Dacă nu sunt folosite, cele două scaune pot fi rabatate în podea. În configuraţie cu cinci locuri, volumul portbagajului este de 465 litri, iar dacă rabatăm şi bancheta, capacitatea ajunge la impresionanta cifră de 930 litri. În plus, mai există un spaţiu de depozitare sub podeaua portbagajului, divizat în mai multe compartimente, şi care poate adăposti un volum de 140 litri.

Concluzie.
Chevrolet Captiva este primul SUV compact gândit special de GM pentru Europa. În plus, previzionează modelul soră Opel Antara. Plăcută din toate unghiurile, fără a şoca inutil, Chevrolet Captiva are toate atuurile să convingă inclusiv pe piaţa românească. Oferă cinci sau şapte locuri, este bine echipat, propune trei versiuni de motorizare, între care şi una diesel, şi are preţuri competitive. Spre exemplu, potrivit estimărilor oficialilor constructori, versiunea pe motorină va costa cu puţin peste 21.000 de euro (CIP).

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite