VIDEO Cât de puternică e Canada? Căpitanul României la FedCup: „Deplasare grea, e posibil să apară modificări în echipă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Alina Tecşor, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, este invitată joi, la ora 13.00, în studioul emisiunii "Adevărul Live", unde va discuta despre partida dificilă pe care tricolorele o vor disputa în aprilie cu puternica naţională a Canadei în play-off-ul Fed Cup.

Alina Tecşor a dialogat cu jurnaliştii Iulian Anghel şi Alexandru Ştefan despre viitorul adversar al României în Fed Cup, Canada. Căpitanul nejucător al tricolorelor a vorbit despre miza acestei confruntări din play-off-ul competiţiei, pe care Simona Halep şi colegele sale o vor juca în deplasarea, pe 18 şi 19 aprilie. Dacă va trece de Canada, România se va califica în Grupa Mondială I a Fed Cup

Cum vi se pare acest adversar - Canada?

La nivelul acesta discutăm de adversare puternice, dar Canada este o echipă accesibilă. O să vedem şi dacă joacă Bouchard sau nu. Din păcate, jucăm în deplasare, nu este strălucitor pentru noi. E o altă întâlnire, o vom aborda ca atare.

Inconvenientele care ar fi? Distanţa? Suprafaţa? Publicul?

Da, sigur, acasă era foarte important că am avut parte de susţinere. În Canada vom juca în sală, va fi o altă suprafaţă şi din cauza aceasta spun că va fi o deplasare grea. Nu ştim suprafaţa, presupunem indoor hard. Fetele noastre sunt obişnuite să joace.

Fetele mai vin în România pentru turneele lor sau vin în România?

Va trebui să vorbim, tragerea la sorţi a fost rapidă, ele au plecat. Unele vor juca în America de Sud, unele în Dubai, Doha şi n-am apucat să vorbim concret ce vor juca după Indian Wells şi Miami, dar vom avea ocazia să o facem şi să facem şi echipa, în funcţie de programul lor. E posibil să apară modificări faţă de Spania, echipa se va da cu 10 zile înainte şi repet, dacă fetele sunt sănătoase şi nu va interveni nimic în programul lor, va fi aceeaşi echipă. 

Spuneaţi că e o deplasare grea. Totuşi, ce ne-am fi făcut dacă am fi căzut cu Australia?

Era la fel de grea, ca şi deplasare. Mă refer la o deplasare grea, la modul că ne-am fi dorit să jucăm acasă. Ca şi timp, deşi fetele să adaptează destul de uşor fusului orar. Aş vrea să încep cu meciul de la BNR, cu Serbia, de ziua de Paşte, unde publicul a fost incredibil şi continuând cu Galaţiul, unde nu ne aşteptam la un public grozav şi fair-play, a fost incredibil.

Credeţi că emulaţia publicului se datorează rezultatelor făcute de fete, în special de Simona Halep în ultimii doi ani?

Da. Simona este un exemplu, ce a făcut ea în tenisul românesc e incredibil. Ne aşteptam la un public mare din cauza ei şi datorită rezultatelor echipei.

Pe de altă parte, ea la FedCup a mai lăsat un meci, aşa, pe drum, şi cu Ungaria şi cu Serbia, lumea aşteaptă să ne aducă două puncte de fiecare dată.

Cred că asta este problema, toată lumea aşteaptă ca Simona să fie invincibilă. Eu ştiu că nu este un robot, nu este un robot. Niciun sportiv nu este invincibil şi asta e frumuseţea sportului. Am citit un interviu al lui Soler, în care spunea că FedCup dăunează grav sănătăţii. Adică emoţiile sunt extraordinare. 

S-a întâmplat ceva deosebit la meciul cu Muguruza?

Simona nu s-a simţit foarte bine înainte să intre pe teren şi Muguruza a jucat fantastic.

Am sesizat o oarecare nervozitate din partea ei, atât acum, cât şi la meciurile din circuitele individuale. E vorba de o presiune suplimentară asupra ei?

În momentul în care ajungi foarte sus eşti mult mai critic, îţi doreşti foarte mult. Tot ce spun e că îşi doreşte foarte mult, la nivelul la care este poate fi numărul 1 şi poate-şi doreşte foarte mult acest lucru.

A fost un moment dificil pentru noi, la 2-1 cu Spania? A fost cel mai dificil moment?

Tot ce-mi amintesc e că fetele, Irina, în special, au fost pregătite şi pentru 2-1. A fost timpul mult prea scurt să ne gândim cât e scorul. Noi ne-am dorit mult să ajungem la dublu, Irina s-a mobilizat foarte bine şi am fost foarte încrezătoare la dublu, chiar dacă am pierdut primul set. 

Planul a fost aşa de la început, cu Irina Begu care să joace meciurile consecutiv, simplu şi dublu?

Da. A fost şi varianta să joace Monica, dar înainte cu câteva zile, echipa a fost dată ca Irina să joace aceste două meciuri. Ştiu că din exterior pare greu, dar fetele sunt obişnuite, cel puţin teoretic, se poate face faţă. 

S-a pus problema ca Simona Halep să joace la dublu?

Nu, nu s-a pus problema, cel puţin noi nu am discutat. În primul rând, noi aveam un dublu bun, destul de omogen şi fetele se potrivesc bine. Monica are un stil foarte bun la fileu, Irina ţine jocul din spatele terenului şi serveşte bine, permite Monicăi să facă intercepţii. Irina a fost motivată să joace şi simplu şi dublu, poate doar dacă nu se simţea bine găseam altă variantă. Dacă ea a câştigat la simplu şi era motivată şi optimistă, nu avea niciun rost să schimb echipa.

Apropo de Irina, a fost o ascensiune a ei în ultima perioadă, optimi Australian Open, vă aşteptaţi să vină şi explozia ei, la un an - un an şi jumătate după Simona Halep?

Da, ne aşteptam. Şi nu numai eu, tot oamenii din tenis se aşteptau. Irina a avut o accidentare destul de urâtă acum un an şi anul trecut se vedea în jocul ei un progres, se antrena şi foarte bine iarna aceasta şi cu mai multă încredere. Contează foarte mult în tenis când ştii că sănătos eşti, trebuie doar să-ţi respecţi programul şi strategia. Irina şi-a câştigat locul în echipă cu brio, a avut o ascensiune foarte bună şi a demonstrat încă o dată că e o jucătoare puternică.

Cum explicaţi momentul partidei cu Muguruza, din prima zi, când Irina a izbucnit în plâns? A fost tensiunea prea mare?

Da, a fost o încărcătură foarte mare, iar fetele şi-au dorit foarte mult să joace pentru România la FedCup. Poate că nu s-a aşteptat, Irina nu a reuşit să facă faţă emoţiilor, dar această dezamăgire a ţinut destul de puţin. Seara era deja bine, trecuseră emoţiile primei întâlniri, pentru că primul meci în FedCup e foarte greu, în general.

Până la urmă acesta este rolul unui căpitan, să discute foarte mult cu jucătorii. Dvs., spre deosebire de un antrenor care se axează pe un singur jucător, trebuie să ţineţi patru-cinci jucătoare cu trăsături diferite şi stări emoţionale diferite.

Eu am spus, echipa de FedCup este compusă din jucătoare cu stiluri total diferite. Nu au prea multe în comun în joc, dar au această dârzenie, dorinţă şi perseverenţă de a ieşi din grupa aceea, de la Budapesta, unde erau meciurile foarte grele şi acum ele vor foarte bun, nu le impune cineva. Legat de faptul că Simona este trei în lume, iar celelalte sunt 40, 50... Pentru mine e un lucru extraordinar, eu dacă aş avea un copil şi ar fi în prima sută, aş fi foarte mândru de el, pentru că o realizare la ce se întâmplă în tenisul feminin. Important e ca fiecare să-şi atingă potenţialul. Ce consider că s-a mai schimbat e că se înţeleg mai bine, se respectă, trag la aceeaşi căruţă.

Se înţeleg mai bine faţă de alte perioade, nu se înţelegeau?

Ele au fost, într-adevăr, tot timpul o echipă. Simona a jucat cu Irina la juniori, au câştigat împreună tot felul de medalii la campionate mondiale, europene, dar tenisul e un sport individual, nu au ocazia să fie mereu împreună. E greu să joci pentru ţara ta. 

Ce le spuneţi fiecăreia?

E cam greu să explic, pentru că eu le cunosc de mici. Am fost în circuit, am antrenat-o şi pe Sorana, şi pe Dulgheru şi le cunosc destul de bine, am fost la câteva turnee şi cu Simona, şi cu Irina. Cunosc slăbiciunile, cunosc punctele forte şi atunci accentuez şi lucrez la lipsurile fiecăreia şi consider că sunt destul de prietenoasă cu ele.

Profesional, cum decurge pregătirea pentru un meci de FedCup?

În general, le întâlnim luni, dacă meciul se întâmplă sâmbătă. Cel mai târziu marţi dimineaţă. Eu am adus în echipă şi antrenorii lor individuali şi împreună am stabilit o strategie a abordării partidei. Legat de cum se antrenează, spre exemplu, în aprilie au fost mai multe terenuri şi au jucat mai mult cu băieţii. Acum s-au antrenat şi separat şi împreună.

Cam cât durează un antrenament zilnic?

Cam o oră jumătate, două ore, uneori şi de două ori pe zi, depinde de starea fiecăreia şi de cum se simte. În restul timpului fac pregătire fizică, masaj, discutăm şi se termină ziua.

Este un sistem de cantonament sau mai liber?

Fetele sunt destul de cantonate, într-un singur loc, acţiunile pe care le-am făcut le-am făcut împreună. 

De ce Monica şi Irina nu joacă împreună la toate turneele?

Până acum, Irina nu a urcat în clasament, nu erau la aceeleaşi turnee. Acum am mai vorbit cu ele şi au spus că fiind clasate destul de bine amândouă, se vor gândi să schimbe, au promisiuni deja pentru partenerele de dublu, apoi vor începe să joace împreună. Au jucat destul de bine înainte ca Irina să se accidenteze.

Revenind la meciul cu Canada, credeţi că Eugenie Bouchard e foarte importantă pentru naţionala lor? Trebuie să ne teme de Bouchard?

Eu aş vrea ca noi să fim pregătiţi că va juca.

E chiar aşa, o piază rea?

Nu trebuie să ne temem, ci să ne pregătim ca adversarii noştri să aibă echipa cea mai puternică. Nu aş vrea să iau în calcul că nu vine.

La ultimul meci, Simona Halep a bătut-o pe Bouchard fără drept de apel.

Sigur, valorile sunt destul de apropiate, nu discutăm acum că nu sunt şanse, dar aş prefera să am în calcul că va fi un meci disputat, fetele se vor pregăti ca atare. Italia avea un dublu redutabil, dar Canada joacă cu ce jucătoare au, nu au un dublu fantastic. Pe calculul hârtiei, noi am fi favoriţi.

Revenind la Galaţi, cum a fost atmosfera? V-a impresionat venirea preşedintelui?

Da, ne-a impresionat foarte mult, pentru că domnul preşedinte a venit la invitaţia Simonei şi faptul că a fost prezent în tribune şi a impus respect, şi-au dorit mai mult. Sală incredibilă, atmosferă fantastică, preşedinte în tribună nu poate decât să te determine să-ţi depăşeşti limitele. A venit după primul meci şi ne-a oferit un buchet de flori la fiecare, a fost foarte frumos.

Şi ce v-a spus?

„Succes fetelor, suntem mândri că avem o echipă atât de bună“ şi ne-a felicitat.

Dvs. aţi spus că aţi fost şi antrenorul Soranei Cîrstea. Ce se întâmplă cu Sorana?

A avut o accidentare destul de urâtă la umăr, dar a trecut şi încearcă să-şi revină în forma la care o aşteptăm, pentru că are potenţial şi un joc foarte bun. E foarte greu să revii aşa, imediat. Îţi trebuie timp.

E mult mai emotivă faţă de colegele ei?

N-aş putea să spun. Fiecare jucătoare încearcă să se motiveze prin diferite lucruri. Unul strigă, altul dă cu racheta, important e să le cunoşti. Soranei îi place să strigi la ea, să fii mai activ. Cu Simona stabileşti lucruri foarte clare, încearcă să le facă, tu i le aminteşti, trebuie să ştii când să intervii şi când s-o laşi să se liniştească. 

Cum vi se pare decizia Simonei Halep de a renunţa la antrenorul suedez? Cum vi se par schimbările?

E o persoană destul de matură, care ştie ce să ceară de la cei din jur. Ştie clar ce are nevoie, asta consideră că se potriveşte, eu îi susţin deciziile, au fost cele mai potrivite până acum.

Dacă v-ar propune să fiţi antrenorul ei, aţi accepta?

Nu m-am gândit la asta. Eu am un copil şi mă îngrijesc de el acasă şi din cauza asta nu am participat la turnee în circuit. 

În perioada în care nu aveţi activitate la FedCup, ţineţi legătura cu fetele, vorbiţi?

Da, sigur. Eu lucrez la Federaţie, coordonator sportiv şi am legătură cu fetele, de câte ori vin acasă, eu le programez la antrenamente. Probabil că o să mai merg la anumite turnee, să fiu cu ele, să le mai urmăresc, dar acasă am o relaţie foarte bună cu fiecare. Ele fac antrenamente la centru, eu sunt acolo tot timpul. 

Decizia de componenţă a echipei o luaţi exclusiv dvs.?

Da, cine altcineva să o mai ia? Eu, în general, am o şedinţă înainte cu o lună sau două înainte de fiecare obiectiv major cu toţi antrenorii fetelor implicate, în care fiecare spune cum simte sportivul respectiv, după care le urmăresc, văd cine este în formă şi cine nu, vorbesc cu ele, după care decizia finală îmi aparţine.

Mă întorc la Galaţi, s-a vorbit despre suprafaţa de joc, cum s-a prezentat?

A fost bună, au fost mici probleme la început, după care s-a lucrat intensiv noaptea şi lucrurile au intrat în normal.

Explozia Simonei Halep atrage foarte multă lume în jurul tenisului. Simţiţi că sunt mult mai mulţi copii în tenis care se îndreaptă spre acest sport, odată cu Simona?

Da, deja Simona este un exemplu pentru orice fetiţă care vine la tenis şi acest lucru e foarte bun. Am făcut un proiect în care cluburile s-au dus în şcoli, am făcut o selecţie şi vrem să facem mai departe şi anul care vine. Cu siguranţă a crescut numărul de participanţi şi simţim o emulaţie la nivelul cluburilor. Toţi îşi doresc să aibă o nouă Simona în club.

Aş reveni la componenţa echipei de FedCup, în afara grupului de cinci fete, presupunând că nu vor putea, cine va veni din urmă? Pe cine mai avem?

Mai sunt câteva fete care au un nivel destul de ridicat. Una dintre ele ar fi Alexandra Cadanţu, care a şi fost în lotul lărgit anul trecut, în tribune, în aprilie. Ar mai fi Andreea Mitu, care a avut câteva participări şi a avut un an destul de bun, joacă la un nivel ridicat din punctul meu de vedere. Ar mai fi Ţig Patricia şi încă câteva junioare, care se străduiesc să bată la porţile marei performanţe. Roşca şi Ducu, Ruse Gabriela, din spate vin câteva. Momentan, echipa aceasta este sudată şi sperăm să nu fie surprize. Am uitat de Raluca Olaru, o jucătoare foarte bună, pe care mă bazez la dublu. 

Am putea avea surprize din partea Simonei Halep? La FedCup sunt multe jucătoare care mai sar meciurile. Poate şi Simona să-şi ia o pauză...

Nu am amănunte în acest sens, tot ce-mi doresc e să fie sănătoasă. E posibil ca oricare din aceste fete să nu poată, dintr-un motiv absolut de înţeles.

Fetele de care v-am spus au făcut şi din motive de neînţeles. Spre exemplu, Bouchard nu a avut un motiv concret, doar că vrea să se concentreze pe antrenamente.

Sunt anumite situaţii pe care le vom judeca atunci, la momentul potrivit.

 A fost şi cazul spaniei, cu Navarro, care acum participă în Belgia.

Este posibil, la fete şi în general, la FedCup, pot fi situaţii în care nu poţi să vii.

Ce-ar însemna pentru noi să mergem în Grupa Mondială FedCup?

După atâţia ani ar însemna un lucru extraordinar. Această generaţie de fete merită să fie acolo, au o valoare foarte bună şi e păcat să nu ajungă unde le e locul. Pentru ele mi-aş dori foarte mult să ajungă acolo. 

Ne putem gândi mai departe? Să câştigăm FedCup? Să jucăm o finală?

Nu-mi place să dau pronosticuri. Dacă abordăm meciurile bine, cu o strategie bună şi suntem la fel de unite, da, este posibil şi acest lucru.

Premiile la FedCup cum sunt, comparativ cu cele din turneele individuale?

Fetele nu vin la FedCup pentru premii, vin cu sufletul şi cu inima. Sunt deja foarte sus în carieră şi nu cred că le motivează partea financiară. Noi avem o echipă pentru că noi am vrut să facem şi considerăm că rolul cel mai important pentru a câştiga FedCup e să fim împreună şi să gestionăm situaţiile. Nu există o pastilă a succesului, ci o pastilă a săptămânii de FedCup. E important ca ele să fie motivate. 

De când sunteţi antrenorul României la FedCup?

Din februarie 2014.

Aţi avut numai victorii de atunci, nu?

Din fericire, da.

Totuşi, despre Simona Halep şi despre Grand Slam-uri, când o să câştige unul? 

Da, nu ştiu, nu sunt persoana care să dau pronosticuri. Probabil o să câştige când o să se simtă în formă să o facă. Când o să-şi dorească foarte mult, are potenţialul să o facă.

Cum vedeţi tenisul la ora actuală? Serena are 33 de ani, dar încă mai poate, nu se lasă... Şarapova de neînvins pentru Simona Halep... Va reuşi să treacă peste acest obstacol mental?

Da, eu cred că poate să treacă foarte bine fizic şi cu o forţă mentală aşa cum a demonstrat că poate să o aibă. Eu consider că joacă tenis pentru ea şi cât timp o să fie aşa şi o să fie motivată, cu siguranţă poate depăşi bariere.

Ca şi distincţie sportivă, un titlu de FedCup cu ce ar putea echivala faţă de un titlu individual? Ce reprezintă pentru un sportiv? Ceva măreţ, fabulos sau mai mult patriotic, pentru ţară?

Cred că ambele. În primul rând, înseamnă o competiţie între ţări, la care participă şi Serena, şi Şarapova, cele mai bune sportive din lume. Faptul că poţi să câştigi îţi ridică ţara foarte sus. În tenis nu prea există campionate mondiale sau europene. Fetele noastre cred că şi-ar dori un rezultat foarte bun la Olimpiadă, probabil acesta va fi următorul hop. 

Veţi merge cu ele la Rio?

Nu ne-am gândit, le luăm pas cu pas. În general, dintr-o ţară se pot califica patru echipe maxim. Noi avem trei deja acceptate, deci nu putem decât să ne gândim la o medalie. Cu toate că Olimpiadă e o competiţie foarte grea, a orgoliilor. 

Prezentarea adversarei României de la FedCup. Eugenie Bouchard, principala „armă“ a Canadei. Primele reacţii

FOTO Jucătoarele de tenis şi iubiţii lor. Care sunt poveştile de dragoste din circuitul feminin, de la Şarapova la Halep

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite