Supranumele All Blacks nu a apărut din eroarea unui ziar cum s-a crezut!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporter All Blacks * Foto: Reuters
Suporter All Blacks * Foto: Reuters

În 1905, echipa de rugby a Noii Zeelande a efectuat un alt turneu în Marea Britanie. În cursul acestuia s-a născut legenda All Blacks. S-a spus că supranumele a fost cauzat de eroarea unui ziar, însă nu s-a găsit vreo dovadă care să sprijine această teorie.

Cu ocazia acelei incursiuni a fost folosită pentru prima oară sintagma "All Blacks". Multă vreme s-a spus că acel supranume s-a datorat unei erori produse la tipărirea unui ziar. Şi că un jurnalist de la "Daily Mail" ar fi exclamat: "They are all backs!" (ei sunt toţi înapoi) pentru a sublinia jocul de mare mişcare al neozeelandezilor, mai precis cel la mână practicat de înaintaşi - la acea vreme, oamenii din "pachet" nu participau la meci decât la momentele fixe, mai precis la grămezile ordonate şi repunerile din margine; când balonul ieşea pe treisferturi, ei stăteau şi priveau cum atacă acestea. S-a spus că în mai sus pomenitul ziar britanic ar fi apărut "They are all blacks!" (ei toţi sunt în negru) făcându-se referire la culoarea tricourilor purtate. Cei care s-au ocupat de istoria rugby-ului au cercetat toate colecţiile ziarelor apărute în Marea Britanie în 1905 şi 1906. Şi n-au descoperit respectiva eroare nicăieri.

În turneul de la începutul secolului trecut, Noua Zeelandă n-a pierdut decât un singur meci, cel cu Ţara Galilor, de la Cardiff (0-3). Atunci rugbyştilor din Pacificul de Sud li s-a refuzat un eseu valabil cu care partida s-ar fi încheiat la egalitate. Autorul acelui eseu, Bob Deans, a murit la 24 de ani, în 30 septembrie 1908, în urma unei complicaţii după o operaţie de apendicită... Ultimele lui cuvinte au fost: "Acel eseu era valabil!" Nepoţii săi, Bruce şi Robbie, au practicat şi ei rugby-ul, ultimul fiind actualul antrenor al echipei Australiei. Povestea lui Bob Deans era amintită deseori, de Ioan Chirilă, atunci când scria despre rugby, cunoscutul scriitor şi ziarist sportiv aflând-o de la fostul antrenor Dumitru "Bebe" Manoileanu.  

În următorul turneu în Nord, desfăşurat în 1924 şi 1925, oamenii lui Cliff Porter au câştigat toate meciurile disputate. Şi nu au fost deloc puţine, ci 32. Neozeelandezii au marcat 838 de puncte şi au primit 116. Dintre aceste partide patru au fost teste, adică s-au disputat la nivel inter-ţări: 6-0 cu Irlanda, 19-0 cu Ţara Galilor, 17-11 cu Anglia şi 30-6 cu Franţa. Din acest motiv, componenţii acelei selecţionate au fost porecliţi "Invincibilii".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite