Rușii sunt în pragul disperării în fotbal: Cu cine au ajuns să joace și ce iau în calcul

0
Publicat:

După ce Australia s-a afiliat la Confederația Asiatică de Fotbal (AFC), iar Israelul a ajuns să joce în Europa, lumea sportului-rege se poate confrunta, în curând, cu o altă anomalie geografică: Rusia în competițiile fotbalistice din Asia!

Valeri Karpin, selecționerul Rusiei. FOTO: Profimedia
Valeri Karpin, selecționerul Rusiei. FOTO: Profimedia

Iar asta pentru că, începând cu 2022, toate echipele din această țară au fost excluse din întrecerile care s-au desfășurat, între timp, sub egida FIFA și UEFA. Ceea ce a însemnat pierderea Mondialului din Qatar, deoarece prima reprezentativă a ratat șansa disputării barajului cu Polonia, dar și dispariția formațiilor de club din Liga Campionilor, Liga Europa și Conference League. Practic, în acest moment, în Rusia fotbalul se joacă, în mare măsură, cam degeaba! În condițiile în care, dincolo de șansa câștigării unor trofee pe plan intern, meciurile nu mai au nicio miză internațională.

Iar dacă formațiile de club au activitate, măcar la nivel intern, situația echipelor naționale e extrem de gravă. Și reflectată, în primul rând, în cazul primei reprezentative. Care, după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a disputat fix trei meciuri. Toate amicale, în compania unor adversare de duzină: 2-1 cu Kârgâzstan, 0-0 cu Tadjikistan și 0-0 cu Uzbekistan.

Mehdi Taremi, atacant al naționalei Iranului. FOTO: Arhiva Adevărul
Mehdi Taremi, atacant al naționalei Iranului. FOTO: Arhiva Adevărul

În acest context, astăzi, chiar urmează un meci mare pentru ruși! Fiindcă vor întâlni Iranul, pe stadionul „Azadi“ din Teheran, de 100.000 de locuri. Astfel, selecționerul Valeri Karpin (54 de ani) va avea șansa de a-și testa jucătorii convocați în compania unei echipe care a fost la Mondialul din 2022. Atât acest amical, dar și cel cu Irak (26 martie, Sankt Petersburg) au fost aranjate în contul relațiilor politice bune pe care Rusia le are cu aceste țări. Și cum, per total, rușii au mai mulți aliați în Asia, ei iau tot mai serios în calcul ideea de a face pasul spre Confederația Asiatică de Fotbal.

Vorbim despre un proiect pe care l-au analizat și la finalul anului trecut. Atunci însă, totul a fost pe hold, fiindcă au existat speranțe că UEFA va da undă verde revenirii echipelor rusești în competițiile internaționale. Așa cum a făcut, de pildă, Comitetul Olimpic Internațional (CIO), lăsând de înțeles că atleții ruși vor avea posibilitatea de a concura la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024, sub steag neutru. Sau așa cum se întâmplă în lumea tenisului, unde inclusiv organizatorii Wimbledon au cedat și au acceptat ca rușii și bielorușii să joace la ediția din acest an, spre deosebire de turneul de anul trecut.

Cum în fotbal însă, deocamdată, nu se vede niciun semn pozitiv din partea UEFA, e posibil ca aceste partide amicale, cu Iran și cu Irak, să fie doar primele pentru Rusia în Asia. Mai ales că forul de la Moscova a și primit invitația de a participa cu echipa națională la Campionatul de fotbal al Asiei Centrale din luna iunie.

Rusoaicele au jucat în... Bangladesh!

Un alt semn că fotbalul din Rusia poate face pasul spre Asia a venit, ieri, după un meci disputat de selecționata U17, la feminin. Invitată la Campionatul Under-17 al Asiei de Sud, echipa Rusiei s-a impus în fața Bangladeshului, scor 3-0. Meciul s-a disputat pe „Kamalapur Stadium“ din capitala Bangladeshului, iar imnul Rusiei a fost cântat în faţa unei prezenţe modeste. Câţiva susţinători ruşi au fluturat drapelele naţionale şi şi-au încurajat naţionala de junioare, care a obţinut o victorie clară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite