România oferă o tragicomedie fotbalistică: trei episoade care arată unde am ajuns ANALIZĂ

0
Publicat:

Mult zgomot pentru nimic! Cam asta înseamnă Superliga românească. An de an însă, uităm această realitate care ne lovește în moalele capului, când reprezentantele noastre în Europa pică precum popicele în tururile preliminare.

Și un copil pasionat de fotbal ar lua decizii mai înțelepte pe lângă ce fac unii conducători
Și un copil pasionat de fotbal ar lua decizii mai înțelepte pe lângă ce fac unii conducători

În ultimele stagiuni, cele mai multe formații românești au încheiat socotelile cu competițiile UEFA înainte de finalul lunii august. Aceste eliminări timpurii contribuie din plin la faptul că, între un sezon european și altul, în lipsa meciurilor internaționale, campionatul nostru sărăcăcios și tot mai slab ne „mănâncă“ tot timpul. Așadar, trec luni întregi până când rezultatele europene ne reamintesc pentru ce ne scoatem ochii aici, între noi, făcând adevărate drame naționale dintr-un ofsaid nesemnalizat sau un gol anulat aiurea. Toate astea ca să trimitem niște echipe în Europa. Iar majoritatea lor se întorc aici, în Superliga noastră, cu coada între picioare.

Anul trecut, Craiova lui Mititelu a ratat prilejul de a ne reprezenta în Conference League, după un baraj cu CFR Cluj în care arbitrul Istvan Kovacs a făcut prăpăd! Deși oltenii au fost dezavantajați grosolan, ne putem imagine doar cum ar fi arătat parcursul acestei formații în Europa, dacă ea „tremură“ acum în campionat, în încercarea de a scăpa de la retrogradare! S-a ajuns aici pentru că familia Mititelu a creat un dezastru din punct de vedere al managementului! Drama și mai mare e că oamenii din fruntea acestei grupări nu realizează cât au greșit, nici în ceasul al 12-lea! Dovadă și ceea ce s-a întâmplat în weekend, după înfrângerea cu numărul nouă din ultimele 11 etape.

Adrian Mititelu, patron FC U Craiova 1948
Adrian Mititelu, patron FC U Craiova 1948

„Fură la antrenamente“

Aprofundarea cazului Craiovei necesită niște date statistice. Iată-le:

*A avut șase antrenori în cele 32 de etape de până acum: Florin Drăgan (etapele 1, 8-9), Nicolae Dică (etapele 2-7), Paul Răducan (etapele 10-12), Giovanni Costantino (etapele 13-28), Valentin David (etapa 29), Nicolo Napoli (din etapa a 30-a).

*Nicolo Napoli traversează acum mandatul cu numărul zece la Craiova! Ceea ce înseamnă că a fost concediat / schimbat prin înțelegere amiabilă de nouă ori. Și readus ulterior!

Prima întrebare: ce fel de conducător poate apela de atâtea ori la un antrenor pe care l-a considerat nepotrivit, în mod repetat?

A doua întrebare: ce fel de antrenor acceptă să se întoarcă, periodic, la echipa de unde, ulterior, i se arată ușa? Uneori, după doar câteva meciuri.

A treia întrebare: ce pretenție poți să ai de la fotbaliștii tăi, dacă ei se tot trezesc la antrenamente cu un alt „principal“? Despre ce tactică, coeziune sau disciplină poate fi vorba la o asemenea formație?

Iată niște întrebări fără răspunsuri pentru Adrian Mititelu și fiul său. Dovada că ei nici nu realizează cât au greșit a fost conferința susținută de junior, duminică, după 1-2 cu Oțelul. Băiatul patronului a venit în fața reporterilor și a aruncat vina pentru parcursul catastrofal din acest sezon în cârca jucătorilor. În întregime! Iată doar câteva dintre declarațiile lui Adrian Mititelu jr:

*E clar că problema nu mai ţine de antrenor sau preparator fizic, e la jucători, la felul cum se antrenează. Am primit un raport din partea preparatorului fizic și lasă de dorit. Unii jucători nu se antrenează cum trebuie. Fură la antrenamentele fizice! Problema e la ei. Poate să vină şi Guardiola, dar dacă ei nu-şi schimbă atitudinea şi nu realizează în ce postură ne aflăm, e foarte grav. Nu e nici vina patronului, nici a antrenorului.

După un asemenea discurs de noaptea minții, avem confirmarea faptului că și în fotbal „peștele de la cap se împute“.

Gigi Becali, alt patron scăpat de sub control
Gigi Becali, alt patron scăpat de sub control

„L-a schimbat pentru că poate“

În campionatul nostru, nu doar Craiova, o grupare de la subsolul clasamentului, prezintă simptomatologia unui „pacient“ grav bolnav. Și cea mai strălucitoare formație din Superliga românească, FCSB, suferă de un amatorism cras. Ultima dovadă: duminică, patronul Gigi Becali a ordonat, telefonic, schimbarea lui Eduard Radaslavescu, după doar 29 de minute din meciul cu Farul! Tânărul de 19 ani a părăsit terenul, compătimit de colegii care au încercat să-l încurajeze.

În pauza meciului de la Ovidiu, în studioul Digi Sport s-a incins o discuție despre motivele acestei decizii luate de Gigi Becali. Până când jurnalistul Cristian Geambașu a oferit cea mai bună replică: „L-a schimbat pentru că poate“. După meci, Becali a intrat prin telefon și a confirmat fix acest lucru.

Eu te plătesc, ești angajatul meu! Voi aveți mentalitate de haos. Radaslavescu a pierdut toate mingile. Toate! Permite regulamentul să schimbi? L-am schimbat! Problema mea e că l-au consolat colegii? Problema mea e să iau campionatul! S-a supărat Radaslavescu? Lasă că avem de luat un campionat pe milioane și milioane“, a spus latifundiarul din Pipera, confirmând, încă o dată, că la FCSB Faci Ce Spune Becali.

Cu precizarea că, în ultimii 9 ani, aceasta a fost „rețeta eșecului“ la formația din Berceni. De aici, și mesajul lui Ilie Dumitrescu pentru Gigi Becali la Digi Sport: „Eu spun că ai pierdut 7-8 campionate pe mâna ta. Nu te mai schimbi tu acum!“.

Leo Grozavu, pus pe liber de Poli Iași
Leo Grozavu, pus pe liber de Poli Iași

„Bagheta magică“, căutată la Iași

În acest haos, Poli Iași s-a grăbit să se facă și ea remarcată. Cum? Dând afară antrenorul care a promovat echipa, iar asta când mai sunt șapte meciuri din play-out. În loc să fie încheiate conturile cu Leo Grozavu, înainte de pauza care a fost pentru meciurile echipei naționale, astfel încât noul antrenor să aibă două săptămâni în plus la dispoziție, s-a renunțat la Grozavu după această pauză! Și a fost numit în locul său portughezul Tony Silva (43 de ani), fost jucător la CFR Cluj.

Întrebat ce a stat în spatele acestei decizii bizare, Cornel Șfaițer, președintele Iașiului, a lăsat de înțeles că se caută „bagheta magică“ la noul antrenor: „Aţi văzut lipsa de rezultate. Leo a avut susţinere totală din partea mea. Mai sunt şapte etape, aveam nevoie de antrenor şi de o schimbare. M-am gândit la o variantă de moment, m-am gândit la un antrenor străin. Tony cunoaşte campionatul intern, mi-a plăcut de el după dialogul purtat“.

Rămâne de văzut cum se va readapta Tony la fotbalul nostru, în condițiile în care, până să se apuce să se familiarizeze cu lotul Iașiului, play-out-ul s-a și terminat.

Play-off, etapa a 2-a

Vineri

Sepsi – CFR Cluj 1-1

Sâmbătă

Universitatea Craiova – Rapid 2-1

Duminică

Farul – FCSB 0-1

Clasament

1. FCSB 38 de puncte

2. Universitatea Craiova 31p*

3. CFR Cluj 28p*

4. Rapid 28p*

5. Farul Constanța 25p*

6. Sepsi 23p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League. Locul 3 din play-off va juca baraj cu caștigatoarea barajului dintre locurile 1 si 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Play-out, etapa a 2-a

Vineri

Voluntari – Hermannstadt 1-0

Sâmbătă

Botoșani – Poli Iași 2-1

Universitatea Cluj – UTA 0-0

Duminică

FC U Craiova – Oțelul 1-2

Luni

Dinamo – Petrolul

Clasament

1. U Cluj 25 de puncte

2. UTA 24p

3. Hermannstadt 23p

4. Oțelul 23p

5. Petrolul 21p*

6. Voluntari 17p

7. Poli Iași 17p*

8. FCU Craiova 16p*

9. Dinamo 15p*

10. Botoșani 14p

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 3 din play-off va juca baraj cu caștigatoarea barajului dintre locurile 1 si 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League. Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite