România mușcă din „mărul otrăvit“: mutarea sclipitoare care ne aduce o mare problemă în 2024 ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar primele câștiguri pe termen scurt ale calificării României la Euro 2024 (Germania, 14 iunie – 14 iulie). Pentru că această performanță a deschis ușa pentru internaționalii noștri spre cluburi importante din Europa după mult timp.

Fanii români numără zilele până la startul Euro 2024
Fanii români numără zilele până la startul Euro 2024

Mai întâi, a fost trecerea lui Radu Drăgușin (21 de ani), de la Genoa la Tottenham, iar acum vine acest transfer al lui Horațiu Moldovan, de la Rapid la Atletico Madrid. Vorbim despre niște grupări la care până de curând nici nu visam că am putea avea jucători. Semn că această campanie de calificare pentru Euro 2024, încheiată fără înfrângere de echipa națională, a ridicat cota jucătorilor care au obținut biletele pentru Germania.

Horațiu Moldovan. FOTO: frf.ro
Horațiu Moldovan. FOTO: frf.ro

Din păcate, Drăgușin și Moldovan se vor afla în situații diametral opuse la noile lor cluburi. Pentru că dacă Radu va avea șanse destul de bune de a juca la Tottenham, pentru care a și debutat deja, în schimb, Horațiu va deveni, cel mai probabil, un „client“ al băncii de rezerve la Atletico. Explicația e simplă: în timp ce Drăgușin joacă pe un post, unde sunt folosiți mai mulți fotbaliști în sistemul defensiv și, în plus, apar suspendări și accidentări, Moldovan se va bate pentru un singur loc disponibil între buturi. Și, de obicei, aici titularul e bătut în cuie și nu prea se schimbă de la un meci la altul. La Atletico, acest titular incontestabil e slovenul Jan Oblak (31 de ani).

Jan Oblak
Jan Oblak

O legendă vie, cu cifre fabuloase

Desigur, în sport nimic nu e imposibil și Moldovan își poate câștiga în timp locul în echipa de start, sub comanda antrenorului Diego Simeone. Pentru început însă, misiunea sa va fi foarte dificilă. Iată ce spun cifrele despre rivalul său, Oblak:

*E la Atletico din 2014, când a fost transferat de la Benfica pentru 16 milioane de euro.

*În ultimul deceniu, a strâns 420 de meciuri la Atleti, adunând un total de 37.948 de minute pe teren în diferite partide oficiale. Bilanțul său: 337 de goluri încasate și 199 de meciuri în care a ținut poarta închisă.

*De patru ori fotbalistul anului în Slovenia (2015, 2016, 2017, 2018), Oblak a fost ales cel mai bun fotbalist al sezonului la Atletico Madrid la capătul stagiunii 2020-2021. Și a cucerit patru trofee cu formația madrileană până acum: titlul în Spania (2020-2021), Liga Europa și Supercupa Europei (2017-2018), plus Supercupa Spaniei (2013-2014).

Cu această legendă de la Atletico trebuie să se dueleze Moldovan pentru un loc în primul „11“. De aici, și părerile din care reiese că Horațiu va fi rezervă la noua sa formație:

*Basarab Panduru (Orange Sport): Atletico poate să ia pe oricine, oricând vrea, cu câţi bani vrea. Vrea probabil o rezervă pentru Oblak, deşi am văzut au existat nişte probleme între el şi Simeone, dar cred că le vor rezolva. Portarul de rezerva care e acum la Atletico (n.r. – croatul Ivo Grbic) pleacă la Sheffield United pe 2,5 milioane de euro. De aceea, aveau nevoie de o rezervă. Atletico e o echipă de nerefuzat, dar te duci şi nu o să joci. Eu cam asta văd. Era normal să se ducă și Moldovan. Dar pierde naţionala? O pierde.

*La Colina de Nervion (publicație spaniolă): Ideea unui schimb de ștafetă în poarta lui Atletico Madrid pare acum ceva aproape de neimaginat, având în vedere nivelul şi prestaţiile lui Jan Oblak. La fel ca orice alt jucător şi el are un termen de expirare, însă nu acum. Niciun portar n-a reuşit să-i ia faţa lui Oblak, de când a ajuns la club. Ivo Grbic va pleca de la Atletico. O parte din bani va fi folosită pentru a fi adus înlocuitorul său, Horaţiu Moldovan.

Ionuț Radu
Ionuț Radu

Avem deja o rezervă în Premier League

Iminenta trecere a lui Horațiu Moldovan pe bancă, chiar și la Atletico Madrid, e o veste proastă pentru selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani) în vederea alcătuirii lotului pentru Euro 2024. Iar asta pentru că Moldovan a fost integralist în opt din cele zece meciuri de calificare pentru turneul final. Practic, toate selecțiile adunate de Horațiu au venit în această campanie.

E foarte greu de crezut că Moldovan își va păstra statutul la prima reprezentativă, dacă va sta pe bancă la Madrid. Mai mult decât atât, e foarte greu de crezut că Edward Iordănescu va include doi portari de rezervă în lotul pentru Euro 2024. Pentru că și Ionuț Radu (26 de ani) are acest statut în Premier League, la Bournemouth. Aici, titular e brazilianul Neto (34 de ani), iar Radu a bifat, în total, cinci meciuri în actuala stagiune.

Această situație, cu Horațiu Moldovan și cu Ionuț Radu, deschide calea pentru revenirea lui Florin Niță (36 de ani) în poarta naționalei. Niță, cu 19 selecții, e om de bază la Gaziantep, sub comanda lui Marius Șumudică. Alți portari care de acum vor putea spera la o convocare în prima reprezentativă sunt Ștefan Târnovanu (23 de ani) și Mihai Aioani (24 de ani). Primul e titular la FCSB, iar al doilea la Farul Constanța. Amândoi au fost în anturajul naționalei, fiind convocați ultima dată pentru meciul cu Kosovo, câștigat cu 2-0 pe 12 septembrie. Atunci, Moldovan a bifat toate minutele, iar Târnovanu și Aioani au rămas pe bancă.

800.000

de euro va primi Rapid pentru transferul lui Horațiu Moldovan care va semna un contract cu Atletico Madrid până în 2028. Tot 800.000 de euro pe an va fi și salariul portarului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite