Petrodolarii fac minuni: ce sume au primit Nadal și Djokovici ca să promoveze Arabia Saudită în fața lumii
0Când a câștigat US Open pe 9 septembrie 1972, Ilie Năstase (78 de ani) a fost recompensat cu niște premii pentru care, astăzi, un jucător de top nici nu s-ar da jos din pat!
„Am primit o maşină Ford şi un cec de 25.000 de dolari. Fordul nu l-am putut aduce în România, aşa că l-am vândut“, a povestit „Nasty“ pentru Orange Sport, în 2022. Ca să ne dăm seama cum au crescut premiile din tenis, merită să spunem că, anul acesta, suma de 25.000 de dolari, cea încasată de Năstase pentru cucerirea trofeului acum 52 de ani, a fost primită de un jucător care a câștigat un meci la același turneu, US Open. Atenție: nu vorbim despre un meci câștigat pe tabloul principal – acolo, prima victorie a valorat 100.000 de dolari -, ci de unul în primul tur al calificărilor!
Desigur, creșterea substanțială a premiilor din sportul mondial e un lucru firesc, în pas cu vremurile. Doar că „ce-i mult strică“ și tenisul ne oferă cele mai convingătoare exemple în acest sens. Pentru că, în ultimii ani, s-a înmulțit numărul jucătorilor care și-au făcut „plinul“ repede și, ulterior, pierzându-și motivația, au dispărut din prim-plan. Mai ales tenisul feminin ne-a arătat foarte multe astfel de cazuri.
Și, din păcate, problema „pompării“ unor sume „obscene“ în tenis se va agrava. Pentru că, după ce au oferit niște contracte șocante în fotbal, acum saudiții și-au îndreptat atenția spre tenis. Turneul demonstrativ de la Riad, denumit „6 Kings Slam“, a fost doar un prim prilej cu care arabii ne-au arătat de ce sunt în stare, când își propun să atragă în deșert coloșii „sportului-alb“.
Medvedev a luat 21,739$ pe minut!
„6 Kings Slam“ s-a desfășurat, săptămâna trecută, meciurile fiind programate pe 16, 17 și 19 octombrie. Demonstrativul a reunit în Arabia Saudită, o țară în care tenisul nu e foarte popular, titanii circuitului masculin: Jannik Sinner (1 ATP), Carlos Alcaraz (2 ATP), Novak Djokovici (4 ATP), Daniil Medvedev (5 ATP), Holger Rune (14 ATP) și Rafael Nadal (151 ATP).
Cel mai mediatizat duel a fost cel din finala mică, unde Djokovici l-a învins pe Nadal, 6-2, 7-6, în ceea ce a fost, în mod cert, ultimul episod pentru această rivalitate cu care fanii tenisului s-au delectat, ani la rând.
La scurt timp după terminarea acestui show saudit, au și apărut cifrele din spatele evenimentului. Care sunt cu adevărat amețitoare! În prima zi, Medvedev a stat pe teren 69 de minute, fiind învins de Sinner, 0-6, 3-6. Scorul demonstrează că rusul nici nu prea a avut chef de această partidă și a făcut doar act de prezență, la Riad. Recompensa sa? 1,5 milioane de dolari! Practic, Medvedev a câștigat 21,739 de dolari pe minut. Aceeași sumă, de 1,5 milioane de dolari, a primit-o și celălalt sportiv care a fost eliminat după prima partidă, danezul Rune. Nici el nu s-a omorât cu firea pe teren, fiind învins de Alcaraz în 72 de minute, 6-4, 6-2.
Firește, cel mai mare cec a fost primit de Sinner, care a plecat acasă cu trofeul „6 Kings Slam“, după victorii cu Medvedev, Djokovici și Alcaraz. Italianul a primit 6 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că fiecare succes obținut la Riad a valorat 2 milioane de dolari! E un bilanț incredibil, inclusiv pentru un sport, cum e tenisul.
Ca să ne dăm seama ce înseamnă lovitura financiară dată de Sinner, merită să trecem în revistă sumele care au fost acordate campionilor celor patru Grand Slam-uri în 2024:
*Australian Open: 2.100.000 de dolari
*French Open: 2.600.000 de dolari
*Wimbledon: 3.400.000 de dolari
*US Open: 3.600.000 de dolari
Și încă un amănunt: ca să câștigi un Grand Slam, la băieți, trebuie să aduni șapte victorii, după sistemul cel mai bun din cinci seturi, în decurs de două săptămâni. Pe când Sinner a plecat acasă cu petrodolarii arabilor, după ce s-a „distrat“ pe teren, timp de trei zile, obținând prima victorie în două seturi și pe următoarele două în trei.
Sportul pe post de „detergent“
Se știe demult că saudiții și-au descoperit „apetitul“ pentru organizarea unor evenimente sportive de 7 stele, fiindcă decizia a venit „de sus“. Mai precis, de la Mohammad bin Salman Al Saud, poreclit „MBS“ pe scena mondială. Pentru că prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-a propus să folosească sportul pe post de „detergent“. Ca să mai „spele“ imaginea unui stat care a fost în stare să-l tranșeze pe jurnalistul Jamal Khashoggi, un opozant al regimului, în ambasada din Istanbul. Practic, Khashoggi a fost filmat de camerele de supraveghere intrând în ambasadă, însă niciodată n-a mai ieșit de acolo. Nu pe picioarele sale, adică. Pentru că a fost făcut bucăți de trimișii lui „MBS“, după o operațiune pe care n-ar fi putut să o gândească nici măcar un regizor dement pentru un film horror.
Având în vedere reputația pe care o are Arabia Saudită la nivel global, de stat care calcă în picioare drepturile omului, e de înțeles de ce Cristian Tudor Popescu a fost profund scârbit, când a văzut că favoritul său, Rafael Nadal (38 de ani), a acceptat să devină ambasadorul Arabiei Saudite. La începutul anului, „Matadorul“ și-a anunțat decizia, care include și deschiderea unei Academii de tenis acolo, printr-o frază care demonstrează că banii n-au miros: „Oriunde privești în Arabia Saudită, vezi creștere și progres. Sunt entuziasmat să fac parte din acest proces“.
CTP a taxat imediat, în dialog cu gsp.ro, modul în care până și Nadal a acceptat petrodolarii saudiților: „Grozanic e când unul dintre puținii mei «zei» morali mă lovește în moalele capului. L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis. Citind că a acceptat să fie ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită, m-am simțit minute în șir ca într-un avion cu luminile stinse, pe cale de a se prăbuși. Într-un târziu, am început să raționez, acum dând cu capul într-un zid. De ce? De ce? Cum să facă așa ceva? Murea de foame Rafa? Ambasador al cui? Ambasador al celor ce condamnă la zeci de ani de închisoare puținele activiste saudite care încearcă să apere drepturile femeilor de a nu fi considerate subființe sau pe cei care se fac vinovați de a posta pe twitter și a se asocia în grupuri de prieteni? Ambasador al celor care exploatează la negru, până la sânge, muncitorii imigranți?“.
În ciuda unor astfel de reacții, care au fost întâlnite peste tot în lume, saudiții vor continua să investească masiv în sportul mondial. Iar apogeul va fi atins în 2034, când Mondialul de fotbal va fi găzduit de Regat. Atât de hotărâți au fost arabii să primească această competiție, încât candidatura lor a rămas singura pe masa FIFA, după ce alte țări s-au retras, treptat, din cursă. Și doar ne putem imagina pentru ce sume primite din partea arabilor.