Parisul „fierbe“: Capitala Franței se pregătește pentru un eveniment nemaivăzut în istoria omenirii EXCLUSIV
0Dacă Bucureștiul, supranumit Micul Paris, „fierbe“ în aceste zile din cauza temperaturilor caniculare, în schimb, adevăratul Paris „fierbe“ din cu totul alte motive.

După trei ani de pregătiri intense, au rămas vreo două săptămâni până la startul Jocurilor Olimpice de Vară! De obicei, cuvântul „pregătiri“ te duce cu gândul la munca titanică a sportivilor și la eforturile financiare și organizatorice ale orașului-gazdă. Dar ne scapă din vedere că un astfel de eveniment, de dimensiuni planetare – se estimează că jumătate din populația globului va urmări JO 2024! – implică și un volum colosal de muncă în ceea ce privește acoperirea mediatică. Iar la Paris, Eurosport și platforma de streaming Max, canalele care vor oferi integral și în exclusivitate JO 2024 (26 iulie - 11 august), au dus latura mediatică a evenimentului la un alt nivel.
La invitația lor, „Weekend Adevărul“ a ajuns la Paris și a aflat culisele spectaculoase ale Jocurilor. Care vor debuta cu un show nemaivăzut. Concret, pe 26 iulie, de la ora 20.30, ora României, festivitatea de deschidere, organizată mereu pe un stadion, se va desfășura, pentru prima dată în istoria de 128 de ani a evenimentului pe... apă! Pe Sena, mai precis, pe o distanță de 6 kilometri!
Vremea le dă fiori
Pentru cineva care ajunge la Paris de la București, în aceste zile, coborârea din avion vine „la pachet“ cu un șoc. Unul termic. Pentru că, brusc, temperatura scade cu vreo 20 de grade Celsius față de ce e la noi. Și realizezi că au trecut luni bune de când n-ai mai văzut oameni îmbrăcați în geci, ca pe străzile Parisului. De altfel, vremea e și motivul pentru care organizatorii festivității de deschidere au mari emoții. Spectacolul pregătit de ei va suferi mult dacă va ploua – ceea ce se întâmplă des la Paris! – și dacă vor fi rafale de vânt. De altfel, fix din acest motiv repetiția programată pentru 24 iunie a trebuit să fie anulată.
Apoi, scoaterea festivității de deschidere din incinta unui stadion implică și mari „dureri de cap“ din perspectiva securității. De aceea, în ziua evenimentului, toate aeroporturile și spațiul aerian, pe o rază de 145 de kilometri, vor fi închise. Francezii vorbesc, fără nicio reținere, despre pericolul unor atacuri teroriste cu drone și cu lunetiști! Asta în condițiile în care, pe lângă spectatorii din tribunele montate pe marginea apei, în zona VIP-urilor se vor afla 120 de șefi de stat și figuri emblematice din lumea politică.
Într-o încercare de a reduce la minim riscul unui atac terorist, numai în ziua festivității de deschidere vor fi mobilizați 45.000 de oameni responsabili cu securitatea. Printre care 2.000 de polițiști aduși din afara Franței.
Macron, contrazis
Având în vedere elementele imprevizibile care pot afecta showul pregătit pentru 26 iulie, președintele Franței, Emmanuel Macron (46 de ani), a avertizat deja că programul poate fi scurtat, în caz de nevoie, existând un „Plan B“.
„Nu doar că avem o alternativă, numită planul B, dar există chiar și un plan C! Ceea ce își doresc teroriștii, înainte de orice, e să ne împiedice să visăm. Ei nu vor ca tinerii să meargă la terase, la concerte, la evenimente sportive. Vrem să organizăm o festivitate de deschidere cu adevărat grandioasă, însă vom analiza totul în timp real. La nevoie, putem lăsa doar ultima bucată a show-ului sau chiar să-l mutăm pe un stadion“, a spus Macron.
Doar că președintele Franței, nefiind implicat direct în organizare, nu știe, probabil, ce înseamnă schimbarea planului „din mers“. De altfel, el a și fost contrazis de Christophe Dubi, directorul executiv al Jocurilor Olimpice: „Nu există niciun plan B. Nu poți pregăti așa ceva. Pur și simplu, festivitatea de deschidere e mult prea mare, mult prea sofisticată, mult prea complexă din punct de vedere artistic, ca să o duci într-o altă locație. Desigur, la nevoie, poate fi scurtată, dar atât“.
Bilete de 2.700 de euro bucata!
Inițial, francezii și-ar fi dorit ca 600.000 de oameni să urmărească festivitatea de deschidere de la fața locului. Ulterior însă, din motive de securitate, acest număr a fost redus la jumătate.
În tribunele montate pe marginea Senei vor fi 104.000 de plătitori de bilete. Cele mai ieftine tichete au costat 90 de euro, iar cele mai scumpe 2.700! De asemenea, s-au distribuit 222.000 de bilete gratuite printr-o platformă online. Unde au aplicat doritorii și au fost selectați după o tragere la sorți și o verificare amănunțită a datelor aplicantului, tot din motive de securitate.
Pe lângă spectatorii care vor vedea show-ul la Paris, se estimează că 1,5 miliarde de oameni vor urmări festivitatea de trei ore din fața televizoarelor sau pe platformele de streaming.

O veritabilă demonstrație de forță
Australianul Scott Young, unul dintre vicepreședinții Warner Bros. Discovery Sports Europe, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre ce înseamnă acoperirea festivității de deschidere din punct de vedere mediatic.
„Va fi cea mai mare transmisie din istoria televiziunii! Vom avea 120 de camere, opt drone, patru elicoptere. Ne-am pregătit trei ani pentru acest moment. Pentru că Jocurile Olimpice înseamnă și un eveniment cultural. Ideea show-ului de deschidere e următoarea: o lume divizată se reunește în jurul sportului. Jocurile Olimpice au o putere fantastică. Practic, timp de o lună, planeta se oprește pentru a urmări acest eveniment“, ne-a spus Scott Young.
Parada națiunilor, pe bărci
Ideea organizatorilor festivității de deschidere poate fi rezumată prin următoarea frază: „Transformăm, timp de 3 ore, un oraș întreg, Parisul în cazul de față, într-un mare stadion olimpic“. Ce înseamnă asta? Iată câteva informații în premieră:
*Parada națiunilor se va face cu ajutorul celor 100 de bărci care vor parcurge pe râul Sena o distanță de 6 kilometri.
*Traseul gândit de organizatori va trece pe lângă catedrala Notre-Dame și muzeul Luvru și se va încheia lângă Turnul Eiffel, la Trocadéro.
*Când toate bărcile vor ajunge la punctul final al traseului, președintele Franței, Emmanuel Macron va rosti un discurs prin care va anunța începerea Jocurilor Olimpice de Vară, ediția 2024.
*Cele 206 țări prezente la JO 2024 vor aduce, în total, 10.500 de sportivi la Paris. Nu toți vor fi prezenți însă la festivitatea de deschidere, în condițiile în care unii vor ajunge mai târziu la Capitala Franței, în funcție de programul lor competițional.
*3.000 de artiști vor fi implicați în show-ul de deschidere. Printre ei vor fi 400 de dansatori pe toate podurile care traversează Sena.

Eurosport produce în România un show difuzat live în cinci țări
România va fi o locație deosebit de importantă pentru Eurosport în ceea ce privește acoperirea Jocurilor Olimpice. Drept dovadă, în premieră, Eurosport va realiza o emisiune zilnică care va fi difuzată live în cinci țări.
Showul regional „Bonjour, Paris!“ va fi difuzat la Eurosport 2 și se va vedea în România, Ungaria, Bulgaria, Cehia și Slovacia. Prima ediție va avea loc pe 24 iulie, de la ora 14.30, urmând ca pe parcursul Jocurilor Olimpice să fie difuzată, zilnic, la Eurosport 2, de la ora 09.00 dimineață. Gazda show-ului va fi Cosmin Cernat. Alături de acesta vor fi nume sonore din lumea sportului. Iată câteva exemple: Alexandra Dulgheru (România, tenis), Lucie Safarova (Cehia, tenis), Cătălina Ponor (România, gimnastică), Gabriela Szabo (România, atletism), Xavier Pascual (Spania, handbal) și Lucian Sânmărtean (România, fotbal).
Cifrele mediatizării JO 2024
*3.800 de ore de transmisii live în 19 limbi diferite.
*Peste 400 de comentatori în toate regiunile. Misiunea lor a fost descrisă de Scott Young, de la Warner Bros. Discovery Sports Europe: „Du-mă pe teren din fața ecranului și fă-mă să fiu interesat de eveniment“.
*Toate cele 32 de sporturi olimpice vor avea propria lor pagină dedicată pe platforma Max, iar abonații vor putea adăuga evenimente specifice pe listele lor de urmărire.
*Va exista, în premieră, „Gold Medal alert“, notificare prin care abonații Max vor afla imediat ce se va câștiga o medalie de aur.