Obiectiv: să ridicăm ştacheta la Europene!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câţiva ani în care România a pierdut supremaţia pe continent, antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang speră ca elevele lor să dea lovitura la Europenele de la Berlin. Forma bună a Anei Porgras şi revenirea campioanei olimpice Sandra Izbaşa fac ca tricolorele să abordeze cu un moral ridicat competiţia din Germania.

Deşi Europenele din această săptămână reprezintă mai mult o verificare în perspectiva Mondialelor din toamnă şi a JO din 2012, cuplul Bellu-Bitang le-au trasat elevelor lor un obiectiv îndrăzneţ. „Vrem să micşorăm distanţa dintre România şi ţările clasate pe podium la Mondialele de la Rotterdam (n.r. - Rusia, China şi Statele Unite ale Americii). Dacă vom reuşi acest lucru, altfel vom aborda Mondialele din acest an pornind de la un nivel mult mai apropiat", a spus Bellu.

Campioană mondială la bârnă în 2010, Ana Porgras este cotată şi acum de specialişti ca mare favorită la acest aparat, dar şi la o medalie la individual compus. "Arbitrele nu îmi vor da 5 sau 10 sutimi în plus pentru că sunt campioană mondială. Probabil că vor aştepta mai mult de la mine şi se vor uita cu mai multă atenţie", a ţinut totuşi să precizeze Porgras.

Izbaşa şi Chelaru, rivale la sol

Revenită la forma care a consacrat-o după o gravă accidentare,  campioana olimpică de la Beijing, la proba de sol, Sandra Izbaşa speră ca atât ea, cât şi vicecampioana mondială Diana Chelaru să ajungă pe podium la Berlin. „Cred că noi suntem cele mai puternice concurente, şi nu rusoaicele. Sper ca şi eu, şi Diana Chelaru să fim acolo sus, pentru că ar fi foarte important să ajungem două românce pe podium. Va fi un duel între noi două", a precizat Izbaşa.

Puştiul Muntean, pariul lui Suciu

În competiţia masculină, România se va baza pe Flavius Koczi, Vlad Cotuna, Andrei Ursachi şi Andrei Muntean. Campion european de juniori şi campion olimpic de tineret în 2010, Muntean (22 de ani)  l-a înlocuit în lot pe Cristian Băţagă cu doar câteva ore înaintea plecării spre Berlin.

„În principiu, el va face toate cele şase aparate, dar o decizie finală vom lua la faţa locului", a precizat antrenorul Ioan Suciu. Singurul gimnast român creditat cu şanse reale la medalii este însă reşiţeanul Flavus Koczi (23 de ani), vicecampion mondial la sărituri în 2009 şi campion european la cal cu mânere în 2006. 

"La Europene vrem să micşorăm decalajul valoric dintre noi şi naţiunile clasate pe podium la Mondialele de la Rotterdam, adică Rusia, China şi Statele Unite.''
Octavian Bellu
antrenor România

Date statistice despre CE Berlin

- Competiţia se va desfăşura în arena Max-Schmeling Hall care are o capacitate de 7.000 de locuri.
- Gazdele aniversează cu această ocazie 200 de ani de gimnastică în Germania.
- În finalele la individual compus vor concura cei mai buni 24 de gimnaşti şi gimnaste din calificări.
- 281 de sportivi, 193 de antrenori şi 124 de arbitri
vor participa la competiţie.
- Armenia, Azerbaidjan, Serbia şi Monaco se vor prezenta la start doar cu un singur sportiv.
- România este una dintre cele 9 naţiuni care vor participa cu 8 gimnaşti (4 la masculine, 4 la feminin).

Program:

- Miercuri - calificări fete
- Joi - calificări băieţi
- Vineri, ora 15.00 - finala individual-compus băieţi
- Vineri, ora 20.00 - finala individual-compus fete
- Sâmbătă, ora 14.30-18.00, finalele pe aparate I
- Duminică, ora 14.30-18.00, finalele pe aparate II
*Toate finalele sunt transmise în direct pe TVR 2.

Fără sală pentru campioana mondială

Daria Kondakova, deţinătoarea titlului suprem la coardă, i-a încântat timp de două zile pe spectatorii prezenţi în Sala Polivalentă din Bucureşti, la ediţia cu numărul 10 a Trofeului „Irina Deleanu", la gimnastică ritmică.

Ideea de a o invita pe campioana mondială la Bucureşti i-a aparţinut Irinei Deleanu, preşedintele FRGR, şi, totodată, iniţiatoarea competiţiei ce-i poartă numele, prima organizată la noi care a fost inclusă şi în calendarul forului internaţional de specialitate. „Kondakova ar fi dorit ca după concurs eleva ei să rămână încă trei zile la Bucureşti. Ne-a speriat ideea asta fiindcă noi, în Bucureşti, nu avem nicio sală unde s-ar fi putut antrena Kondakova. La sala Olimpia, Alexandra Piscupescu îşi desface şi îşi strânge singură covorul de concurs. Uneori, femeia de serviciu o mai ceartă că nu-l pune după scaune, iar ea nu are cum să spele podeaua sălii", a declarat Deleanu.

Gimnastica ritmică, practicată de un bărbat

La Bucureşti, pe covorul întins în Sala Polivalentă, a făcut demonstraţii, sâmbătă şi duminică, spaniolul Ruben Orihuela, singurul bărbat din lume care practică acest sport. Federaţia Internaţională de Gimnastică nici nu permite, dar nici nu interzice participarea bărbaţilor în concursuri. Din 2005, el a participat la Campionatele Spaniei, la categoria Open. Iar în 2007 a devenit pentru prima oară campion naţional.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite