O „ţeapă“ în stil românesc dată italienilor: cum a pierdut Udinese patru milioane de euro de pe urma lui Torje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Torje

Udinese l-a transferat pe internaţionalul român în 2011, plătind cinci milioane de euro pe el pentru a-l înlocui pe Alexis Sanchez. Italienii l-au folosit pe fostul dinamovist un singur sezon, l-au împrumutat de patru ori, iar acum l-au vândut cu un milion de euro.

Pe vremuri, fotbaliştii români, atunci când se transferau la cluburile mari, devenau şi oameni de bază acolo. Acum, avem de a face cu o nouă categorie de jucători români: cei care fac poza de prezentare în tricoul unui club mare şi cam atât.
 

Traseul lui Gabi Torje din ultimii ani arată de ce grupările din campionatele puternice din Occident ezită să mai achiziţioneze fotbalişti din Liga I. În august 2011, Dinamo şi Udinese au parafat transferul mijlocaşului de 21 de ani care, în acel moment, adunase nouă selecţii şi în prima reprezentativă. Dinamo tocmai ratase accederea în grupele Ligii Europa şi a fost nevoită să se despartă de cel mai bine cotat fotbalist din lot pentru a amortiza pierderile financiare de după eşecul european. Udinese tocmai îl vânduse pe Alexis Sanchez la Barcelona pentru 26 de milioane de euro şi era în căutarea unui înlocuitor pentru jucătorul chilian. Italienii s-au oprit la Torje. Proastă alegere!
 

Dragomir în 2011: „Torje, un fraier“
 

Cu conturile pline după vânzarea lui Alexis Sanchez, cei de la Udinese şi-au permis să dea cinci milioane de euro pentru aducerea lui Torje de la Dinamo. Fotbalistul a semnat pe cinci ani, iar impresarul său, Cristea Opria, a dezvăluit detaliile contractului: „Torje va primi 30.000 de euro pe lună, dar poate ajunge chiar şi la 50.000“.
 

La vremea respectivă, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, chiar insista că Dinamo a făcut o afacere proastă prin vânzarea lui Torje, iar fotbalistul s-a mulţumit şi el cu puţin. „Torje a fost vândut ieftin şi ia un salariu de nimic. Aşa suntem noi, vindem ieftin şi cumpărăm scump. La ce se vinde în lume, Torje nu trebuia să plece fără 12-15 milioane şi două milioane de euro salariu. Torje trebuia să mai rămână, a fost fraier că a plecat la Udinese. Dar pentru echipa naţională e bine că pleacă în campionatul Italiei. Are tot ce îi trebuie, tupeu şi talent“, a fost declaraţia fostului preşedinte LPF în 2011.
 

Timpul a arătat însă că nu Torje, ci oficialii de la Udinese au fost nişte fraieri de au putut să facă o investiţie atât de proastă.
 

Lăudat şi încurajat la început
 

Aventura internaţionalului român în Italia a început cu o declaraţie frumoasă a antrenorului care se arăta încântat de transferul reuşit de Udinese. „Torje înţelege italiană, joacă alert şi e un jucător mai mult decât interesant. Pot chiar să încerc să-l reprofilez si să-l pun să joace în spatele atacanţilor“, a spus Francesco Guidolin.
 

La o lună şi ceva după ce l-a avut pe Torje sub comanda sa, tehnicianul s-a prins că românul e departe de rigorile campionatului italian: „Trebuie să lucrăm la condiţia lui fizică, deoarece, în acest moment, Torje nu poate juca la turaţie maximă decât o repriză“.
 

Pe măsură ce prestaţiile românului au dezamăgit, presa italiană a început să critice transferul fotbalistului adus de la Dinamo şi să-i acordă note mici după meciuri. Chiar şi aşa, antrenorul Guidolin a încercat, mai întâi, să-l apere pe elevul său: „Torje e tânăr şi trebuie să înveţe multe lucruri despre fotbalul italian. Va creşte, deoarece are valoare. E într-o perioadă descrescătoare, deşi la antrenamente se prezintă bine şi munceşte. Din fericire pentru el, suntem răbdători. Dacă va munci, sunt sigur că va creşte în joc“.
 

„Torje e bun, sistemul e prost“
 

Doar că mijlocaşul transferat din România n-a progresat şi, ulterior, a început să joace din ce în ce mai puţin la Udinese. Iar asta la doar patru luni după transferul său în Italia. A fost momentul în care impresarul Cristea Opria a început să dea vina pe Guidolin.
 

„Vreau să stau de vorbă cu patronul clubului pentru că înseamnă că avem o problema şi trebuie să-i căutăm o altă echipă lui Torje. Sistemul de joc nu e bun pentru el. Guidolin joacă 3-5-1-1. Torje e un fel de închizător acolo, nu e nici măcar mijlocaş, nici atacant! La Udinese se face tot jocul pe Di Natale. Torje nu e în apele lui, nu-l pune unde trebuie să fie. Am vorbit şi cu Guidolin, i-am spus unde trebuie să-l bage. Torje i-a zis şi el că joacă în 4-4-2, banda dreaptă sau stângă“, a fost declaraţia impresarului fotbalistului.
 

La aproximativ o lună după acest atac la adresa celor de la Udinese, în ianuarie 2012, Opria promitea: „Să se termine anul ăsta, să ajungă Torje în vară şi să înceapă anul viitor. Atunci o sa vedeţi cu adevărat cine e Torje“.
 

Împrumut, împrumut şi iar împrumut
 

Şi s-a văzut! La finalul sezonului 2011-2012, Udinese s-a debarasat de mijlocaşul român şi nu l-a mai luat înapoi. Au urmat patru împrumuturi: Granada, Espanyol, Konyaspor, Osmanlispor. Iar acum ar fi trebuit să vină împrumutul cu numărul cinci, la Karabukspor, însă jucătorul s-a sucit, pe ultima sută de metri, speriat de situaţia tensionată din Turcia. Aşa că Udinese l-a vândut definitiv la Terek Grozy, ocupanta locului 7 în prima ligă rusă, în sezonul trecut. Aici, Torje va fi coleg cu Gicu Grozav, un alt fotbalist care a plecat din Liga I pe cai mari, dar care, în primele două sezoane, ba n-a jucat la Terek, ba a fost împrumutat la Dinamo, ajungând să fie folosit mai des abia din stagiunea trecută. 

21de meciuri şi două goluri a bifat Gabi Torje în Serie A, la Udinese. În 12 partide a fost titular şi a adunat, per total, 897 de minute în tricoul italienilor.
7milioane de euro era cota de piaţă a lui Torje, în 2011, în momentul transferului la Udinese. Acum e cotat la patru milioane de euro.

Dinamo a câştigat, dar a şi pierdut

Formaţia din „Ştefan cel Mare“ l-a luat pe Torje de la Poli Timişoara, în 2008, pentru două milioane de euro. Aşa că, vânzându-l pe cinci milioane de euro peste trei ani, roş-albii au făcut o afacere reuşită. Doar că eşecul lui Torje la Udinese i-a afectat şi pe „câini“. Potrivit clauzelor din contract, dacă fotbalistul s-ar fi impus în Italia, Dinamo ar mai fi încasat încă două milioane de euro. Iar dacă Udinese l-ar fi vândut pe Torje până în 2013, bucureştenii ar fi trebuit să încaseze un milion de euro. Până şi impresarul Cristea Opria spera la o lovitură. „Pentru mine, vânzarea lui Torje de la Dinamo la Udinese nu e o mare afacere. Am luat comision mai puţin de 200.000 de euro. Dar de la Udinese, când va pleca, atunci o să cer vreo două milioane comision, asta cu condiţia să dea bine in minge“, spunea agentul în 2011.

Alţi români care au făcut figuraţie la cluburile mari

Nume Echipă Meciuri / goluri

Ianis Zicu Inter Milano 0 / 0

Denis Alibec Inter Milano 2 / 0

Cristian Daminuţă Inter Milano 0 / 0

Cristian Daminuţă AC Milan 0 / 0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite