Mondialul din Qatar, boicotat: Parisul ia o decizie dură în privința meciurilor. „Asistăm la un dezastru umanitar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas 46 de zile până la Mondialul din 2022, primul care se va desfășura pe timp de iarnă în emisfera nordică. Între 20 noiembrie și 18 decembrie, Qatar va găzdui primul turneul final din istorie în care toate partidele se vor desfășura pe o rază de 40 de kilometri. Ceea ce înseamnă că fanii pot vedea și două meciuri pe zi, în stadioane diferite.

Fanii din Qatar abia așteaptă Mondialul din acest an. FOTO: Facebook
Fanii din Qatar abia așteaptă Mondialul din acest an. FOTO: Facebook

Și, totuși, până să debuteze competiția, CM 2022 s-a remarcat din motive nedorite. În primul rând, din cauza scandalului uriaș de corupție care a dovedit că Qatar a plătit niște șpăgi colosale pentru a primi dreptul de a organiza Mondialul. Apoi, în ultimii mulți ani, au curs știrile despre condițiile inumane cu care s-au confruntat muncitorii care au ridicat stadioanele care vor găzdui partidele turneului final.

Vorbim despre un fenomen care poate fi catalogat drept „sclavagism modern“. Pentru că, potrivit estimărilor, peste 10.000 de muncitori din țări precum Sri Lanka și Bangladesh au murit în timp ce lucrau pe șantiere. De cele mai multe ori, cauza decesului a fost stop cardio-respirator, în condițiile în care muncitorii au lucrat și în toiul verii, la ora prânzului, când căldura era, pur și simplu, sufocantă.

În aceste condiții, s-au înmulțit vocile care condamnă decizia FIFA de a trimite CM 2022 într-o țară, precum Qatar. Iar acum, tot mai multe orașe franceze anunță că, în semn de protest, nu vor organiza tradiționalele „Fan Zone-uri“, unde suporterii ar fi avut posibilitatea de a se aduna pentru a vedea partidele pe niște ecrane uriașe.

„The Guardian“ a notat că, după Marsilia, Strasbourg, Lille, Bordeaux, Reims, Nancy și Rodez, decizia boicotării meciurilor a fost luată și de Paris. Asta în ciuda faptului că echipa-fanion din acest oraș, Paris Saint-Germain, e deținută de Tamim bin Hamad al-Thani, Emirul din Qatar, începând din 2011.

Această competiție s-a transformat, treptat, într-un dezastru umanitar, fără nicio legătură cu valorile pe care vrem să le promovăm prin sport și mai ales prin fotbal“, a spus Benoît Payan, primarul din Marsilia. La fel de dură a fost și Jeanne Barseghian, primarul din Strasbourg: „Noi suntem capitala Curții pentru drepturile omului. De aceea, nu putem închide ochii, pur și simplu, la aceste abuzuri (n.r. – din Qatar) și nu putem rămâne indiferenți, când drepturile omului sunt călcate în picioare, în acest fel“.

Qatar – Ecuador e meciul de deschidere la această ediție a Cupei Mondiale. Partida e programată pentru data de 20 noiembrie și va fi găzduită de „Al-Bayt Stadium“, în Al-Khor, la 35 de kilometri de capitala Doha. Arena a fost construită, în perioada 2015-2020, pentru Mondialul din acest an.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite