Exclusiv Minune în sportul tricolor: prima medalie de aur la masculin din istorie la CM de patinaj viteză. Cuvintele campionului: În România mă antrenez pe role
0Performanță uluitoare obținută de Eduard Nițu (20 de ani), sportiv care activează la CSM Ploiești și care reușit un rezultat unic pentru România, în cadrul celei de-a 3-a etape a ISU Junior World Cup (Campionatul Mondial U23), obținând locul 1 și medalia de aur în proba de 500 de metri la Collalbo, Italia.

Sportivul pregătit de antrenorul Marius Băcilă a obținut timpul de 36,56 secunde la categoria Neo-Seniori (U23), fiind urmat de Mattia Bernabe (Italia), cu 36,64 secunde, și de Kim Kyungrae (Coreea de Sud), cu 36,66 secunde.

Asta în condițiile în care a concurat împotriva unor sportivi mai mari decât el, unii având vârsta de 23 de ani. În proba de 1.000 de metri, Nițu a terminat pe locul 11, cu un timp de 1:13,81 minute. În clasamentul general al acestei probe, sportivul de la CSM Ploiești s-a clasat pe locul al 6-lea.
Ținta lui Eduard este să meargă la Jocurile Olimpice de Iarnă. Dacă nu la viitoarea ediție (6-22 februarie 2026, găzduită de orașele italiene Milano și Cortina d'Ampezzo), în mod cert la cea din 2030 (Franța).
UPDATE. Comunicat CSM Ploieșt
Clubul din Ploiești a reacționat printr-un mesaj: „Vă mulțumim pentru articolul publicat despre sportivul nostru, Eduard Nițu și medalia pe care a obținut-o la Cupă Mondială de patinaj viteză.
Avem rugămintea să modificați în titlul articolului și să adăugați „de aur”.
Este a doua medalie obținută de România la o Cupa Mondială, prima fiind de argint si aparținând sportivului Cosmin Mexx Nedelea de la Corona Brașov”.
Cursa lui Eduard, filmată de un coleg de lot
„Cele 60 de puncte obținute l-au propulsat pe Edy pe locul al 2-lea în clasamentul general al probei de 500 de metri. În precedentele două curse, desfășurate în Polonia la finalul anului trecut, el a obținut 34 de puncte (locul 8) și 38 de puncte (locul 6)”, au transmis reprezentanții clubului sportiv ploieștean. Sportivul ploieștean s-a întors la Inzell (Germania), unde se pregătește pentru etapele următoare și unde urmează să se țină Naționalele României și Cupa României.

În decembrie 2024, Eduard Nițu a devenit vicecampion la Poliatlon Seniori și vicacampion în Cupa României, la seniori. Competițiile au fost găzduite de Inzell, în Germania. Secţia de patinaj viteză a CSM Ploieşti activează în parteneriat cu CSM Sibiu, Nițu având dublă legitimare.
„Mă antrenez 6-7 ore pe zi”
„Adevărul” a stat astăzi de vorbă cu tânărul campion. Eduard a decis să-și promoveze performanța.

„La începutul competiției eram al doilea favorit. Al doilea sau al treilea, întrucât italianul si sportivul din Coreea de Sud erau mai bine cotați, după prima zi. N-am sărbătorit după victorie. Concursul a fost sâmbătă și duminică, iar eu mă aflu deja în Germania, în cantonament. Federația de Patinaj din România nu are finanțare de circa 11 ani, așa că ne descurcăm cum putem. În România mă antrenez pe role, vara, căci nu am alte posibilități. Din octombrie și până în martie stau în Germania, unde există piste speciale și unde mă antrenez câte 6-7 ore pe zi.

Ne pregătim cu lotul Finlandei, ne ajutăm reciproc. România nu are nici maseur, nici fizioterapeut, nici kinetoterapeut. Părinții mei nu ar putea să-mi achite costul cantonamentelor, așa că primesc ajutor de la clubul CSM Ploiești. Perechea mea de patine costă 2.300-2.500 de euro. Gheata mă ține 2-3 sezoane, dar trebuie să schimb des lama. Viteza pe care o atingem este de 60 km/h. Maturitatea sportivă în acest sport se atinge pe la vârsta de 28 de ani, dar actualul campion mondial are 36 de ani”.
Eduard, poreclit de amici „Mașinăria” pentru forța lui impresionantă (are 1,98 metri înălțime și cântărește 96 de kilograme), spune că patinajul solicită mai multe grupe de mușchi, având nevoie nu doar de forță, ci și de explozie și de rezistență. „Este un sport în care trebuie să fii și halterofil, și ciclist, și atlet”, explică prahoveanul. Lotul de patinaj al României este alcătuit din 3 băieți și din 4 fete.

Sportiv de la 7-8 ani, de când lucrează cu antrenorul Marius Băcilă, Eduard este acum și student cu bursă. A ales să concureze pentru România într-o disciplină fără tradiție la noi, deși a fost ademenit de nordici: „Puteam să fug pentru Finlanda, dar am decis să apăr culorile României”.
