Istvan Kovacs, răsplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un moment în care în Superliga noastră greșelile de arbitraj curg, de te întrebi dacă știm să folosim tehnologia video, marți, Istvan Kovacs (39 de ani) a făcut o reclamă excelentă pentru arbitrajul românesc în fața lumii!

Istvan Kovacs, arbitru cu ecuson FIFA. FOTO: Arhiva Adevărul
Istvan Kovacs, arbitru cu ecuson FIFA. FOTO: Arhiva Adevărul

Ajuns la al 6-lea meci din Liga Campionilor în acest sezon, centralul din Carei a dat și testul cel mai dificil cu acest prilej. Pentru că returul sferturilor, meci în care s-au întâlnit Barcelona și PSG, s-a dovedit a fi o partidă infernală din punct de vedere al arbitrajului.

După 3-2 pentru Barcelona pe „Parc des Princes“, catalanii au lăsat impresia că galopează spre semifinale. Pentru că au deschis scorul în returul de pe „Estadi Olímpic Lluís Companys“ prin Raphina (12). De aici însă, a urmat prăbușirea echipei lui Xavi Hernandez. Care, mai întâi, a rămas în zece oameni, după eliminarea lui Araujo (29). Apoi, a încasat gol după gol. Și pentru că dezastrul catalan a început cu acel „roșu“ acordat de Istvan Kovacs lui Araujo, după meci, românul a fost transformat în „țap ispășitor“ de presa catalană și de Xavi. În mod total nejustificat! Iată de ce:

*Faza din minutul 29, cu eliminarea lui Araujo - Stoperul catalan, aflat în postura de ultim apărător, l-a faultat pe Barcola. Duelul a fost analizat și în camera VAR, iar cei aflați acolo au validat cartonașul roșu acordat de central.

*Penalty acordat pentru PSG, în minutul 59 – Dembele a fost faultat în careu de Cancelo. Din nou, faza a fost analizată video și a rămas penalty-ul dictat de Istvan Kovacs, transformat de Mbappe.

În afara acestor două momente, Istvan Kovacs i-a eliminat și pe Xavi (antrenor Barcelona) și pe Jose de la Fuente (antrenor cu portarii de la Barcelona). Primul a fost trimis în tribune, în minutul 56, după ce „rezerva“ Horațiu Feșnic i-a semnalat centralului că principalul catalanilor l-a înjurat, în spaniolă, după un fault dictat pentru PSG. Așadar, și aici avem o eliminare corectă. Ulterior, și asistentul lui Xavi a văzut „roșu“ din același motiv, după o fază în care s-a enervat pentru că românul n-a dictat penalty pentru Barcelona.

Thierry Henry a spus lucrurilor pe nume

Degeaba au strigat catalanii „hoții“ după meci, călcându-l în picioare pe Istvan Kovacs. Analiza făcută la televizor de francezul Thierry Henry (46 de ani), un fost fotbalist emblematic pentru Barcelona, spune totul.

Dacă Xavi spune că eliminarea lui Araujo a fost o decizie greșită, eu vin și spun că, de fapt, au fost mai multe greșeli comise de Barcelona. La eliminarea lui Araujo, jucătorul Barcelonei greșește. De ce să-i dai arbitrului prilejul de a te elimina? Lasă-l pe Barcola să pătrundă în careu și roagă-te să te salveze portarul. Barcelona a meritat să joace în zece, să aibă un om eliminat. Apoi, faza penalty-ului. Acel penalty a fost, într-adevăr, penalty! Barcelona n-a luat golurile de la PSG, pentru că a jucat în zece oameni, ci pentru că a intrat în panică. Nu poți câștiga niciun trofeu, atunci când intri în panică“, a fost un fragment din discursul lui Henry care a spus lucrurilor pe nume.

Urmează un derby în țară, apoi Euro 2024

Faptul că Istvan Kovacs s-a descurcat excelent, marți, a fost confirmat și de delegarea pe care a primit-o, de această dată, în țară, la câteva după ore Barcelona – PSG. Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) l-a desemnat să conducă derby-ul FCSB – Rapid de pe Arena Națională (sâmbătă, ora 20.30).

Iar acest sezon se va prelungi pentru Istvan Kovacs printr-o prezență la Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie, Germania). El și-a făcut deja „încălzirea“ pentru această competiție, „fluierând“ barajul Țara Galilor – Finlanda (4-1) de luna trecută.

De remarcat că, până să meargă la Euro 2024, Istvan Kovacs e îndreptățit să viseze la o finală a Ligii Campionilor în actuala stagiune. Prin prestația sa curajoasă de marți, el chiar și-a depus candidatura în acest sens. Și mai există un argument în favoarea delegării centralului din România la finala Ligii, pe Wembley (sâmbătă, 1 iunie).

În ultimele sezoane, Kovacs a tot „crescut“ la nivel internațional. În 2022, a arbitrat finala Conference League, AS Roma – Feyenoord (1-0), după ce, tot în acel an, fusese delegat la o semifinală de Liga Campionilor, Manchester City – Real Madrid (4-3). Mai ales după acest al doilea meci, cu multe faze grele, au curs laudele la adresa românului. Nu întâmplător, ulterior, FIFA și UEFA l-au remarcat pe Istvan Kovacs și l-au implicat în mai multe turnee și partide de nivel înalt. Iată câteva exemple:

*A fost inclus în lotul arbitrilor pentru Mondialul din Qatar, chiar dacă n-a condus niciun meci la turneul final, având doar calitate de „rezervă“ în opt partide.

*A fost prezent la Mondialul Cluburilor, în ianuarie 2023, și a „fluierat“ semifinala Flamengo – Al-Hilal (2-3).

*În iunie 2023, a fost arbitrul de rezervă în finala Ligii Campionilor, Manchester City – Inter Milano (1-0).

„Bila neagră“: superficial în Superliga

Deși Istvan Kovacs e un arbitru de mare calitate, atunci când revine în Superliga noastră el „păcătuiește“, uneori, prin lipsa de concentrare. Ultimul exemplu: la începutul anului, în februarie, el a făcut praf meciul Sepsi – Universitatea Craiova (1-3) din etapa a 24-a a sezonului regulat. Atunci, centralul din Carei a avut o prestație șocantă, de parcă a arbitrat fiind legat la ochi!

La vremea respectivă, Marius Avram (44 de ani), fost arbitru internațional la rândul său, a explicat pentru „Adevărul“ cum e posibil ca Istvan Kovacs să fie stelar în Liga Campionilor, dar praf și pulbere într-un meci oarecare, precum Sepsi – Craiova. „Explicația pleacă de la ceea ce am observat la noi, în campionat, în ultimii ani. Și anume lipsa de responsabilizare. Adică, înainte, mersul lucrurilor era așa: arbitrai bine în țară, automat erai promovat ca să arbitrezi bine și în străinătate. Pentru că, în primul rând, trebuia să înțelegi că tu, ca arbitru, trebuie să performezi aici, la noi, în campionatul intern! Ei bine, acum, dacă nu mai există o responsabilizare din acest punct de vedere, pentru că oficialii de la Comisia Centrală a Arbitrilor sunt, mai degrabă, preocupați de ce fac ai noștri afară, atunci apar lucruri de genul acesta. Cum a fost prestația lui Istvan Kovacs la Sepsi – Craiova. Pe scurt, e o lipsă de concentrare“, ne-a spus Marius Avram.

Marile partide conduse de Kovacs în Ligă în ultimii ani

Sezon Meci Fază

2022-2023 Liverpool – Real Madrid 2-5 Optimi, tur

2022-2023 AC Milan – Napoli 1-0 Sferturi, tur

2021-2022 Man. City – Atl. Madrid 1-0 Sferturi, tur

2021-2022 Man. City – Real Madrid 4-3 Semifinale, tur

2020-2021 Bayen – Lazio 2-1 Optimi, retur

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite