Istvan Kovacs, caz de Dosarele X: cât câștigă din arbitraj și ce se spune despre el în lumea fotbalului VIDEO

0
Publicat:

Să treci examenul cu brio în Liga Campionilor, pentru ca apoi să fii etichetat drept „executant“, după niște greșeli în lanț în Superliga noastră, asta da performanță! De care e capabil, în mod repetat, Istvan Kovacs.

Istvan Kovacs, un arbitru controversat
Istvan Kovacs, un arbitru controversat

Ajuns cel mai bine cotat arbitru român, după problemele de sănătate cu care s-a confruntat Ovidiu Hațegan (43 de ani) – a revenit, între timp, în activitate – Istvan Kovacs e un caz demn de Dosarele X ale fotbalului! Pentru că e în stare să aibă prestații bune la cel mai înalt nivel internațional, pentru ca, în momentul delegării sale în partidele din campionatul intern, să o dea în bară. E un „film“ pe care îl revedem, periodic, cu centralul din Carei în rolul principal. Iar ce s-a întâmplat, duminică, la Sfântu Gheorghe, parcă a fost mai grav ca oricând! Pentru că nu mai vorbim despre o greșeală izolată de arbitraj, omenească până la urmă, ci despre niște erori în lanț! Iată bilanțul gafelor lui Istvan Kovacs în Sepsi – Universitatea Craiova (1-3):

*Minutul 19: Penalty refuzat gazdelor, după faultul comis de Raul Silva la Debeljuh. A „dormit“ și arbitrul din camera VAR, Sorin Costreie. Care, probabil, a fost timorat de statutul colegului său aflat la centru și n-a avut curajul de a-l atenționa că se impune penalty pentru Sepsi.

*Minutul 26: Alt penalty la care Kovacs a închis ochii, la intervenția lui Dancu la Păun. Din nou, VAR-ul a fost „varză“, neavând vreo reacție!

*Minutul 45+5: Raul Silva, iertat de al doilea „galben“ după un fault la Debeljuh. Nu degeaba stafful oltenilor s-a sesizat și l-a scos pe Silva la pauză. Craiovenii au realizat, probabil, că brazilianul riscă să fie eliminat în partea secundă, dacă Istvan Kovacs va afla, la pauză, că a greșit neacordându-i al doilea „galben“.

*Minutul 50: Altă decizie pro-Craiova: Mitriță l-a lovit cu cotul pe Ciobotariu și ar fi trebuit să fie eliminat. A scăpat doar cu „galben“.

*Minutul 51: Markovic l-a călcat pe Ciobotariu în careul celor de la Sepsi și a primit penalty pentru fault în atac! De această dată, gafa a fost atât de mare, încât Istvan Kovacs a fost chemat la margine să revadă faza. Bineînțeles, centralul a anulat penalty-ul rușinos acordat Craiovei.

*Minutul 72: Prima greșeală comisă în favoarea gazdelor. Kovacs n-a văzut cum Oteliță l-a faultat în careul propriu pe Koljic. Și de această dată, centralul a fost atenționat de VAR să revadă fază. Abia apoi, a revenit și a dictat penalty pentru Craiova, transformat de Koljic.

VEZI GAFELE ȘOCANTE ALE LUI ISTVAN KOVACS ÎN SEPSI - CRAIOVA

Așadar, Istvan Kovacs a „reușit“ să aibă șase greșeli majore dintre care cinci în favoarea Craiovei! Firește, după o asemenea prestație catastrofală, arbitrul de 39 de ani a fost crucificat de oficialii clubului Sepsi.

„Dacă ăsta e cel mai bun arbitru...“

Cel mai vehement în declarații a fost Attila Hadnagy, directorul sportiv al covăsnenilor. De precizat că, de obicei, conducătorii lui Sepsi nu fac scandal după meciuri, având un alt tip de comportament, mult mai decent, comparativ cu omologii lor de la alte formații. De această dată însă, prestația lui Istvan Kovacs a fost atât de slabă, încât covăsnenii au explodat, pur și simplu.

*Attila Hadnagy (oficial Sepsi): Domnul Kovacs a fost depășit total! Dacă ăsta e cel mai bun arbitru al nostru, atunci care e cel mai slab? Ne-a executat! OK, meciul noi l-am pierdut şi felicit echipa Craiovei. A profitat de greşelile noastre, dar înfrângerea a fost cauzată, în mare parte, şi de domnul Kovacs. După meci, m-am dus la el şi i-am spus: <<Nu te supăra, Istvan, dar ai greşit flagrant la zece faze!>>. El mi-a zis: <<Poate am greşit la una sau două faze, o să ma uit!>>. E prea arogant, credeți-mă! Omul crede că e cel mai bun arbitru, dar s-a văzut și la acest meci... Multe, multe greșeli, a enervat pe toată lumea.

*Bernd Storck (antrenor Sepsi): Din nefericire, arbitrajul a fost împotriva noastră. Sunt prea multe decizii greșite. Înțeleg că e cel mai bun arbitru din țară, dar n-am avut noroc cu el acum.

Probleme repetate în campionat

Nu e prima dată când Istvan Kovacs face praf un meci din campionatul intern. Din păcate pentru el, „colecția“ sa la acest capitol e foarte mare. Anul trecut, el a avut o greșeală uriașă în ultimul meci al sezonului intern, CFR Cluj – FC U Craiova 1948 (1-0), cel în care s-a dat ultimul „bilet“ pentru Conference League. Partida respectivă a fost stricată de Kovacs, care l-a eliminat total aiurea pe Bauza în minutul 68, la scorul de 0-0.

Iar în ceea ce privește clubul Sepsi, acesta e printre victimele preferate ale arbitrului din Carei. În octombrie 2022, la un meci din etapa a 14-a, CFR Cluj – Sepsi (2-1), covăsnenii au fost „furați“ de același Istvan Kovacs. În fiecare repriză, arbitrul a iertat un jucător al gazdelor de o eliminare evidentă! La vremea respectivă, prestația lui Kovacs a fost pusă pe seama faptului că e perceput în lumea fotbalului românesc ca fiind „arbitrul de casă“ al CFR-ului. Greșelile sale repetate, în favoarea acestei formații, întăresc, din păcate, această impresie.

Câștigă enorm din arbitraj

Istvan Kovacs e cel mai bine cotat, dar și cel mai bine plătit arbitru român. Promovat în categoria Elite din 2019, el a obținut ecusonul FIFA din 2010. Și câștigă sume impresionante din arbitraj. De pildă, în sezonul 2022-2023, în care a fost prezent și la Mondialul din Qatar (a fost rezervă în opt partide), Kovacs a obținut peste 200.000 de euro pentru activitatea sa: a încasat 63.000 de euro de la UEFA și FRF, plus 142.500 de dolari de la FIFA și țările arabe care l-au solicitat la diferite partide.

Foarte probabil, Istvan Kovacs va fi pe lista arbitrilor care vor conduce meciuri la Euro 2024, în Germania (14 iunie – 14 iulie). Informația a fost obținută de jurnalistul Dan Udrea (Orange Sport), un foarte bun cunoscător al subiectelor legate de arbitraj. Până la turneul final însă, rămâne de văzut când va mai apărea Kovacs pe teren în campionatul intern după prestația sa dezastruoasă de la Sfântu Gheorghe.

501

meciuri figurează în CV-ul lui Istvan Kovacs ca arbitru de centru, potrivit profilului său de pe site-ul transfermarkt.com.

Delegările lui Istvan Kovacs în acest sezon

Competiție Meciuri

Liga Campionilor, grupe 4

Liga Campionilor, preliminarii 2

Superliga românească 12

Saudi Pro League 2

Cupa României 1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite