HCM Baia Mare-CSM Bucureşti,ciocnirea coloşilor din handbalul românesc. De ce este special derby-ul Ligii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DISPUTĂ HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, cele mai valoroase echipe din handbalul feminin românesc, care au în loturile lor nouă campioane mondiale, se vor duela duminică pentru prima dată după campania masivă de achiziţii din această vară.

Dacă pe terenul de fotbal meciul Steaua - Dinamo e considerat “Derby de România”, această titulatură poate fi împrumutată şi în handbal pentru a prefaţa duelul a doi titani ai jocului pe semicerc, HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti. Având în vedere componenţa echipelor, valoarea loturilor şi bugetele celor două formaţii, se poate spune fără echivoc că CSM şi HCM au devenit cei doi poli de putere în handbalul românesc, care se vor bate în acest sezon pentru supremaţia internă.

Meciul direct dintre cele două formaţii este programat duminică (ora 17.15, în direct pe Digi Sport 1), la Baia Mare,în etapa a noua din Liga Naţională. Maramureşencele pornesc din start cu un avantaj psihologic, după ce formaţia bucureşteană a fost depunctată cu patru puncte în deja celebrul caz al “Ecusoanelor” (n.r. CSM a câştigat pe teren meciul cu SCM Craiova, dar Comisia de Apel a decis să-l piardă la “masa verde” cu 0-10 şi să penalizeze gruparea din Capitală din cauză că antrenorii săi nu au stat banca tehnică la acea partidă, invocând că le-au dispărut ecusoanele oficiale).

Oficialii lui CSM Bucureşti nu dezarmează după această decizie defavorabilă , mai ales că CSM a câştigat miercuri un prim derby, meciul cu Corona Braşov, scor 25-19. “Noi ne-am propus să câştigăm şase puncte din aceste două meciuri. Vrem campionatul şi nu ne abatem nicio secundă de la acest obiectiv”, a declarat directorul CSM Bucureşti, Constantin Căliman.

Banii vin de la buget

CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare sunt în top şi când vine vorba de bani, ambele formaţii fiind puternic finanţate de administraţiile locale. Totuşi, gruparea din Capitală dispute de un buget mai consistent, de 8 milioane de lei, faţă de doar 6.25 milioane de lei cât are la dispoziţie Baia Mare.  Totodată, CSM domină şi la capitolul transferuri, reuşind în această vară o campanie masivă de achiziţii, între jucătoarele aduse în echipe numărându-se şi cinci campioane mondiale faţă de doar patru, cât are în lot HCM-ul.
Pe de altă parte, gruparea din nordul ţării are de partea sa avantajul unui lot mai omogen, rodat de câţiva ani pe plan intern, dar şi în cupele europene. Totodată, rezultatele meciurilor directe din ultimii doi ani sunt în favoarea campioanei en-titre, care a câştigat sezonul trecut ambele jocuri disputate în campionat, 32-25 la Baia Mare, respectiv 29-25 la Bucureşti.

Antrenori cu renume la CSM Bucureşti

Dacă CSM Bucureşti nu are o experienţă prea mare în handbal, nu acelaşi lucru se poate spune despre antrenorii săi, danezii Mette Klit (finalistă cu Viborg în Liga Campionilor) şi Jakob Vestergaard (semifinalist cu Oltchim şi câştigător al Ligii Campionilor cu Viborg), care sunt obişnuiţi cu aerul tare al cupelor europene. Ei şi-au propus să creeze la Bucureşti o echipă de top în handbalul feminin european cu care să se bată an de an pentru cucerirea unor trofee continentale.

În schimb, HCM Baia Mare are în palmares un singur titlu de campionată şi o participare în Liga Campionilor, performanţe reuşite cu antrenorul Costică Buceschi (44 de ani) la timonă. Acesta a crescut şi s-a format ca antrenor odată cu echipa sa. Numele său ajunsese să fie vehiculat în urmă cu ceva timp pentru postul de selecţioner, dar până la urmă Buceschi a rămas să continue munca la Baia Mare.

Gaţu: “Naţionala nu profită”

Fostul şef al FR Handbal, Cristian Gaţu, consideră că niciuna din cele două echipe nu este favorită. “Va fi un derby echilibrat, dar cred că va câştiga echipa care va gândi mai bine jocul. E adevărat că Baia Mare are un avantaj că joacă acasă, dar CSM-ul poate să anuleze acest avantaj pentru că are un lot foarte valoros”, a spus Gaţu pentru “Adevărul”.

Fostul preşedinte al handbalului românesc este îngrijorat din cauză că achiziţiile făcute de aceste echipe în vara lui 2014 nu pot avea niciun aport la îmbunătăţirea jocului primei representative: “Ceea ce mă preocupă pe mine este că echipa naţională nu are niciun avantaj de pe urma acestor două echipe pline de jucătoare străine. Valoarea celor două formaţii nu are nicio contribuţie la creşterea valorii echipei naţionale”, a completat Gaţu.

HCM Baia Mare    CSM Bucureşti

Anul înfiinţării 1960    Anul înfiinţării 2007

Anul primei promovări 1975   Anul primei promovări 2010

Participări în cupele europene 8  Participări în cupele europene 1

Buget: 1,5 milioane euro   Buget: 2 milioane de euro

4 campioane mondiale are în echipă HCM Baia Mare: Camilla Herrem din Norvegia, Ksenia Makeeva din Rusia, Alexandra Nascimento şi Barbara Arenhart, ambele din Brazilia. Alte jucătoare de top: Paula Ungureanu, Ada Nechita, Valentina Ardean, Eliza Bucheschi, Luciana Marin

5 campioane mondiale joacă pentru CSM Bucureşti: Ekaterina Vetkova din Rusia, Ana Paula Rodriguez, Deonise Cavaleiro, Maysa Pessoa şi Fernanda da Silva, toate din Brazilia. Alte jucătoare de top: Talida Tolnai, Cristina Vărzaru, Linea Torstennson, Patricia Vizitiu

Clasament: 1. HCM Baia Mare 21p, 2. CSM Bucureşti 20p*, 3. Corona Braşov 20 p
*CSM Bucureşti a fost penalizată cu 4 puncte 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite